b4rtx Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 HEy!!! Mam problem a mianowicie: Posiadam Bartona 2500+ na plycie DFI infinity AD77 (VIA). Niedawno chcialem go podkrecic na 3200+. I kolega mi doradzil ze gdzies tam w biosie trzeba mienic ze 166 na 200. I rzeczywiscie proc podkrecil sie na 2.2GH i wskazywal 3200+. Wszystko chodzilo wpozadku do momentu kiedy wlaczylem kompa jeszcze raz i wtedy ZONK!!! pisze ze nie moze wczytac okreslonego pliku:/ postanowilem zmienic system. zmniejszylem na 166 i zmienilem wina. na nowiutkim systemie podkrecilem i dalej to samo://////// Co jest grane??? prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpz Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 1. Podnieś napiecie na procku. 2. RAMy mogą powodować błedy w plikach w windzie >> podnieś im napiecie, poluźnij timingi ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 HEy!!! Mam problem a mianowicie: Posiadam Bartona 2500+ na plycie DFI infinity AD77 (VIA). Niedawno chcialem go podkrecic na 3200+. I kolega mi doradzil ze gdzies tam w biosie trzeba mienic ze 166 na 200. I rzeczywiscie proc podkrecil sie na 2.2GH i wskazywal 3200+. Wszystko chodzilo wpozadku do momentu kiedy wlaczylem kompa jeszcze raz i wtedy ZONK!!! pisze ze nie moze wczytac okreslonego pliku:/ postanowilem zmienic system. zmniejszylem na 166 i zmienilem wina. na nowiutkim systemie podkrecilem i dalej to samo://////// Co jest grane??? prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!! 1451655[/snapback] Masz zajefajne zdjęcie pod nickiem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Sprawa wyglada mniej wiecej tak: Podkrecanie FSB pociaga za soba zwiekszenie taktowanie PCI i AGP. Zasada jest taka ze taktowanie PCI=33Mhz (lepiej tej wartosci nie zwiekszac/zmniejszac) i AGP=66Mhz (tez lepiej nie ruszac). Jak latwo zauwazyc zeby przy FSB=166, PCI=33 a AGP=66 trzeba podzielic FSB odpowiednio przez 5 (dla PCI) i 2 (dla AGP). Jezeli zwiekszasz FSB do 200MHz potrzebny jest dzielnik 6 (dla PCI) i 3 (dla AGP), wtedy PCI=33 a AGP=66, twoja plyta oparta o KT400 nie obsluguje szyny 200Mhz wiec i nie ma odpowiedniego dzielnika. Ustawienie FSB=200Mhz skutkuje podniesieniem taktowania PCI i AGP (co jest niezdrowe dla kompa). Te bledy ze nie moze wczytac odpowiedniego pliku wynikaja z tego ze dyski nie lubia PCI>33Mhz i zaczynaja sypac bledami, potem pojawia sie bady a na koniec dysk moze zdechnac. Wiec jezeli chcesz sie bawic w OC bartona to zainwestuj w platforme zbudowana na nForce2 i wtedy mozesz szalec z FSB ile dusza zapragnie a PCI i AGP pozostania niezmienione gdyz plytki na nForce blokuja PCI=33 i AGP=66. To tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto56 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 zwieksz na 190 wtedy pci = 38 agp = 76 i powinno chodzic, oczywiscie jak masz ramy 3200 ( 400 mhz ) dalej moga byc problemy na tych chipsetach, oczywiscie zalezy to od płyty producenta, DFi powinno sie krecic lepiej niz Matsonic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 ja jednak uwazam ze podnoszenie PCI powyzej 33Mhz jest rzecza zla, chyba ze ktos lubi czesto dyski zmieniac, no i nie kazda grafa wyrobi AGP>66Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJPreZes Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Zalezy od dyskow ;) Moj Maxtor (jak go mialem) przezywal PCi do 37-38 a WD przy 36 ma juz zadyszke a stabilnie chodzi do max 35 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rtx Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 hm... a czy po wymianie plyty problemy sie skoncza?? jak tak to jaka mi plyte glowna proponujecie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 cos na nForce2, producenta, model plyty mozliwosci to wszystko znajdziesz na forum i dobierzesz cos do swoich preferencji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek23 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 mam ta plyte max fsb 100% stabilne to 185 potem juz zwiechy Dla sw spokoju zostawilem tak jak w podpisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...