piteq Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 (edytowane) Witam. Od jakiegos czasu przegladalem sobie rozne fora. Pewnego razu pomyslalem, moze byc ciekawie :). Powietrze coraz bardziej szkodliwe (hehe), woda jeszcze bywa czysta (destylowana), coby mniej szkodzic maszynce. Zmajstrowalem taki oto sobie (?) zestawik chlodzenia ciecza. (klliknij obrazek aby powiekszyc) No to po kolei: ver. 001, przelom lutego-marca 2005: chlodniczka kadet lekko zmodyfikowany bloczek na cpu pompka w utopiona w pojemniku obudowa taka jak widac :) wezyk 10x1,5 bloczek w trakcie produkcji :) ver. 01 jakos tak od konca kwietnia 2005 (aktualny) chlodniczka: kadet jeszcze bardziej zmodyfikowany bloczki: cpu, nb, gpu pompka na powietrzu zbiorniczek na ciecz inna obudowa (sluzy jako shroud) wezyk 6x1, 8x1, 10x1,5 Celem bylo w miare dobre wyciszenie kompa, Pozostalo jeszcze dolozenie jakichs blaszek na pamieci karty graficznej, uciszenie zasilacza, zamontowanie optyki. No to tyle. pozdrawiam ps. zdjecia robilem pozyczanym sprzetem i nie znalem go wiec, fotki sa kiepskiej jakosci (glebia ostrosci, jasnosc niektorych) to nie to co normalna lustrzanka :) i w miare dobra optyka Edytowane 17 Listopada 2005 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sappa Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 no nie glupio. Ale ta pierwsza wersj podobal mi sie durzo bardziej. Ekstremalna prowizorka :D to co tygrysy lubia najbardziej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Gratuluje układziku ! :D Rev 1 to modyfikacja wojenna chyba :wink: Ale poprawiona wersja już ok. Mam pytanie co za pompke zastosowałeś? Mastawiam sie na atmana 305 ale mam problemy ze zdobyciem a 59zl +wysyłka to nie dam złodziejom zarobić.. Jaka firma. model, wydajność, GŁOŚNOŚC? Musiałeś ją uszczelniać? Acha fajny rezik- z czego zrobiłeś ten metalowy pojemniczek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Wersja poprawiona wyszla bardzo ladnie :D. Co to za buda? Z czego rez i jak sie sprawdza? Jak sprawdza sie taka wentylacja kadeta? Podaj tempy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 (edytowane) Mam pytanie co za pompke zastosowałeś? Mastawiam sie na atmana 305 ale mam problemy ze zdobyciem a 59zl +wysyłka to nie dam złodziejom zarobić.. Jaka firma. model, wydajność, GŁOŚNOŚC? Musiałeś ją uszczelniać? Acha fajny rezik- z czego zrobiłeś ten metalowy pojemniczek? 1452575[/snapback] Pompka to atman AT-201 (15W, 800litrow), kupiona za 36 zl w zoologicznym sklepie. wymieniony tylko oring uszczelniajacy na grubszy (wzialem ja do hurtowni i dobralem na wyczucie, pokrywka z duzym oporem sie naklada, obrocic rowniez jest ciezko). Jesli chodzi o glosnosc to moje odczucie jest takie: duzo cizej jest jak jest poza woda, zeby uslyszec ja teraz przy wylaczonym kompie w nocy o goz 3 nad ranem trzeba sie zblizyc do kompa i wsluchac dobrze. Nie moze dotykac niczego bo mocne ma drgania, niestety nie mam porownania do innej. Bylem w szoku jak to sie telepie jak ja pierwszy raz wlaczylem (wezyk wylotowy rowniez dobrze jest odizolowac) Zbiorniczek zrobiony jest ze starej luski prawdopodobnie po pocisku przeciwlotniczym. Srednica zew ok. 51-52 mm, nie jest to rura tylko stozek, do tego scianki rowniez nie sa rowne: na dole maja ok 2,5 mm a na gorze ok 1mm. Co to za buda? Z czego rez i jak sie sprawdza? Jak sprawdza sie taka wentylacja kadeta? Podaj tempy. 1452575[/snapback] opis budy (po niemiecku, z innymi panelami przednimi): http://www.hardwareluxx.de/cgi-bin/ubb/ult...c&f=14&t=000022 rez: opis powyzej, sprawdza sie bardzo dobrze :) tempy: sa teraz tylko dwa wentyle: w zasilaczu i w obudowei 120 puszczona na okolo 5V. Teraz kiedy to pisze temp procka z czujnika plyty wynosi 30C (otoczenie 21C) (10x166 1,5V) komp chodzi od okolo 2 godzin. W tym czasie normalna praca: www, poczta, alsaplayer, (squid, dns tylko lokalnie na moje potrzeby :)) mozna powiedziec idle Edytowane 19 Maja 2005 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 NIeee. noooo....ten rez to mnie rozwalił......zajebiscie, kurcze to sie nazywa inwencja twórcza. Rez zrobiony z pocisku. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofi Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Nie boisz sie, ze te weze, ktore wychodza z reza Ci sie zsuna? bo nie widze zadnych cybantow a prawa fizyki, kontretnie pewnie prawo ciazenia :P jest za tym by to poszlo w dol i zalalo pol kompa, szczegolnie, ze tam widze gladkie miedziane rurki a nie cos w stylu choinek, w innych miejscach widze, ze zastosowales cybanty ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 (edytowane) Pompka to atman AT-201 (15W, 800litrow), kupiona za 36 zl w zoologicznym sklepie. wymieniony tylko oring uszczelniajacy na grubszy (wzialem ja do hurtowni i dobralem na wyczucie, pokrywka z duzym oporem sie naklada, obrocic rowniez jest ciezko). Jesli chodzi o glosnosc to moje odczucie jest takie: duzo cizej jest jak jest poza woda, zeby uslyszec ja teraz przy wylaczonym kompie w nocy o goz 3 nad ranem trzeba sie zblizyc do kompa i wsluchac dobrze. Nie moze dotykac niczego bo mocne ma drgania, niestety nie mam porownania do innej. kurcze to mnie ta pompką zaciekawiłeś bo atmana 305 trudno dostać w zoologicznych nawet niektórych mieli katalog atman i 305 nie ma :( Troche mało te 800l bo z oporami w układzie to pewnie będzie z 400-500 ale z 2 strony do 1 bloczku powinno mi spokojnie wystarczyć i widze że uszczelnianie jest dziecinnie proste-zmiana oringa ew posmarowanego silikonem.. Chyba tę pompkwe nawet widziałem w katalogu atmana. Jask ktoś coś o niej wiem więcej i jak wypada w porównaniu do atmanów 302/204/305 to piszcie bo może wreszcie znajde pompke dla siebie. edit w zoosferze mają 202 1200l/h ciekawe...jeśli tylko jest cicha i rzeczywiscie łątwa do uszczelnienia to super :D Edytowane 19 Maja 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Nie boisz sie, ze te weze, ktore wychodza z reza Ci sie zsuna? bo nie widze zadnych cybantow a prawa fizyki, kontretnie pewnie prawo ciazenia :P jest za tym by to poszlo w dol i zalalo pol kompa, szczegolnie, ze tam widze gladkie miedziane rurki a nie cos w stylu choinek, w innych miejscach widze, ze zastosowales cybanty ;] 1453906[/snapback] Nie boje sie wogole, ze cokolwiek sie zsunie :). Zadowolony jestem z tego, ze sa jednak tam, a i ch nie widac. O to mi chodzilo. Sa takie same jak na CPU, GPU, NB. Robione recznie na wymiar (blacha mosieżna 0,5 mm, srubki do mocowania napedow M3, nakretki do tych srubek rowniez robione z podstawek pod MB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 (edytowane) Troche mało te 800l bo z oporami w układzie to pewnie będzie z 400-500 ale z 2 strony do 1 bloczku powinno mi spokojnie wystarczyć i widze że uszczelnianie jest dziecinnie proste-zmiana oringa ew posmarowanego silikonem.. Chyba tę pompkwe nawet widziałem w katalogu atmana. edit w zoosferze mają 202 1200l/h ciekawe...jeśli tylko jest cicha i rzeczywiscie łątwa do uszczelnienia to super :D 1453920[/snapback] Jeszcze jedno odnosnie tej pompki. Jest to pompka (akwariowa) na pewno gorszej jakosci niz Hagen, Maxi-Jet czy Eheim. Jednak sporo tansza od nich. Glosnosc i poziom wibracji moze byc zalezna od konkrentego egzeplarza. W przypadku mojej wirnik jest na pewno niezbyt dobrze wywazony (po wyjeciu go z pompki, na osi wirnika ustawia sie zawsze w jednej pozycji). Bez sensu jest wydawanie kasy na nowy wirnik ( ok 15zl) wtedy gdy pompka kosztuje 32-36 zl. Lepiej wtedy juz kupic np. Maxi-jeta750 (ok. 75 zl). Wyglada na podobna konstrukcje, tylko ze mozna jej uzywac na zewnatrz wody. Przypuszczam tez z z ewentualnym, lepszym jej uszczelniem nie bedzie problemu, wymiana oringa n ciut grubszy (?). Rzuc okiem tu (parametry): http://www.aquashop.com.pl/catalog/product...roducts_id=1224 Wazniejszy (moze sie z tym ktos nie zgadzac), parametrem jest wysokosc na jaka moze pompka podniesc wode, niz teoretyczna ilosc przepompowanej wody. Wiec jesli mialbym wybrac pompke w cenie np. 100 zl pomiedzy: 1. 1000L/h i 1m 2. 500L/h i 2m Kupilbym 2. Robilem testy (prymitywne :) ) AT-201 ile pompuje pod "obciazeniem", jak chcesz to napisze. Edytowane 20 Maja 2005 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...