Skocz do zawartości
smierdziel

Dlaczego Bola Mnie Oczy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post na tym forum :D

Ostatnio zauważyłem, że tylko siąde do komputera to po paru minutach bolą mnie oczy :(

Faktem jest, że mój monitor ma już 8 lat. I zastanawiam się czy moje bolące oczy to kwestia

tego, że stary monitor, złe oświetlenie czy może źle ustawione odświeżanie ?

Zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś filtru na monitor.

Jeśli macie podobne problemy co ja to proszę o wypowiedź lub radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie też może być przyczyną. Sprawdź, czy nie ma jakiś silnycvh odblasków, czy coś jasnego obok w polu widzenia nie świeci ci w oczy, czy na około monitora nie jest też za ciemno (jasność powinna być zbliżona do obrazu najlepiej). No i za długie siedzenie bez przerwy też szkodzi, zwłaszcza jak się zapomina mrugać i oczy wysychają. Rub sobie przerwy 15 minut co 2 godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 9800 SE

na Windows sterowniki Omega z trybem odblokowania potoków

na Linuxie Mandrake 10.1 nic nie zmienialem, czyli standartowe z tej dystrybucji

aha i z tyłu monitora mam napisane 60/50 Hz

i jak ustawian synchronizację pionową na 85 Hz to mi się X-y nie podnoszą.

Teraz mam ustawine:

częstotliwość synchronizacji pioonowej : 31.5-64.3

częstotliwość synchronizacji poziomej : 50-90

czy to oznacza, że mój monitor odświeża z maksymalnymi możliwymi dla niego częstotliwościami

z tych przedziałów ?

Edytowane przez smierdziel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smierdziel napisał(a):

i jak ustawian synchronizację pionową na 85 Hz to mi się X-y nie podnoszą.

Teraz mam ustawine:

częstotliwość synchronizacji pioonowej : 31.5-64.3

częstotliwość synchronizacji poziomej : 50-90

czy to oznacza, że mój monitor odświeża z maksymalnymi możliwymi dla niego częstotliwościami

z tych przedziałów ?

1450700[/snapback]

Tak, w /var/log/XFree0.log (lub podobnie) można znaleźć, jaki tryb został wybrany.

Jak by nie było, to można wstukać w terminalu xvidtune i w głównym oknie zobaczyć, jaki jest Vertical Sync.

Edytowane przez bigfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może masz po prostu zapalenie spojówek... A tak powaznie to jakie normy spełnia monitor-jaki to model, czy ma filtr antyodblaskowy i anty statyczny, napisz więcej co masz.... Bo mkoże to jakis zabytek kupiony 8 lat temu firmy X o radiacji jak w czarnobylu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 i 70hz to bardzo slabe odswiezania. A jak przylozysz reke do kineskopu to czyjesz takie ładunki jak w starych telewizorach, czy jaczej nic?

Proponuje zrobic tak: popatrz na jakis obiekt z jednej strony pulpitu (np guzik start) i zobacz (ale caly czas patrz na start, tylko katem oka zerknij) czy reszta obrazu, zwlaszcza z drugiej strony monitora wyraznie mruga. U mnie jak ustawie odswiezanie na 65hz to widac mruganie wyraznie, na 85hz obraz jest stabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na google tylko to znalazłem z Sofii hehe:-)

http://okazion.dir.bg/catalog/view_item.php3?LotID=244167

Jeśli wierzyć sprzedającemu to:

bez zabelezki, 15 incha, poddurza 800x600 na 85Hz i 1024x768 na 75Hz, s digitalen kontrol, energy start suvmestim, ima vgraden microfon i adaptor na 15V, kakto i izhodi za multimediini kolonki

niech ktoś to przetłumaczy...

ale na pierwszy rzut oka w 800*600 oczy nie powinny cię boleć w wyższych rozdzielczościach napewno się będą męczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IamWeasel napisał(a):

60 i 70hz to bardzo slabe odswiezania. A jak przylozysz reke do kineskopu to czyjesz takie ładunki jak w starych telewizorach, czy jaczej nic?

Jak monitor jest włączony to nic nie czuć, ale za to jak się wyłączy to na kineskopie jest bardzo dużo ładunków.

Postanowiłem się poświęcić i przetestować moje oczy na rozdzielczości 800x600@85 Hz.

Zmniejszyłem również troche jasność i kontrast.

Wyniki przedstawie jutro, ponieważ dzisiaj już pare godzin siedziałem na 1024x768@70 Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smierdziel napisał(a):

Jak monitor jest włączony to nic nie czuć, ale za to jak się wyłączy to na kineskopie jest bardzo dużo ładunków.

Postanowiłem się poświęcić i przetestować moje oczy na rozdzielczości 800x600@85 Hz.

Zmniejszyłem również troche jasność i kontrast.

Wyniki przedstawie jutro, ponieważ dzisiaj już pare godzin siedziałem na 1024x768@70 Hz.

1451923[/snapback]

Czyli jednak przydałby ci się taki ekran z uziemieniem.

Te ładunki elektryzuja drobne cząstki kurzu, które bija ci po oczach, druga przyczyna to te 70 Hz - za mało, ja na starej piętnastce miałem chyba w 1024*768 72hz max i też mnie oczy bolały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi