Skocz do zawartości
wierch

Tuner Winfast 2000xp Expert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Problem jest taki ze na obrazie telewizyjnym na kazdym kanale pomimo dobrego sygnalu lataja paski (jakby zaklocenie)

smieszne jest to ze przypadkiem uruchomilem instalke Norton Comander (nibieski podklad) i wtedy jest dobrze

Pomyslalem ze to chodzi o obciazenie

wiec uruchomilem virtualdub konwersja pliku DV do Divix i w tedy tez bylo dobrze

Moze mial ktos podobny problem

prosze o sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie!

Pozyczylem na szczescie tuner wymieniony w temacie. Mialem kiedys internet w AsterCity i mi kabelek zostal to pomyslalem ze se tuner podlacze... ale obraz jest tak gowniany ze nic sie nie da ogladac... Dlaczego tak jest? Okablowanie bylo robione przez ichniejszego fachowca i wyglada naprawde solidnie. Jakies pudeleczko rozgaleziajace sygnal i w ogole... moze warto tez zauwazyc ze przy jednoczesnym odbiorze na tunerze i na TV na TV jakosc sie nie zmienia - jest nadal BARDZO dobra.

Jutro musze go oddac jak go nie chce, dlatego zwracam sie do Was z pytaniem - co jest? :-)

Pozdrawiam,

FlashT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem pewna prawidlowosc - czym mniejsza czestotliwosc danego programu tym gorszy obraz... te ostatnie programy - obraz zyleta... tych pierwszych nie da sie ogladac :/

Czy to aby nie wina tunera?

Edytowane przez flasht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprogramowanie Leadteka jest do [gluteus maximus] - u mnie przy podlaczeniu konsoli lataly mi szumy po calym ekranie (cos jakbypoziome paski z gory na dol).

Dopiero skorzystanie z DScalera i wbudowanego w niego filtra do redukcji szumow rozwiazalo problem.

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci jeszcze nie testowalem

(nie moglem iso zrobic na plycie CD)

natomiast reinstalacja windy nic nie dala

zmaiana slotu tez nie pomogla

Natomiast Dscaler faktycznie dziala bez zarzutu tylko pilot pewnie nie bedzie chodzil .

Zastanawiam sie czy jest jakis telefon do specow Leadteka w Polsce moze oni cos poradza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB nie mam probowalem wylaczac inne komponety np USB sieciowki czy Fireware i dalej to samo sproboje wzioac kompa do kogos z inna instalacja antenowa moze to cos jest nie tak z systemem antenowym Tylko dlaczego Dscaler chodzi ladnie tego nierozumiem

Odkrylem tez ze wybierajac w tym programie ustawienie "General Hardware Setup" > usage sa tam trzy mozliwosci wybor

: Dscaler&Other softwares - priority given to Dscaler - Jest dobrze

: Dscaler alone -best possible results - Jest wmiare

: Dscaler&Other softwares - priority given to other software - paski lataja

Edytowane przez wierch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej jest to samo lataja te paski po ekranie juz mi rece opadaja

Dzis wymienilem Tuner w sklepie i dalej to samo moze troszke mniej na Polsacie

ale reszta to tak samo

Bylem u kumpla co ma dobra instalacje antenowa (kablowka)

i tez to samo sie dzieje

Zostaje jeszcze sprawdzenie na innym kompie

Acha no zauwazylem ze na Polsacie obraz juz jest duzo lepszy

Zdiagnozowalem problem

Wyglada na to ze to zasilacz jest winny

podlaczylem do innego kompa ze zasilaczem noname 300 wat

i paski znikly !!!

Ja mam Chifteca HPC 360 - 202

i wydawalo by sie ze porzadny

Edytowane przez wierch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zakupilem ostatnio tuner tv WinFast TV2000 XP Expert i bardzo sie rozczarowalem obrazem, jaki wyswietla.

screen 1

screen 2

pierwszy screen to obraz z dowolnej stacji, drugi to obraz ze stacji M6, ktory odziwo jest dosc dobry, ale to chyba jeszcze nie tzw. zyleta a i tak jest tylko na jednej stacji, do tego tak miernej...

sytuacja z kablami:

glowny kabel jest rozdzielony na 2, jeden idzie do telewizora pierwszego drugi do rozdzielacza, z ktorego idzie do drugiego tvseta i do trzeciego... dosc zamotane, ale obraz na wszystkich 3 odbiornikach jest wzorowy. ja kabel-antene podpinam do tunera wlasnie z tego rozdzielacza (zamiast tvseta trzeciego).

kumpel mi podpowiedzial, ze problemem moze byc za slaby sygnal (ktory jednak starcza na telewizorki) i zasugerowal dokupienie wzmacniacza. podpialem wzmacniacz (za 120zl) do rozdzielacza i bez zmian. to ja juz nie wiem w czym problem.

dziwnym tez jest, ze na kablach mam prad (kilka razy mnie kopnelo, iskrzy sie itp.)

ja w tych sprawach jestem zielony i nie wie jak dzialac.

moze mialem zly wzmacniacz, moze zle go uzylem, moze synal jest dobry, a w czym innym tkwi problem. tak czy siak telewizorki ladnie wyswietlaja a tuner tv w moim kompie robi zupe z obrazu.

prosze o pomoc.

Edytowane przez qvist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak szukales kanalow ?

ustawiles Poland D albo Poland D\K

Ja taki obraz mialem jak ustawilem Poland Secam

pozdro

1512591[/snapback]

przy takich ustawieniach mam czernobialy kolor i sniezy jeszcze bardziej :(

a jakiego softu uzywacie do tunera tv? moze to kwestia odpowiedniego oprogramowania?

Edytowane przez qvist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wybrales cabel zamiast antena?

poprobuj z ustawieniami przy strojeniu bo te screny co zamiesciles bardzo przypominaja mi zle ustawienie jakie kiedys tez zrobilem choc nie wykluczam ze moze to byc slaby sygnaal

(watpliwosci nasuwaja mi sie dlatego ze mialem podobny kolor tych zaklocen na wszystkich kanalach

Nie mam juz tego tunera bo mialem z nim problemy (zaklocenia latajace paki poziome)

Acha przypomnialo mi sie nie zaznaczaj czasem opcji "Adaptive Channel Scaning"

Edytowane przez wierch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wybrales cabel zamiast antena?

poprobuj z ustawieniami przy strojeniu  bo te screny co zamiesciles bardzo przypominaja mi zle ustawienie jakie kiedys tez zrobilem choc nie wykluczam ze moze to byc slaby sygnaal

(watpliwosci nasuwaja mi sie dlatego ze mialem podobny kolor tych zaklocen na wszystkich kanalach

Nie mam juz tego tunera bo mialem z nim problemy (zaklocenia latajace paki poziome)

Acha przypomnialo mi sie  nie zaznaczaj czasem opcji "Adaptive Channel Scaning"

1512795[/snapback]

po restarcie softu jednak na Poland D jest juz lepszy obraz, ale to chyba nadal nie jest zyleta?

screen

do tego zrzutki ekranu robi w smiesznej rozdzielczosci

jak moge jeszcze polepszyc jakosc?

dlaczego nie ustawiac Adaptive Channel Scaning? jak mam wyszukac kanaly?

przy okazji - mam problem z dzwiekim. nie dziala regulacja dziwieku i filmy zapisuja sie bez dzwieku. moze zle podlaczylem ten kabelek?

bo pewnie jest jakas roznica, czy sie podepnie zylkami do gory, czy w dol.

Edytowane przez qvist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw Polska D wybierz Antena

nie zaznaczaj Adaptive Channel Scaning

zaznacz tylko Auto Fine Tune

powinno ci w parenascie sekund wykryc kanaly

pozniej tylko zobacz na ktorych masz ptaszki zaznaczone i zobacz czy faktycznie jest tam program (czasem lapie kanaly z odbicia)

to wszystko zrobisz to powinno hulac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw Polska D wybierz Antena

nie zaznaczaj Adaptive Channel Scaning

zaznacz tylko  Auto Fine Tune

powinno ci w parenascie sekund wykryc kanaly

pozniej tylko zobacz na ktorych masz ptaszki zaznaczone i zobacz czy faktycznie jest tam program (czasem lapie kanaly z odbicia)

to wszystko zrobisz to powinno hulac

1512918[/snapback]

hula w ten desen:

screen1

screen2

mozna jeszcze cos zrobic, aby obraz byl lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

sytuacja z kablami:

glowny kabel jest rozdzielony na 2, jeden idzie do telewizora pierwszego drugi do rozdzielacza, z ktorego idzie do drugiego tvseta i do trzeciego... dosc zamotane, ale obraz na wszystkich 3 odbiornikach jest wzorowy. ja kabel-antene podpinam do tunera wlasnie z tego rozdzielacza (zamiast tvseta trzeciego).

kumpel mi podpowiedzial, ze problemem moze byc za slaby sygnal (ktory jednak starcza na telewizorki) i zasugerowal dokupienie wzmacniacza. podpialem wzmacniacz (za 120zl) do rozdzielacza i bez zmian. to ja juz nie wiem w czym problem.

dziwnym tez jest, ze na kablach mam prad (kilka razy mnie kopnelo, iskrzy sie itp.)

1512108[/snapback]

Któryś telewizor ma przebicie , stąd iskrzenie i pogorszenie obrazu. Nie wiem, zgaduję - równie dobrze to może być na wzmacniaczu antenowym ... albo gdziekolwiek.

1) Jakiego typu spliterów (rozdzielaczy) używasz? Są dostepne w handlu takie z separacją (odizolowane wejście od wyjścia) i trzeba użyc przynajmniej jednego takiego.

2) Masz instalację elektryczną z uziemieniem? nie chodzi o gniazda z bolcami tylko o instalacje na trzech przewodach (nowe są nawet na 4, dochodzi jeden do ochrony porażeniowej). Czasem pomaga włożenie wtyczki od zasilania TV odwrotnie ;) ale u ciebie jest za dużo mozliwości (kilka odbiorników) ... w związku z tym:

3) Odłącz telewizory i podłącz tuner bezpośrednio pod główną antenę. Jakość użytego kabla może mieć duże znaczenie ... taki po 0,65PLN/metr nie nadaje się ;)

4) ... a jak odpowiesz na te pytania to może coś wymyślę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi