miramp Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) W kartach AGP wszystko jest jasne. Leadteki kręcą sie na 420 MHz, Gigabyte na 420-430 MHz. Najlepiej podkręcają sie Sparkle i Pality - powyżej 500. Wszystko opiera się na napięciu rdzenia. Gdy wynosi ono 1,3v karty kręcą się słabo - max 440 MHz. Gdy wynosi 1,4v idą powyżej 500. np. wystarczy wgrać bios od Sparkle do Leadteka zeby rdzeń zmienił napięcie z 1,3v na 1,4v i kręcił się z 420 MHz na 550 MHz nawet. Ciekawe czy taka sama zależność panuje na kartach PCI-e i czy producenci poprzez bios obniżają napięcia rdzenia? Edytowane 18 Maja 2005 przez miramp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 A to ma być pytanie retoryczne czy ranking jakiś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 No właśnie ciekawe jak to z tymi PCIE. Ja mam ochote zakupić to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51767371 Tylko cos podejrzanie tanio :| Wiecie moze na jakich to jest pamieciach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Dlaczego tanio? Wycykane juz pewnie, ze karta z [gluteus maximus] sie kręci, w końcu to 256mb, to juz na początku bez oceniania kostek Ci powiem, ze nie bedzie różowo. A cena moze i kusi. Jak dobrze widze, pamiątki 4ns, firmy nie dowidziałem, powiem tylko, że taktowanie pamięci odbiega od standardu, 250(500), standard 275(550) ;]]] Co do tematu, to raczej jest podobnie, większość z forumowiczów przekręca rdzeń ponad 500 bez problemu, co do tych operacji biosem, to coś takiego mi sie obiło, jest mozliwe, ale jeszcze sie upewnij... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...