Skocz do zawartości
m-c-ool

Co Sadzicie O Tej Płycie Głównej?

Rekomendowane odpowiedzi

po pierwsze - EPOX, czyli solidna i stabilna

po drugie - EPOX ! czyli totalna bieda z nedza bo ze wszystkiego tna i na wszystkim oszczedzaja

po trzecie - to EPOX! czyli cos co na wartosci traci identycznie szybko jak zenujacy ASROCK ! Kupisz plyte powiedzmy za 200 a sprzedasz ja po roku za niecale 90pln, bo jej wartosc tak drastycznie spadnie

...w koncu czego spodziewac sie po tak mocno krojonych produktach ;)

po czwarte - KT880 - zenada! nie jest zle ale w porownaniu z Nforcem przegrywa i to znacznie

( licz sie z tym, ze tak szybko jak nvidia wypuszcza nowe forceware'y tak VIA bedzie wypuszczac nowe service packi ;)

moim zdaniem - omijac szerokim lukiem i zainwestowac wiecej kasy zdzebko ale miec porzadna plyte

EPOX w kulki leci i oszczedza na czym sie tylko da :?

a maja potencjal i mozliwosci ....

jesli chcesz wydac malo a miec niezla platforme lepiej kup to

http://sklep.benchmark.pl/pelny_6438.html

co ABIT to ABIT ! Plyta sprawdzona, uzywana do testow na calym swiecie, chwalona za stabilnosc i mozliwosci O/C ;)

Edytowane przez ffx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze nie kupuj nic na nf2 - rowniez tego abita

wlasnie dzisiaj w jednym watku przypomnialo mi sie o bledzie RTC - wkurzajace zjawisko na nf2

epox 8vtai - nikt tego jeszcze nie ma (nikt kto by zdal realacje)

plyta jest nastepca 8krai wiec nic zlego w niej nie przemotali ,mysle ze za 170pln (allegro) mozna smialo brac

w odroznieniu od abita kw7 ktorego zkwasili na maxa

osobiscie to bym siegnal po abita kv7 ,bo jest juz sprawdzony

jednak kupujac tego epoxa kasy nie wtopisz (chyba ze strasznie potrzebujesz 1000mb LAN i ponad 2 gniazd dimm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze nie kupuj nic na nf2 - rowniez tego abita

wlasnie dzisiaj w jednym watku przypomnialo mi sie o bledzie RTC - wkurzajace zjawisko na nf2

epox 8vtai - nikt tego jeszcze nie ma (nikt kto by zdal realacje)

plyta jest nastepca 8krai wiec nic zlego w niej nie przemotali ,mysle ze za 170pln (allegro) mozna smialo brac

w odroznieniu od abita kw7 ktorego zkwasili na maxa

osobiscie to bym siegnal po abita kv7 ,bo jest juz sprawdzony

jednak kupujac tego epoxa kasy nie wtopisz (chyba ze strasznie potrzebujesz 1000mb LAN i ponad 2 gniazd dimm)

1453153[/snapback]

co to jest te rtc??? hmmm to co ja mam robić wszyscy gadają że nie brać chipsetu via ty żeby nie brać nf2 to co ja mam ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>??!!?? pomużcie doradźcie !! jaką płyte kupić ale tanią a dobrą wiem że to nie realne ale spróbujcie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTC - Real Time Clock - Zegar Czasu Rzeczywistego

na nf2 czasami od niechcenia wyskakuje taki problem ze wszystko niby dobrze chodzi ,a gry albo tna ,albo zapi.epsza.ja jak glupie - w kazdym razie nie da sie wtedy grac

zegarek systemowy w windows wtedy potrafi naliczac 15min w 3s ,albo 15min w 1h

na VIA czy SIS to zjawisko nie wystepuje ,sam chyba o tym zapomnialem kupujac plyte - odpukac nie mam

ale przedwczoraj gosciowi na MSI zrobil sie ten blad i ClearCMOS nie pomaga (na jednym asusie robilem i pomogl) - wiec pozostaje walka przez sprawdzanie pokoleji kazdego FSB co 1MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTC - Real Time Clock - Zegar Czasu Rzeczywistego

na nf2 czasami od niechcenia wyskakuje taki problem ze wszystko niby dobrze chodzi ,a gry albo tna ,albo zapi.epsza.ja jak glupie - w kazdym razie nie da sie wtedy grac

zegarek systemowy w windows wtedy potrafi naliczac 15min w 3s ,albo 15min w 1h

na VIA czy SIS to zjawisko nie wystepuje ,sam chyba o tym zapomnialem kupujac plyte - odpukac nie mam

ale przedwczoraj gosciowi na MSI zrobil sie ten blad i ClearCMOS nie pomaga (na jednym asusie robilem i pomogl) - wiec pozostaje walka przez sprawdzanie pokoleji kazdego FSB co 1MHz

1454992[/snapback]

Cz ty aby nie jesteś przewrażliwiony ? Przez ponad rok byłem w posiadaniu Abit - a NF7-S rev.2 i nic takiego mi się nie przydarzyło . Płyta jest super . Gdyby nie , to że do zmiany platformy musiałem zmienić i tę płytę , to nieprędko bym się jej pozbył . Posiada duże możliwości OC , typu napięcia na poszczególne urządzenia . Wysoko taktowaną szynę FSB , AGP , PCI . Jednym słowem full wypas . Jest przede wszystkim stabilną platformą pod Athlona XP , Semprona , Durona i Athlona Mobile . Polecam .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewrazliwiony - powiedz to kolesiom ktorym nagle ich ukochany kompik zaczal swirowac i nie moga nic na to poradzic

oddadza na gware ,a tu w serwisie na innej grafie nie stwierdza nieprawidlowosci ,a moze na innym ramie ,czy innym LANie ,a moze wlacznik od obudowy :P

plyta wraca i dalej ...j

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

m-c-ool wczoraj stworzyles ten watek ktora plyta lepsza w ktorym pytales sie o plyty Dfi, Epoxa i Ecsa. Dzisiaj zalozyles kolejny watek pytajac sie o tego samego Expoxa z tamtego watku...Patrzac na twoje zapytanie w tym pierwszym watku widac ze nie masz duzo kasy na zakup plyty, zamiast sie do tego przyznac zaczales kombinowac. Pytasz o Dfi (Merca) a i tak masz kase na Epoxa (Fiata) lub pewnie dopiero bedziesz miec bo narazie stac Cie na ECSa(Deawoo).

Moje pytanko. Nie mogles zaputac sie o Fiacika w pierwszym watku tylko tworzyc kolejny????? Musisz zasmiecac forum ???!!!! :mur:

Nastepnym razem postaraj sie, myslnie nie boli....

Peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

m-c-ool  wczoraj stworzyles ten watek 1455060[/snapback]

Epox jest jednym z najlepszych producentow

jezeli chcesz porownywac do samochodow to wedlug starej zasady : Asus - Mercedes ,Abit - BMW

do Epoxa nalezny mu producent to Jaguar lub Maserati

DFI to predzej Alfa Romeo - szybka ,ladna ,ostatnimi czasy zauwazalna ,ale czesto zawodna ,bywa skrzypiaca - i tak fajna :P

oczywiscie zakladania wielu watkow o tym samym rowniez nie popieram

trzeba brac tego epoxa i nie wydziwiac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox jest jednym z najlepszych producentow

jezeli chcesz porownywac do samochodow to wedlug starej zasady : Asus - Mercedes ,Abit - BMW

do Epoxa nalezny mu producent to Jaguar lub Maserati

DFI to predzej Alfa Romeo - szybka ,ladna ,ostatnimi czasy zauwazalna ,ale czesto zawodna ,bywa skrzypiaca - i tak fajna :P

1455128[/snapback]

Epox - Jaguar ? <_< ale to chyba taki jakis OEM-owy ten Jaguar :D

DFI - skrzypiaca ? czesto zawodna ? chyba nie LP4 ;)

A gdzie MSI, Gigabite ??

MSI = Ford; oryginalna stylistyka, mocna ale nie do konca dopracowana

Gigabyte = Renault; ladnie wyglada, ma duzo opcji i ciekawe rozwiazania ale czesto sie psuje ;)

a propos tego RTC - mialem 4 plyty na NF 2 ( 2 ABITY, EPOXA i DFI ) i w zyciu nie bylo z tym problemu :huh: zaden z moich znajomych, ktorzy dalej jada na NF2 takze tego nie doswiadczyl :rolleyes:

Edytowane przez ffx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stoje przed dylematem mam do wyboru

DFI NFII Ultra-AL = 148zł

Epox EP-8VTAI (Via KT880) = 191zł

ECS KT600-A Via KT600 + SATA + RAID + LAN = 157zł

Gigabyte GA-7NF-RZ nForce2 SPP (dual-channel) bulk = 193

Na tego kompa co mi sie wyjarał wydałem całą kase teraz niemam zbyt także szukam jak najtańszej ale dobrej płyty !! którą polecacie??

Microstar KT6V-LSR co sądzicie o tej płycie?? coprawda via ale ja miałem via i nie narzekam

Edytowane przez m-c-ool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mozesz wyskrobac dodatkowe grosze to kup tego Abita co polecil ffx badz w tej samej cenie taMSI, u mnie w olsztynie za 200zl ten model chodzi wiec jak poszukasz albo pogadasz z gosciem w sklpie to spusci z ceny, przeciez zlomu nikt nie chce kolekcjonowac na magazynie :wink:

Jesli chodzi o Epoxy to ost czesto slysze od kumpli w serwisach ze padja kondziory na nich i ogolnie cos sie kaszanai te na Nf2, wiec Jaguarem jego bym nie nazwal ale Fiatem tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz zamiar krecic to bierz DFI, Abita, Epoxa (moze i uboga ale do o/c bardzo dobra)

Do o/c Gigabyte i Msi raczej mało sie nadaja.

Jesli nie bedziesz krecił, to kazda tłyta bedzie dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shantillas , ffx

a kto powiedzial ze Jaguary to niezawodny samochody ,maja swoje odbicia, taniej juz nawet BMW utrzymac

DFI - hehe ,bezproblemowa to napewno nie jest ,chocby bios pada czesciej niz na abicie nf7 (mowa o nf2)

jezeli da sie kupic ta DFI ultraAL to za 150pln warto ,jezeli nie to brac Epoxa 8vtai

z MSI to KT6 ,ale kt6v juz nie

ecs,gigabyte,asrock - odpadaja w przedbiegach ,juz Schuttle lepiej brac (jakos ostatnio brak ich) albo i Biostara nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shantillas , ffx

a kto powiedzial ze Jaguary to niezawodny samochody ,maja swoje odbicia, taniej juz nawet BMW utrzymac

DFI - hehe ,bezproblemowa to napewno nie jest ,chocby bios pada czesciej niz na abicie nf7 (mowa o nf2)

jezeli da sie kupic ta DFI ultraAL to za 150pln warto ,jezeli nie to brac Epoxa 8vtai

z MSI to KT6 ,ale kt6v juz nie

ecs,gigabyte,asrock - odpadaja w przedbiegach ,juz Schuttle lepiej brac (jakos ostatnio brak ich) albo i Biostara nawet

1456498[/snapback]

a co powiesz o tym Shuttle DOT MK40VN Via KM-400 + LAN??

sory muj błąd nie doczytałem że ma grafe zintegrowaną!!

a jaka jest najlepsza płyta ale taka co by miała agp x8 i x4 (bo mam starą karte graficzną)

a jeszcze jedno który chipset jest lepszy kt400 czy kt600??

Edytowane przez m-c-ool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc! skoro juz ktos zalozyl ten topik o plytach to nie bede zakladal nowego i spytam o jakas dobra plytke do A64 3000+,s939 na pcie,cena ~400 zł,komputer do grania ew moze w oc sie cos pobawie....pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

m-c-ool

od kt400 lepszy kt600 - wyciagaja na nim do fsb250 ,a kt400 to max fsb220-225

poki co na kt880 nie wycisneli porzadnych fsb ,ale z drugiej strony malo kto ma ten sprzet

mysle ze nie ma co za duzo kombinowac i trzeba brac Epoxa 8vtai - i tak juz ciezko dorwac 8krai

na kt600 to polecam Abita KV7 - ta sama cena co 8vtai

guru

Abit AX8 za 422pln sprosta twoim oczekiwaniom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

m-c-ool

od kt400 lepszy kt600 - wyciagaja na nim do fsb250 ,a kt400 to max fsb220-225

poki co na kt880 nie wycisneli porzadnych fsb ,ale z drugiej strony malo kto ma ten sprzet

mysle ze nie ma co za duzo kombinowac i trzeba brac Epoxa 8vtai - i tak juz ciezko dorwac 8krai

na kt600 to polecam Abita KV7 - ta sama cena co 8vtai

guru

Abit AX8 za 422pln sprosta twoim oczekiwaniom

1457896[/snapback]

To jak bym miał do wyboru np. jakąś płyte na kt600 i na kt 880 to która brac!! i kto z na jakiś super sklep internetowy gdzie sa najnizsze ceny poza komputronik.pl?? prosze o linki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh co wy z tym RTC? Jak to jest możliwe, że to błąd NF2 skoro np. na tym samym sprzęcie na NF2 na WinXP jest błąd RTC a na 98 nie ma? Zresztą poszperajcie tu na forum był gdzieś temat, że ludzie na XP mieli błąd RTC i na KT400 i na Intelach... To wcale nie jest wina NF2...

pozdr

EDIT: Poczytajcie tu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=134131&hl=RTC jak widać, takie jaja są na różnych płytach z różnymi chipsetami i jak się okazuje pod różnymi windami, nikt nic nie wie...

Edytowane przez zayonnc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zayonnc

ja cie nie rozumiem ,w linku ktory zapodales koles z win98se napisal ze mial na nim ten problem

mialem plyty na VIA (od kt133 do kt400) i na zadnej nie bylo bledu RTC ,na dwoch SISach nie bylo ,a na 2 plytach nf2 z 5 w moim obrebie wystapil ,wiec jednak problem istnieje

cieszmy sie ze na naszych tego nie ma - a nie znamy dnia ani godziny

P.S.

sam na asusie a7n8x wywolalem blad RTC przez ustawienie fsb 140 i powrot do 133 - na szczescie ClearCMOS zalatwil sprawe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zayonnc

ja cie nie rozumiem ,w linku ktory zapodales koles z win98se napisal ze mial na nim ten problem

mialem plyty na VIA (od kt133 do kt400) i na zadnej nie bylo bledu RTC ,na dwoch SISach nie bylo ,a na 2 plytach nf2 z 5 w moim obrebie wystapil ,wiec jednak problem istnieje

cieszmy sie ze na naszych tego nie ma - a nie znamy dnia ani godziny

1458607[/snapback]

ehh bo wcześniej myslałem, że ten błąd wystepuje tylko na windach opartych na NT, a już nie chciałem poprawiać posta po przeczytaniu tamtego tematu do którego link podałem. Nie wiem co z tym jest ale z tamtego tematu wynika, że problemy z zegarem systemowym nie występują wyłącznie na NF2. Zaczynam podejżewać, że może dlatego na NG2 występują częściej, że ludzie (z racji blokady PCI/AGP) częściej niż na np. VIA ustawiają FSB inne niż te standardowe (czyli inne niż 100, 133, 166, 200 itp.). Może to jest przyczyna... Ciekawe jak się sprawy mają na nowszych platformach...

pozdr

P.S. Ale ja bym akurat nie zwracał uwagi na błąd RTC przy wymianie płyty głównej i jak bym miał brać to tylko NF2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja bym akurat nie zwracał uwagi na błąd RTC przy wymianie płyty głównej i jak bym miał brać to tylko NF2...

ale ty chyba myslisz ze mi chodzi o nieprawidlowe dzialanie zegarka ,a to akurat nie jest dla mnie specjalnym problemem

problemem jest to ze gdy grasz to ci mimo 150fps gra przycina sie co 2s ,albo ze kumpel jechal w colina na takim speedzie jakby silnik byl zasilany paliwem i tlenem ,wszystkich objechal ,a na mecie byl ostatni

to jest PROBLEM bledu RTC

co do niestandardowych fsb to na kt133 ,kt266a czy kt333cf(kt400) ,czy amd761 standardowych fsb uzywalem tylko przy pierwszym uruchomieniu kompa

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi