smierdziel Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Witam, to mój pierwszy post na tym forum :D Ostatnio zauważyłem, że tylko siąde do komputera to po paru minutach bolą mnie oczy :( Faktem jest, że mój monitor ma już 8 lat. I zastanawiam się czy moje bolące oczy to kwestia tego, że stary monitor, złe oświetlenie czy może źle ustawione odświeżanie ? Zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś filtru na monitor. Jeśli macie podobne problemy co ja to proszę o wypowiedź lub radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto56 Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 sprawdz czy nie masz odswierzania ponizej 85 hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Sprawdz odswiezanie monitora, ustaw na cos w okolicy 80hz, kup nowy monitor, kup okulary z filtrem od kompa (wydatek ok 200zl, oczy mnie w nich wcale nie bola nawet przy dlugim siedzeniu przed kompem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Oświetlenie też może być przyczyną. Sprawdź, czy nie ma jakiś silnycvh odblasków, czy coś jasnego obok w polu widzenia nie świeci ci w oczy, czy na około monitora nie jest też za ciemno (jasność powinna być zbliżona do obrazu najlepiej). No i za długie siedzenie bez przerwy też szkodzi, zwłaszcza jak się zapomina mrugać i oczy wysychają. Rub sobie przerwy 15 minut co 2 godziny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 witamy na forum podaj jeszcze jaką masz grafę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smierdziel Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) Radeon 9800 SE na Windows sterowniki Omega z trybem odblokowania potoków na Linuxie Mandrake 10.1 nic nie zmienialem, czyli standartowe z tej dystrybucji aha i z tyłu monitora mam napisane 60/50 Hz i jak ustawian synchronizację pionową na 85 Hz to mi się X-y nie podnoszą. Teraz mam ustawine: częstotliwość synchronizacji pioonowej : 31.5-64.3 częstotliwość synchronizacji poziomej : 50-90 czy to oznacza, że mój monitor odświeża z maksymalnymi możliwymi dla niego częstotliwościami z tych przedziałów ? Edytowane 17 Maja 2005 przez smierdziel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 (edytowane) smierdziel napisał(a): i jak ustawian synchronizację pionową na 85 Hz to mi się X-y nie podnoszą. Teraz mam ustawine: częstotliwość synchronizacji pioonowej : 31.5-64.3 częstotliwość synchronizacji poziomej : 50-90 czy to oznacza, że mój monitor odświeża z maksymalnymi możliwymi dla niego częstotliwościami z tych przedziałów ? 1450700[/snapback] Tak, w /var/log/XFree0.log (lub podobnie) można znaleźć, jaki tryb został wybrany. Jak by nie było, to można wstukać w terminalu xvidtune i w głównym oknie zobaczyć, jaki jest Vertical Sync. Edytowane 18 Maja 2005 przez bigfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 A może masz po prostu zapalenie spojówek... A tak powaznie to jakie normy spełnia monitor-jaki to model, czy ma filtr antyodblaskowy i anty statyczny, napisz więcej co masz.... Bo mkoże to jakis zabytek kupiony 8 lat temu firmy X o radiacji jak w czarnobylu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smierdziel Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Jest to PROVIEW model numer PV-564DM nie wiem czy posiada jakies filtry bo nigdzie nie mogłem znaleść jego danych technicznych. Poziome odświeżanie : 60 Hz Pionowe odświeżanie : 70 Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszs Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Pozycz od kogos monitor na 2h i przetestuj :D, a potem kup sobie cokolwiek nowszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 a może masz za duże ciśnienie wewnątrzgałkowe spowodowane za dużym ciśnieniem wewnątrzczaszkowym :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 60 i 70hz to bardzo slabe odswiezania. A jak przylozysz reke do kineskopu to czyjesz takie ładunki jak w starych telewizorach, czy jaczej nic? Proponuje zrobic tak: popatrz na jakis obiekt z jednej strony pulpitu (np guzik start) i zobacz (ale caly czas patrz na start, tylko katem oka zerknij) czy reszta obrazu, zwlaszcza z drugiej strony monitora wyraznie mruga. U mnie jak ustawie odswiezanie na 65hz to widac mruganie wyraznie, na 85hz obraz jest stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 a może jak siadasz do kompa to bierzesz kawe albo herbate... to proponuję przed piciem wyciągać łyżeczkę ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noski Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Kup soebie monitor jakis tani albo zwieksz odswiezanie na 85Hz to bedzie najlepiej mnie tez oczy bolaly jak mialem na 65Hz. Moze masz kantrast za duzo ustawniown i jasnosc POzdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Na google tylko to znalazłem z Sofii hehe:-) http://okazion.dir.bg/catalog/view_item.php3?LotID=244167 Jeśli wierzyć sprzedającemu to: bez zabelezki, 15 incha, poddurza 800x600 na 85Hz i 1024x768 na 75Hz, s digitalen kontrol, energy start suvmestim, ima vgraden microfon i adaptor na 15V, kakto i izhodi za multimediini kolonki niech ktoś to przetłumaczy... ale na pierwszy rzut oka w 800*600 oczy nie powinny cię boleć w wyższych rozdzielczościach napewno się będą męczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smierdziel Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 IamWeasel napisał(a): 60 i 70hz to bardzo slabe odswiezania. A jak przylozysz reke do kineskopu to czyjesz takie ładunki jak w starych telewizorach, czy jaczej nic?Jak monitor jest włączony to nic nie czuć, ale za to jak się wyłączy to na kineskopie jest bardzo dużo ładunków. Postanowiłem się poświęcić i przetestować moje oczy na rozdzielczości 800x600@85 Hz. Zmniejszyłem również troche jasność i kontrast. Wyniki przedstawie jutro, ponieważ dzisiaj już pare godzin siedziałem na 1024x768@70 Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 smierdziel napisał(a): Jak monitor jest włączony to nic nie czuć, ale za to jak się wyłączy to na kineskopie jest bardzo dużo ładunków. Postanowiłem się poświęcić i przetestować moje oczy na rozdzielczości 800x600@85 Hz. Zmniejszyłem również troche jasność i kontrast. Wyniki przedstawie jutro, ponieważ dzisiaj już pare godzin siedziałem na 1024x768@70 Hz. 1451923[/snapback] Czyli jednak przydałby ci się taki ekran z uziemieniem. Te ładunki elektryzuja drobne cząstki kurzu, które bija ci po oczach, druga przyczyna to te 70 Hz - za mało, ja na starej piętnastce miałem chyba w 1024*768 72hz max i też mnie oczy bolały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smierdziel Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 A więc tak: wydaje mi się, że na 800x600@85Hz oczy mnie mniej bolą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 To logiczne. Coz, pozostaje i chyba kupno nowego monitora, na szczescie dzieki LCD, CRTki nie sa takie drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...