Skocz do zawartości
Sid

Armia Czerwona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na poczatku wyjaśniam: to nie prośba o zadanie... Dzisiaj piszę dosyć ważny sprawdzian z historii(z okresu 1945-rządy Gomułki) i lookam na pytanie 10:

"Napisz na jakich warunkach została rozwiązana Armia Czerwona" [5 punktów!]

Myślę: "Nie wiem"

Po lekcji się dowiaduję że wszyscy co mieli moją grupę mają skreślone "Czerwona" i dopisane "Krajowa". No to ucieszony ide do pani i mówie a ona coś w stylu:

-No ale to nie ma różnicy...

-Jak to nie ma? Oni mięli AK a ja AC?!?!?!

-Ale mówiliśmy o tym jak była lekcja o Chruszczowie

Lookam w podręcznik na lekcję "Budowa imperium radzieckiego" gdzie była o nim mowa - nic, lookam na daty z tego okresu - nic. W internecie się dowiaduję że Armia Czerwona działała jako główna siła zbrojna Układu Warszawskiego do 1989 roku. Nic poza tym nie znalazłem. Wszedzie jest tylko o utworzeniu AC, ale nic o rozwiązaniu.

Mam w związku z tym pytanie: czy moglibyście mi wytłumaczyć tak w kilku zdaniach kiedy i jak przebiegło rozwiązanie Armii Czerwonej? Ewentualnie jeśli podejrzewacie że to zadanie=nie ufacie mi to chociaż tylko datę, żebym miał jakiś argument w rozmowie o ocenie ze sprawdzianu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nie została rozwiązana :wink: AC to siły zbrojne ZSSR a teraz Rosji, tyle że może nazwa już nie jest w obiegu :wink: .

1450712[/snapback]

&

po wojnie zmieniono nazwe na armia radziecka, ale jako taka nigdy nie zostala rozwiazana....

1450758[/snapback]

Dzięki ;) Czyli mnie wyrąbała... I jeszcze ten tekst "

-A istnieje to do dzisiaj Armia Czerwona?

-eeeeee, chyba nie...

-No właśnie..."

Ale jak ja do cholery mogłem wiedzieć co i jak. A po drugie nie została ona z tego co piszecie rozwiązana tylko została jej zmieniona nazwa! Jeszcze raz wielkie dzięki... Będę musiał poszukać na necie coś więcej o tym...

te oddzialy co niby z polski wymaszerowaly tak naprawde zostaly, oficjalnie niegorzne odlamy, zmienily nazwy odpowiednio na "oazowe bojowki radia maryja" i "kolka terenowe samoobrony" :P

1450846[/snapback]

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi