Sid Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Witam! Na poczatku wyjaśniam: to nie prośba o zadanie... Dzisiaj piszę dosyć ważny sprawdzian z historii(z okresu 1945-rządy Gomułki) i lookam na pytanie 10: "Napisz na jakich warunkach została rozwiązana Armia Czerwona" [5 punktów!] Myślę: "Nie wiem" Po lekcji się dowiaduję że wszyscy co mieli moją grupę mają skreślone "Czerwona" i dopisane "Krajowa". No to ucieszony ide do pani i mówie a ona coś w stylu: -No ale to nie ma różnicy... -Jak to nie ma? Oni mięli AK a ja AC?!?!?! -Ale mówiliśmy o tym jak była lekcja o Chruszczowie Lookam w podręcznik na lekcję "Budowa imperium radzieckiego" gdzie była o nim mowa - nic, lookam na daty z tego okresu - nic. W internecie się dowiaduję że Armia Czerwona działała jako główna siła zbrojna Układu Warszawskiego do 1989 roku. Nic poza tym nie znalazłem. Wszedzie jest tylko o utworzeniu AC, ale nic o rozwiązaniu. Mam w związku z tym pytanie: czy moglibyście mi wytłumaczyć tak w kilku zdaniach kiedy i jak przebiegło rozwiązanie Armii Czerwonej? Ewentualnie jeśli podejrzewacie że to zadanie=nie ufacie mi to chociaż tylko datę, żebym miał jakiś argument w rozmowie o ocenie ze sprawdzianu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (...) Wszedzie jest tylko o utworzeniu AC, ale nic o rozwiązaniu.(...) 1450368[/snapback] Bo nie została rozwiązana :wink: AC to siły zbrojne ZSSR a teraz Rosji, tyle że może nazwa już nie jest w obiegu :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 po wojnie zmieniono nazwe na armia radziecka, ale jako taka nigdy nie zostala rozwiazana.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 te oddzialy co niby z polski wymaszerowaly tak naprawde zostaly, oficjalnie niegorzne odlamy, zmienily nazwy odpowiednio na "oazowe bojowki radia maryja" i "kolka terenowe samoobrony" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Bo nie została rozwiązana :wink: AC to siły zbrojne ZSSR a teraz Rosji, tyle że może nazwa już nie jest w obiegu :wink: . 1450712[/snapback] & po wojnie zmieniono nazwe na armia radziecka, ale jako taka nigdy nie zostala rozwiazana.... 1450758[/snapback] Dzięki ;) Czyli mnie wyrąbała... I jeszcze ten tekst " -A istnieje to do dzisiaj Armia Czerwona? -eeeeee, chyba nie... -No właśnie..." Ale jak ja do cholery mogłem wiedzieć co i jak. A po drugie nie została ona z tego co piszecie rozwiązana tylko została jej zmieniona nazwa! Jeszcze raz wielkie dzięki... Będę musiał poszukać na necie coś więcej o tym... te oddzialy co niby z polski wymaszerowaly tak naprawde zostaly, oficjalnie niegorzne odlamy, zmienily nazwy odpowiednio na "oazowe bojowki radia maryja" i "kolka terenowe samoobrony" :P 1450846[/snapback] :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Armii radzieckiej to na pewno nie ma, co najwyzej rosyjska (przymiotnik radziecka odnosi sie do ZSRR). Ale z mojej wiedzy to nazwa sie nie zmienila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...