tronki5 Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Na poczatku zaznaczam,ze jestem nowy a ten dzial uznalem za stosowny...a mianowicie wykrecilem wlasnie potencjometr od starego radia(ta galka co sie glosnosc zwieksza) i mam problem,mianowicie jak go polaczyc z wentylatorem,abym mial ta wlasnie plynna regulacje obrotow?Zaraz moze zapodam screena ale narazie dam moj rysunek wykonany w paincie Laughing Dodam,ze te 2 bolce,ktore zaznaczylem,w radiu byly polaczone z plytka,a en trzeci byl luzem.Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Szukaj w dziale Chłodzenie Konwencjonalne, było już sporo razy. ps. na potku nie będzie płynnej regulacji. ps2. coś Ty tam nabadźgał w tym rysunku :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tronki5 Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 (edytowane) Juz zrobilem :wink: EDIT: Dzis troche kombinowalem,doszlo do paru zwarc,w kosekwencji potencjometr nie dziala tak jak na poczatku...moj tata elektronik tlumaczy to tym,ze potencjometr wytrzyma max 0,001A a wentylator ma 0,1-0,2 A wiec przepalily sie sciezki weglowe,zeby temu zapobiec nalezy zaopatrzyc sie w "stabilizator napiec"...wg.mnie po prostu doszlo do zwarcia,bo tak z tym mieszalem...wytlumaczcie mi to plzz... Sprawa NR.2 czy bedzie jakas roznica w czulosci regulacji obrotow miedzy potencjometrem 5kOhm a np. 1kOhm?Pozdro. Edytowane 17 Maja 2005 przez tronki5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Twój tato ma racje... stabilizator napiecia LM317.. chcesz wiecej info.. szukaj.. było.. setki razy.. poproś tate niech Ci to zlutuje.. i bedziesz miał w miare profesjonaln regulator.. i nie wyciągaj starych popsutych potencjometrów z radia.. tlyko idź do sklepu i daj te 2 złote za całkiem nowy.. i nie poździerany... 2.różnica bedzie taka ze bedzie sie wolneij kręcił.. jeśli wogle sie zakreci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tronki5 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Powiedzmy,że pozniej kupilem nowke w sklepie,stracilem tylko 4 zeta <_< Dzis kupie nowy + stabilizator napiecia LM 317T i tranzystor BD140(gdzies czytalem,że z wykorzystaniem tego tez mozna to zrobic,wiec zrobie dwie wersje :-P ).Dz za info i pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...