Skocz do zawartości
wasiela

Hierarchia Wartości Człowieka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Proszę was o wypowiedź w tym małym sondażu na temat " Jakie wartości są najwyżej cenione przez współczesnych ludzi" . Prosze podać kilka takich wartości oraz napisać swój przedział wiekowy oraz jak ktoś chce to proszę napisać które cechy gwarantują wam poczucie godności . :) Potrzebuję ponad 30 osób , myślę ,że jesteście w stanie mi pomóc .

Z góry wszystkim dziękuję oraz Pozdrawiam :)

Edytowane przez wasiela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:legal:  :unsure:

1449219[/snapback]

oczywiście ,że tak , potrzebuję ten sondaż abym mógł dalej go przeanalizować , wyciągnąć wnioski i dopiero zacząć robić właściwą pracę .

Jeszcze raz bardzo prosze o wypowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czemu 30 a nie 24? :-P

2. Czy to jest zadanie domowe?

3. Ja sobie cenię, jak ktoś nie stawia spacji przed kropkami i przecinkami - bo jak są, to mnie po prostu ten tego.

4. I dlaczego nie ma sondy, skoro to sondaż?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czemu 30 a nie 24? :-P

3. Ja sobie cenię, jak ktoś nie stawia spacji przed kropkami i przecinkami - bo jak są, to mnie po prostu ten tego.

4. I dlaczego nie ma sondy, skoro to sondaż?

1449708[/snapback]

ad1 Liczba nie jest ważna ale to jest tylko poglądowa liczba , ma być przypadkowaa ale nie za mała ;>

ad2 nie

ad3 :lol:

ad4 nie jest na forum potrzebna .

Widzę ,że jesteś bardzo bystry amigo :lol: B) ale nie za bardzo mądry , jeżeli masz jakieś problemy zapraszam na PW .

dziękuję wszystkim za udział :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to mamy powiedziec jakie wedlug nas wartosci sa najwyzej cenione, cyz temat byl "Jakie wartosci sa najwyzej cenione przez wspolczesnych ludzi", a my mamy podac swoje odpowiedzi - prosze o sprecyzowanie i podanie przedzialow wiekowych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chetnie pomoge, moze inni pojda za przykladem a nie beda sie czepiac (jak to zwykle na tym forum bywa :? ) i cos z tego wyjdzie

najwyzej cenione wartosci:

-milosc

-zdrowie

-spokoj

-bezpieczenstwo

-pieniadze

poczucie godnosci gwarantuje:

-dobra praca gdzie jest sie docenianym

-przyjaciele

-druga osoba przy boku

21lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie:

1. zdrowie

2. rodzina

3. miłość + przyjaźń

4. pieniądze

Ja:

1. zdrowie

2. pieniądze

3. rodzina

4. przyjaźń + miłość

21 lat.

Tyle że... to jest dziwne, bo wszystko zależy od nastroju i konkretnej chwili.

W jednym dniu ta hierarchia może mi się kilka razy razy przetasować... Ale po chłodnych przemyśleniach wyglądałoby to tak jak napisałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę tylko o sobie, bo nie będę się wypowiadał za innych.

1.Powinienem napisać "miłość" ale w moim wieku nie można tak tego nazwać.

2.Przyjaźń

2.Zabawa

3.Święty Spokój

5.Że tak powiem - szacunek ;-)

1.Sympatia ze strony innych (Szczególnie jeśli chodzi o dziewczyny ;-) )

2.Święty spokój.

3.Liczenie się z moim zdaniem.

4.Traktowanie mnie poważnie gdy trzeba.

14 Lat.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja:

1. Miłość (moja druga połowka:)

2. Kasa (tu wahalem sie zdrowie, ale chyba kasa wazniejsza..bo jak juz zachorujesz to kasa sie NIESAMOWICIE przydaje i to duze jej ilosci <_< )

3. Zdrowie

4. Rodzina (oczywiscie mowa tu o mojej "terazniejszej" rodzinie..bo ja wezme slub i bede mial dzieci to rodzina "zamieni sie" na 1 miejsce jako milosc)

aha..wiek 22 lata

Edytowane przez lukk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jesli to co? Sam ma se wymyslec wyniki tego sondazu?

"Jakie wartości są najwyżej cenione przez współczesnych ludzi?"

1. Kasa

2. Sila (fizyczna)

3. Milosc (?)

Moje:

1. Kasa

2. Milosc

18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypowiem sie rowniez na swoj temat, bo ludzi jak sie przekonalem nie znam za dobrze.

Na miejscu pierwszym stawiam wartosci moralne wyznawane przeze mnie i moim marzeniem byloby nie poddawanie sie takim emocjom jak milosc, przyjazn czy ogolnie przywiazanie, wolalbym robic cos dobrego dla innego czlowieka nie tylko dlatego, ze jestem z nim zwiazany w jakis sposob emocjonalnie. Staram sie byc uprzejmy dla innych (nawiasem mowiac zdziwilo mnie ile chamow jest w Wawie jak tu przyjechalem). Poza tym zasade ta wyznaje nie tylko wobec ludzi, ale i innych istot.

Oprocz tych zalozen, ktore - przyznaje - nie zawsze udaje mi sie zrealizowac, jestem egoista, studiuje troche dla przyjemnosci, a troche dlatego, ze chce miec kase, chce kupic sobie kolekcje samochodow, wybudowac fajny domek, kupic dzialke w gorach itp. Tak wiec przejmuje sie rowniez sprawami przyziemnymi, ale nie sa one moje glownym celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja:

:arrow: miłość (rowniez przyjazn, a co za tym idzie szczerosc)

:arrow: wolność (wyboru, słowa, mysli itd)

:arrow: szczescie

:arrow: praca i pieniądze

Majac to wszystko nie bylyby wazne dla mnie pieniadze, choc chcialbym zyc godziwie i nie liczyc sie z kazdym groszem.

@Sysyak13

Czy Ty aby przypadkiem nie masz jakichs problemow?

• Traktowanie mnie poważnie gdy trzeba
  • Że tak powiem - szacunek
  • Liczenie się z moim zdaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać wszystki podawane przez user'ów hierarchie są raczej zbliżone do siebie- trudno się zresztą temu dziwić, w końcu wywodzimy się z tego samego kręgu kulturowego...

Moja też nie będzie żadnym zaskoczeniem ;) Oto ona:

1. Miłość (w tym rodzina), a zaraz za nią przyjaźń

2. Zdrowie

3. Ambitna, pozwalająca na samorealizację i rozwój, a zarazem dobrze płatna, praca

4. Sfera życia tylko dla mnie- hobby, wolny czas, święty spokój

PS.

Wiek- 23 lata

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie na temat najwyzej cenionych wartosci ludzi (oczywiscie generalnie) :

dominujaca to pieniadz (niestety), a pozniej to juz roznie - sukces zawodowy, zaspokajanie materialnych aspektow zycia i tych bardziej przyziemnych potrzeb emocjonalnych (generalnie zabawa), milosc, rodzina itp iestety nei w czolowce. Takie jest moje zdanie o hierarchii wartosci 'przecietnego' czlowieka. Jak widac zdanie mocno negatywne :)

A te, ktore daja mi poczucie godnosci :

milosc (rodzina), przyjazn, szacunek innych, poczucie bycia uwazanym za wartosciowego czlowieka, satysfakcja z osiagniec w rozwiazywaniu napotkanych problemow.

Lat 26

Pozdroofki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- rodzina (tj. milość,mąż,dzieci, czyli wiekszosc osob z ktorymi bylabym ecmojonalnie zwiazana)

- samorealizacja ( dobra praca, pieniadze, nie byc jakims super bogatym ale tak zebym nie musiala sie liczyc z kazdym groszem i aby na przyjemnosci starczylo :) )

- siła ( psychiczna, umiejatnosc radzenia sobie w życiu itp )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sysyak13

Czy Ty aby przypadkiem nie masz jakichs problemow?

• Traktowanie mnie poważnie gdy trzeba

• Że tak powiem - szacunek

• Liczenie się z moim zdaniem

1450913[/snapback]

Nie, ale nic mnie tak nie wk***ia jak podejdzie do mnie jakiś rok starszy koleś i zacznie do mnie cwaniakować, że on jest cool, a ja jestem idiotą.

Wkurze mnie też, że rodzice robią wszystko nawet nie pytając mnie o zdanie, nie mówiąc o liczeniu się z nim.

Co do szacunku to tak mi się napisało... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Sysak13

Jeszcze mi powiedz dlaczego napisałeś "1.Powinienem napisać "miłość" ale w moim wieku nie można tak tego nazwać."

Bo nie kminie :|

1452234[/snapback]

miłość w wieku 14 lat tak??? taaaaaaaa..jasne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchaj, da sie. mojego kumpla rodzice zaczeli ze soba chodzic w 8 klasie podstawowki (mieli wlasnie po 14 lat) i sa razem do tej pory, maja dwoje dzieci (starszy ma obecnie niecale 19 lat).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cashasty: Lubię cię (wiesz za co) więc nie chcę się z tobą kłucić... ;-) Po prostu uważam, że nie jestem wystarczjąco dojrzały, żeby na prawdę kochać... Oczywiście zdarzają się takie sytuajce jak u kumpla Dune, ale według mnie to tylko wyjątek potwierdzający regułę. :-)

Edytowane przez Sysak13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi