Jedrek71 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Przegczytałem Chip 6/2005-gdzie jest test zasilaczy.Na str 54-55 jest tabelka"rzeczywista klasa zasilacza wg. normy ATX12V 2.01",gdzie w rubryce "300wat lub bniej mozna znaleźć między innymi:chiftec HPC-420-302DF,chiftecHPC-360-202DF,topowerTOP-350PS.Czy rzeczywiscie renomowane i cenione modele to zwykły szmelc.W tej samej kategorji mozna znaleźć:Codegen,Procomp.Moze jekis fachowiec się wypowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Nie ja te ntest przeprowadzałem, ale może coś pomogę. Do testu była użyta platforma rezystorowa o z góry określonych nastawach obciążenia przypisanych do zasilaczy danej mocy. Jeśli zasilacznie wyrabiał na nastawie przypisanej dla jego mocy "tabliczkowej" to automatycznie testowano go na nastawie dla zasilaczy o klasę niższej mocy. Stad te wyniki. Więcej szczegółow proszę siędowiadywać od autora testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek71 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 (edytowane) Zgoda ale to znaczy ze te chifteki i topowery nie spełnieją specyfikacji dla 400watowych zasilaczy.W takim razie dlaczego są za takie uznawane i zachwalane przez elektroników i uzytkowników?Cos tu mocno jest "nie tak".P.S.Jak bys się BENITO ucieszył jak bys wyczytał ze twój zsilacz to tylko plastikowa imitacja,a wszystko co ma w srodku jest narysowane.Cos mi tu pachnie bzdurą,ale z innej strony nie jestem elektronikiem i nieznam się na zabawach z prądem.Acha z moim chiftekiem nie miałem problemów,a znam ludzi ktorzy do podobnego configu jak mój mają jeszcze 2 macierze raid-czyli razem 6 dysków twardych a wszystko działa.Oj chyba ten chip znów cos "stylowego" napisał. Edytowane 18 Maja 2005 przez Jedrek71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 a jezeli maja 300w to co za roznica skoro sa mocniejsze od tych co maja 300W na nalepce porzadnych i tych co maja 400W na nalepce badziewnych. jak dla mnie chieftec moze miec i 50 realnych W byleby sprzet byl na nim stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Panowie. przetensje proszę zgłaszać autorowi testu, nie mnie , to nie moja działka. Przecież wiecie, że podobnej bzdury bym nie zrobił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek71 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Ale post jest dla wszystkich znających się na kąstrukcjach zasilaczy,ni tylko pisany z myslą o "Benito".A juz naj bardziej dla tych co potrafią rozwietlić mrok zasiany wcoraj przez "test zsilaczy w ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Ja tak bym sie nie sugerował artykułami Chipa, bo mam zamiar kupić sobie dysk twardy i według wyników ich testów najlepszy, najwłaściwszy i najbardziel idealny wybór to Seagate. Bleeee.... to dopiero bym wybrał dysk no1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek71 Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Tak,zazwyczaj preferują sprzęty ktore się słabiej sprzedają.Np gdy radeony dawały w d.... gforcom fx,to je zachwalali jak równie szybkie renomowane[więc lepsze] itp.To samo z procesorami,kosćmi ram,a prawdziwych perełek-tzn dobre i relatywnie tanie to wcale nie uswiadczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 To że któryś z testowanych zasilaczy nie wyrabiał dokładnie na ustawieniach max dla danej klasy to nie znaczy, że to shit - np. jak 350-tka wyciąga 330W i ma w dodatku wszystkie potrzebne zabezpieczenia oraz pracuje stabilnie przy tych 330W to jeszcze ujdzie. Gorzej z tymi z ostatniej części tabelki co poszły z dymem !!! Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 (edytowane) Po prostu nie zadziałały zabezpieczenia. Edytowane 21 Maja 2005 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 dopadlem tego chip-a i poplakalem sie ze smiechu...przeciez w tym tescie tracer 350 plasuje sie wyzej niz zasilacze typu Chieftec, Modecom, Neotec, Topower.. (Neotec i Modecom sie zjaraly). Kocham Chip-a za te jego testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Wczoraj uciąłem sobie ostrą dyskusję z autorem tegoż testu. Niestety po jego opinii "Wolę testować zasiłkę pod stałym obciążeniem przez 5 godzin, bo to najlepsza forma testu na naszej platformie" dałem sobie spokój z dyskusją. Niektórzy ludzie są niereformowalni. Ja wolałbym zbudować solidnego kompa i wymieniać w nim podzespoły w zależności od wydajności testowanego zasilacza. Nie czytajcie tego testu, bo autor nie ma nawet pojęcia jakie błędy robi, proszę..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neorad Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Witam, przeczytalem sobie ten test i troche sie wkurzylem...niby moj zasilacz nie jest najgorszy a nie przeszedl nawet testu o co tu chodzi ?? chodzi mi o Modecoma 350 GTF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 test po prostu byl do du#$ czyli ladnie mowiac byl nieprofesjonalnie przeprowadzony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Ten test jest jeszcze gdzieś na stronach Chipa? Dajcie linka? Toż to się aż o komentarz prosi .... I tak postęp jest, bo w testach płyt głównych Gigabyte przestał wygrywać .... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 http://crn.pl/crn/testy/pdf/0506chip1.pdf link byl na forum kilka postow nizej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 1461433[/snapback]Chipa to jak mam, nawet w wersji papierowej. Chodzi mi o test na stronie Chipa by móc go skomentować. Oględnie mówiąc skomentować ..... Se chłopaki przetestowali platformę do testów .... :blink: A jak to odzwierciedla rzeczywistość ma mniejsze znaczenie :mur: :zonk: :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...