Linux_novice Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 (edytowane) Mam maly problem: 1. z konsola pod X-y mianowicie z klawiatura tzn kiedy wlanczam np ekg i wciskam ALT+2 bo chce przeskoczyc na kolejne okno to nic sie nie dzieje a co do polskich znakow prawy ALT dziala OK a po nacisnieciu lewego wyskakuja jakies krzaczki :| Klawiatura w KDE jest ustawiona na polska 2. czy ktos moze mi powiedziec jak zainstalowac polskie znaki w KDE 3. jak ustawic w trybie tekstowy klawiature tak aby polskie znaki w klepywac tylko z prawym ALT-em PS Moja dystrybucja Debian Sarge Sory za tak banalne pytania ale moj NICK chyba wszystko tlumaczy :] Edytowane 16 Maja 2005 przez Linux_novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 2. apt-get install kde-i18n-pl i potem w Centrum Sterowania trzeba przestawić domyślny język. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux_novice Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 2. apt-get install kde-i18n-pl i potem w Centrum Sterowania trzeba przestawić domyślny język. 1449732[/snapback] heh to akurat wiem... ale nie ma polskich robaczkow do ustawienia :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoubleG@MDG Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 krutka piłka żeby pisac po polskiemu na konsoli normalnej: #:loadkeys pl a żeby widzieć polskie czciaki: #:setfont -m 8859-2 iso02.16 a co kde nie wiem nie kożystam ale powinieneś sprawdzić jakie są ustawienia w konfigu samych Xsów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux_novice Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 juz nikt nie ma nic do powiedzenia ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xosrow Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 juz nikt nie ma nic do powiedzenia ?? 1462387[/snapback] zainstaluj polskie fonty ttf np. systemowe z jedynie słusznego systemu operacyjnego( można zainstalować bezpośrednio z \windows\fonts, jeśli masz zainstalowany ten system) - nie znam debiana sarge ale w większości dystrybucji wystarczy- w kde - zaznaczyć wybrane fonty a po kliknięciu prawym klawiszem myszy pojawi się opcja zainstaluj czcionki a następnie trzeba zmienić w centrum sterowania czionki systemowe, bodajże w sekcji wygląd ale piszę to w pracy a tu nie mam kde. Czcionek i języka konsoli proponuje nie zmieniać a jeśli już to proponuje uruchomić instalator systemu - przynajmiej w woody'm jak dobrze pamiętam jest taka możliwość ( chyba sysinstall ale nie jestem pewny) i zmienić ustawienia globalne klawiatury w ten sposób unikniesz chaosu w systemie, a w samych x-ach proponuje: xfree86config(dla xfree86) ew. xorgconfig i ustawić właściwy język lub gdy używasz kart ati z firmowymi sterownikami to fglrxconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux_novice Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 co do 1 pytania: poskakalem troche po stronkach i dorwalem kilka ciekawych parametroww do ATERM-a: "term -title 'HAL9000 Terminal' -sl 3000 -tr +sb -si -sk -fade 70 -sh 60 -fn -misc-fixed-medium-r-normal-*-*-120-*-*-c-*-iso8859-2 -g 130x50+20-0 -fg \#cecece" czytalem manuala aterma ale nie bardzo wiem jak zlozyc to do kupy i wpisac w ".Xresources" Czy ktos moglby mi pomoc ?? Pewnie znajdzie sie jeszcze pare osob, ktorym sie to przyda co do pytania 2 wystarczylo tylko zinstalowac paczke z czciankami :D "apt-get install msttcorefonts" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) O mechanizmie Resources można poczytać, używając komendy man X. Generalnie sprawa jest prosta - spójrz np. tutaj: http://dredzik.death.pl/files/Xresources Musisz w swoim katalogu domowym utworzyc plik o nazwie .Xresources i umieścić tam ustawienia zgodnie ze schematem z podanego linku i zgodnie z nazwami z manuala do aterm. Czyli np. opcja -sl 3000 w .Xresources będzie wyglądać tak: aterm*saveLines: 3000 Możesz wywoływać aterma z opcjami, które podałeś, bez używania Xresources. Tworzysz sobie w używanym przez siebie window managerze/środowisku przycisk/pozycję menu czy inny typ "uruchamiacza" i w polu komendy wpisujesz to wszystko, co podałeś we wcześniejszym poście (czyli "aterm -title 'HAL9000 Terminal' -sl 3000 (...)). Edytowane 28 Maja 2005 przez bigfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux_novice Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 THX bigfan konfiguracja Aterm-a ZAKONCZONA :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...