Skocz do zawartości
sprajt

Zmiana Wentylatora W Zasilaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialem zmienic wentylator w swoim zasilaczu. Mam zasilacz Megabajt 350W ( wiem ze kiszka ale mi taki wystarcza) i chcialem w nim wymienic wentylator na arctic fan pro bo jest cichutki ale nie wiem czy bedzie pasowal? prawdopodobnie bede musial podlaczyc nowy wentyl do plyty glownej bo mowiono mi ze nie bedzie mozna go podlaczyc w zasilaczu bo ten standardowy byl lutowany. chcialem sie zaptac czy to bedzie dzialalo czyli czy bedzie wydajny i ze zasilacz sie nie spali??

1449895[/snapback]

Juz zmienilem i jest jakonajbardziej OK temperatura spadla i jest piknie Dzieki za wasze wszystkie uwagi. P.S Polecam wszystkim Arcting cooler pro :D cichy i wydajny

1453449[/snapback]

Własnie mam ten sam problem, wyciszyłem całego kompa i okazuję się, że cały czas słychać jakiś wiatrak. Wyłączyłem wszystkie oprócz tego w zasilaczu no i wszystko jasne i zamówiłem już na allegro Arctic'a do megabajta :) Najrosądniejszym posunięciem i tak byłoby zmienienie zasilacza :)

P.S w poniedziałek ma dojść więc od razu jak go założe dam znać jak się spisuję.

EDIT:

Wentylator założony. Jestem z niego bardzo zadowolony! Naprawdę chodzi baardzo cicho! Za tę cenę naprawdę nie ma chyba nic cichszego!

Edytowane przez nuras_en

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak .. mam ModeComa 350 GTF i tam jest coolerek na 2 kabelki czerwony i czarny :> , wiatraczek ten jest na 12V , natęzenie 0.19A. Rozmiarowo wyglada tak: 80x80x25.

Wybór padł na Arctic Fan'a Pro TC , chciałem zapytać czy da się gdzieś podłączyć ten żółty kabelek bym mógł odczytać prędkość jego w biosie?

I chcialem zapytac Czy ktos juz modowal modecoma?

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie miałem wymieniać wentyl w zasilce ale zanim sie za niego zabrałem to go spaliłem :blink: (wiatrak) ale nasunał się inny problem, wie ktoś jak w miarę hmm... humanitarnie usunac plombe która zakrywa śróbke, nie bardzo mi sie widzi utrata gwary na mój zasilacz a ewidentnie przydałaby mu sie zmiana wentyla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak .. mam ModeComa 350 GTF i tam jest coolerek na 2 kabelki czerwony i czarny :> , wiatraczek ten jest na 12V , natęzenie 0.19A. Rozmiarowo wyglada tak: 80x80x25.

Wybór padł na Arctic Fan'a Pro TC , chciałem zapytać czy da się gdzieś podłączyć ten żółty kabelek bym mógł odczytać prędkość jego w biosie?

I chcialem zapytac Czy ktos juz modowal modecoma?

1492688[/snapback]

ja ostatnio zmienialem w nim wlasnie na arctic pro tc. po podpieciu do tych dwoch kablekow nie chcial wystartowac (kombinowalem roznymi sposobami, i zawsze tylko przez chwile sie zakrecil przy wlaczaniu i wylaczaniu kompa). wyprowadzilem kabelek na zewnatrz i podpialem do molexa na 12v. jest wydajny i cichy, chyba jeszcze ani razu nie rozkrecil sie na tyle zebym go wyraznie slyszal, a zasilacz bez przerwy lekko ciepły ;]

mam w budzie arctici 1x pro tc, 1x 3 tc, 1x pro 2l @ 1800 i na procku whisper rock 4. przy wlaczaniu kompa slysze tylko cichy szum powietrza. polecam ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to zrobiłem tak, że uciołem fabryczny wiatrak zostawiając kawałek przewodów przylutowanych do płytki zasilacza. Zerwałem ok 0,5cm izolacji, skręciłem druciki dość mocno i wetknołem je do wtyczki od fana (czarny do czarnego, czerwony do cerwonego). Trzyma się i działa wyśmienicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w takim razie TC nie dziala ?? a jak nie to z jaka predkoscia sie kreci wiatrak ??

1500010[/snapback]

Jak najbardziej działa, żółty przewód jest chyba od odczytu prędkości. Nie mam tego odczytu, dlatego dokładnie nie wiem z jaką prędkością się kręci, ale jest przyzwoicie cichy i chyba nawet wydajniejszy od fabrycznego wiatraka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skubi, jak masz wolna wtyczke 3pin w mobo to wyprowadz kabelek z zasilacza i podepnij, wtedy bedziesz mial monitorowane obroty. Ale podpiecie zoltego kabelka nie jest wymagane zeby dzialal termistor.

EDIT:

@Psiochun

Takie dwa papsty sa wiecej warte niz modec 350gtf :D

Edytowane przez madek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi