Skocz do zawartości
neno

Uszkodzony Geforce Fx5200?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy istnieje jakiś program testujący pamięć karty graficznej czy też jej procesor ? (Nie chodzi mi o 3Dmark itp.). Problem jest taki ze pojawiaja mi sie w grach dziwne kolorowe kropeczki i czasami komp sie wiesza albo restartuje. Ze kropeczki sa wina karty to jest 100% pewne ale te zwisy i restarty windowsa to nie wiem... i chcialbym wiedziec co dokladnie jest uszkodzone ram karty czy procesor karty czy jeszcze cos innego. Jest to mozliwe zebym sie za pomoca jakiegos programu dowiedzial?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może byś najpierw sobie obniżył taktowanie. Bo te kropeczki to są artefakty. Obniż sobie taktowanie rdzenia i pamięci karty. Ale jak to nie pomoże to masz już po karcie. Za bardzo podkręciłeś karte. Albo jeszcze załóż lepsze chłodzenie na rdzeń i radiatorki na pamięć może pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi się tez tak wydaje ;] sam mialem fx5200 (na szczescie spylony w miare szybko ;>) to po 1h grania miałem reseta <_< Cholernie sie grzała, na dodatek sam radiator. Pozostaje tylko ta kwestia czy kręciłeś, zasilacz też mozna obadać, ale wątpie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak podkręcałem (zapomniałem napisać). Kiedys ją dość mocno podkręcałem bez dodatkowego chłodzenia. I wiem że to przez to się uszkodziła (kropeczki na ekranie). Ale teraz nie jest wogóle podkręcona. Kropeczki dalej są, zwisy i restarty zresztą też. Zmniejszenie taktowania tu nic nie daje nawet jak ustawie na 150/100 czy iles tam to tez są.

Chciałbym tylko program typu np. Memtest ktory sprawdzil by mi pamieci na tej karcie. Albo procesor. Program który napisałby mi "tak kurde masz uszkodzoną karte graficzną " :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze z 2 dni też ten shit i mi się ułamał kondensator ale został przylutowany i wszystko OK z zewnątrz i przy grach się nie zawiesza niby wszystko ok ale straciła swoją moc i FPSy spadły o ok. 60%, chce sprzedac ją za grosze i przydało by się spradzic jakimś programem czy się wogóle nadaje (nie piszcie 3d mark..)

Edytowane przez marcin.mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi