Skocz do zawartości
docxxx

Naped Combo Qsi Sbw-241 [laptop]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupilem ostatnio laptopa w ktorym siedzi w/w czytnik. Mam jednak z nim same problemy. Odczytuje, ale nie nagrywa CDRW. Nie czyta plyt DVD-RW (czyta tylko 'minusy'; nie obsluguje '+'). CDR nagrywa bez problemu. Czy jest na to rada, zeby nagrywal dobrze w/w plytki? :mur:

A moze ktos ma ten naped i spotkal sie z tym problemem? A jesli macie ten naped i Wam nagrywa, to jakich uzywacie nosnikow? Ja probowalem na RW Omega i DVD-RW Platinium i lipa.

Pzdr, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupilem ostatnio laptopa w ktorym siedzi w/w czytnik. Mam jednak z nim same problemy. Odczytuje, ale nie nagrywa CDRW. Nie czyta plyt DVD-RW (czyta tylko 'minusy'; nie obsluguje '+'). CDR nagrywa bez problemu. Czy jest na to rada, zeby nagrywal dobrze w/w plytki?  :mur:

A moze ktos ma ten naped i spotkal sie z tym problemem? A jesli macie ten naped i Wam nagrywa, to jakich uzywacie nosnikow? Ja probowalem na RW Omega i DVD-RW Platinium i lipa.

Pzdr, Wojtek

1447353[/snapback]

Z tego co czytalem na innych Forach to Qsi to SYF

Mam QSI SDW-082

I mam t same problemy co ty...

W przyszlym tyg jade do serwisu i niech naprawiaja ten ŚMIEĆ

Ale z tego co wiem to duzo ludzi mialo problem taki jak my.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką samą nagrywarkę, ten sam problem z wolnym czytanie i nagrywanie. W końcu udało mi się rozwiązać problem. Ponieważ napęd miał automatycznie ustawiony tryb na PIO, a nie UDMA, usunłem dany kontroler i zresetowałem kompa. Po resecie kontroler zainstalował się na nowo, ustawiając napęd na UDMA tryb 2. Teraz bez problemów można ogląać filmy DVD, a transfer podczas kopiowania wynosi 6MB, a nie 1MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi