Skocz do zawartości
Trendzik

Venice + Epox = Problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam wziąć procka Venice i płyte główną Epox 9NDA3J i mam takie pytanie. Czy ten procesor odrazu będzie chodził na tej płycie głównje ? Jak patrzałem na strone Epox-a to dopiero bios z kwietnia dodaje obsługe tych procesorów.

Czy jeżeli złoże sprzęt to będę mógł wejść do Windows-a i sobie z jego poziomu zaktualizować ? Czy komputer się wogóle nie uruchomi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co chcesz wchodzic do windowsa?? najwazniejsze sciagnij sobie nowy bios ze strony (mozesz nawet teraz w tym momencie:)) i zgraj na dyskietke...

nastepnie jak bedziesz mial procka to oczywiscie CLEAR CMOS...wkladasz dyskietke do FDD i przy bootowaniu wciskasz ALT+F2 (albo samo F2 nie pamietam, ale na dole masz wypisane co wcisnac)..i uruchamia sie flasher z dyskietki..i on ci aktualizuje bios..najprostsza chyba metoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co chcesz wchodzic do windowsa?? najwazniejsze sciagnij sobie nowy bios ze strony (mozesz nawet teraz w tym momencie:)) i zgraj na dyskietke...

nastepnie jak bedziesz mial procka to oczywiscie CLEAR CMOS...wkladasz dyskietke do FDD i przy bootowaniu wciskasz ALT+F2 (albo samo F2 nie pamietam, ale na dole masz wypisane co wcisnac)..i uruchamia sie flasher z dyskietki..i on ci aktualizuje bios..najprostsza chyba metoda

1451145[/snapback]

Wole się w to nie bawić, bo ja coś rozwale przy moim szczęściu albo prąd wyłączą.

A normalnie się Windows włączy ?? Znacie może nazwe jakiegoś programu do tego epoxa którym można sobie łatwo i przyjemnie go zaktualizować ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wole się w to nie bawić, bo ja coś rozwale przy moim szczęściu albo prąd wyłączą.

A normalnie się Windows włączy ?? Znacie może nazwe jakiegoś programu do tego epoxa którym można sobie łatwo i przyjemnie go zaktualizować ??

1451224[/snapback]

ALT+F2 to _najbezpieczniejszy_ sposób update'u biosu na tej płycie. Naprawde tak ciężko Ci nagrać obraz biosu na dyskiete, włożyć ją i nacisnąć kilka razy alt+f2 podczas post'u ? :)

Edytowane przez Shake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALT+F2 to _najbezpieczniejszy_ sposób update'u biosu na tej płycie. Naprawde tak ciężko Ci nagrać obraz biosu na dyskiete, włożyć ją i nacisnąć kilka razy alt+f2 podczas post'u ? :)

1451302[/snapback]

Clear Cmos, nie muszę robić, bo płyta główna będzie nówka, i nie było jeszcze nic na nią wkładane. Więc podczas startu komputera wkładam dyskietke , wciskam Alt + F2 i dalej się samo zrobi ?? czy muszę coś robić jeszcze ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samo sie robi i czekaz az pojawi sie napis done albo cos w tym stylu , wyciagasz fdd , resecik i mas znowego biosa , potem wlazisz do biosa i ustawiasz sobie co tam chce i jak tam chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samo sie robi i czekaz az pojawi sie napis done albo cos w tym stylu , wyciagasz fdd , resecik i mas znowego biosa , potem wlazisz do biosa i ustawiasz sobie co tam chce i jak tam chcesz

1451545[/snapback]

Nie musi wypatrywać żadnego napisu - jak skończy sam się restartnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1451224[/snapback]

yyyyy..a ty myslisz ze jak to zrobisz pod winda i ci prad wylacza to co?? komp nagle wstanie bo aktualizacja byla pod winda?? nie ma ze boli..aktualizacja BIOSu jest aktualizacja BIOSu!!!! jesli ci prad wylacza to nie ma roznicy czy pod BIOSem, czy pod DOSem czy pod WINDA..

Clear Cmos, nie muszę robić, bo płyta główna będzie nówka, i nie było jeszcze nic na nią wkładane. Więc podczas startu komputera wkładam dyskietke , wciskam Alt + F2 i dalej się samo zrobi ?? czy muszę coś robić jeszcze ??

1451536[/snapback]

CLEAR CMOS zrob..mimo ze nowa plyta..zrob nawet 2 razy napewno nie zaszkodzi, a mozesz uniknac dodatkowych atrakcji ze strony Twojej plyty...a poza tym skad wiesz czy sie w sklepie czy hurtowni "nią nie bawili"???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyy..a ty myslisz ze jak to zrobisz pod winda i ci prad wylacza to co?? komp nagle wstanie bo aktualizacja byla pod winda?? nie ma ze boli..aktualizacja BIOSu jest aktualizacja BIOSu!!!! jesli ci prad wylacza to nie ma roznicy czy pod BIOSem, czy pod DOSem czy pod WINDA..

CLEAR CMOS zrob..mimo ze nowa plyta..zrob nawet 2 razy  napewno nie zaszkodzi, a mozesz uniknac dodatkowych atrakcji ze strony Twojej plyty...a poza tym skad wiesz czy sie w sklepie czy hurtowni "nią nie bawili"???

1452147[/snapback]

Clear Cmos, tymi zworkami tak ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clear Cmos, tymi zworkami tak ??

1453185[/snapback]

Masz do wyboru:

1. Jeśli masz klawiature poprzez ps2 podłączoną, to wciśnij klawisz insert i włącz kompa

2. W biosie daj Load Default Settings (czy Load Optimized Settings - jakoś tak)

Nie musisz bateryjką czy zworką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem tą płytkę z tydzień temu i nie miałem żadnego problemu ze swoim Venice.

1453865[/snapback]

Odrazu po włożeniu wszystko było ok ? bez aktualizacji biosu ?? Mógłbyś mi powiedzieć czy masz zmienione chłodzenie na NB, bo chcem założyć Silencera i nie wiem czy czasem nie zakryje mi NB :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Od razy wszystko po włożeniu było ok.

A jeśli chodzi o NB to rzeczywiście założyłem większy radiator i podejrzewam że gdybym miał u siebie silencera to niestety miałbym problem ze zmieszczeniem tego, ale głowy sobie uciąć nie dam.

A przy zmianie radiatora na NB wynikła taka sprawa że otwory mocujące miały inny rozstaw niż np. na MSI K7N2 lub Abicie NF7 i musiałem się posłużyć bardziej "profesjonalnym" mocowaniem :lol:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Od razy wszystko po włożeniu było ok.

A jeśli chodzi o NB to rzeczywiście założyłem większy radiator i podejrzewam że gdybym miał u siebie silencera to niestety miałbym problem ze zmieszczeniem tego, ale głowy sobie uciąć nie dam.

A przy zmianie radiatora na NB wynikła taka sprawa że otwory mocujące miały inny rozstaw niż np. na MSI K7N2 lub Abicie NF7 i musiałem się posłużyć bardziej "profesjonalnym" mocowaniem  :lol:

Dołączona grafika

1454142[/snapback]

A zalman niebieski wejdzie ?? ... o kurde...to ja teraz nie wiem, hmm, strasznie głośne jest to chłodzenie na tym NB ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi