Skocz do zawartości
/matthew/

Cooler Pod P4 Socket 775

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda ładnie... A co sądzisz o ZALMAN CNPS7700-Cu??

1455084[/snapback]

chyba za bardzo nie wiesz co mowisz :lol:

do 1300rmp jest nieslyszalny, a wystarczy by krecil sie ok 1000...

...ja osobiscie polecam...

...drogi troche ale za to wydajny

a odnosnie temperatur to plyty podaja je jak chca - granica bledu +- 10*

i nie mowiac procek ktory moze spokojnie pracowac przy temperaturce 80* przy 60* czuje sie jak ryba w wodzie :)

Edytowane przez Tsoushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla 630 to naprawde niezła temperatura :D .. 2mb cacheu grzeje strasznie

1489205[/snapback]

Mam 630 i tempetarura mojej 2 megowej grzałki to średnio 44-45 stopnie -> WIEC KLÓLEM JEST Termalright XP - 120 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dzis królem AC jest BigTyphoon od TT

1486842[/snapback]

A może Thermalright XP-90C????? Tylko że zawsze testują go z jakimś badziewiastym wentylatorem do 45 CFM i przeważnie ustępuje wtedy BigTyphoon'owi TT o jakieś 0,2 st. C (test z papstem 35 CFM i porażka o 0,7 st. C np. tu). Ciekawe gdyby zrobili testy XP-90C z Vantecem Tornado td9238h ( tutaj jest znacznie ciekawiej tylko że nie ma BT) :wink: i wetdy przyrównali do BigT TT, do którego także możnaby założyć coś wydajniejszego - zapewne hałas byłby niemiłosierny, ale jak testy to testy!!!

A co do XP-120 to już dawno nie jest on na piewszym miejscu...... :wink:

nr 1 - XP-90C + wentylek koło 80CFM.

A co do najbliższej przyszłości to ciekawie zapowiada się Zalman CNPS 9500 pokazany na Computex 2005 w Taipei.

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może Thermalright XP-90C????? Tylko że zawsze testują go z jakimś badziewiastym wentylatorem do 45 CFM i przeważnie ustępuje wtedy BigTyphoon'owi TT o jakieś 0,2 st. C

1492421[/snapback]

no tak, ale...

co za sztuka wrzucic na dowolny radiator tornado w postaci np delty????

chodzi o to by cooler dawał max wydajnosc przy max. ciszy

big typhoon dzieki prawie dwukrotnej wiekszej powierzchni oddawania ciepła od xp120 jest po prostu od niego wydajniejszy

xp90c tu nie ma czeko szukac jesli porównamy wszystkie 3 coolery na tym samym wentylu

a to ze bigtyphon jest w zestawie z 120x120 zapewnijacą niezły przepływ przy praktycznie zerowej słyszalnosci to juz jego wielki plus

tak czy siak gdyby na te 3 radiatory (xp90c, 120 ,bt) zaaplikowac ten sam wentyl i wrzucic na wymagajacego proca -np prescott w okolicach 1.5v zdecydowanie najlepiej wypadłby typhoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czy siak gdyby na te 3 radiatory (xp90c, 120 ,bt) zaaplikowac ten sam wentyl i wrzucic na wymagajacego proca -np prescott w okolicach 1.5v zdecydowanie najlepiej wypadłby typhoon

1492452[/snapback]

Na te trzy radiatory nie zapakujesz tego samego wentylatora, bo na XP-90C wchodzi max. 92mm a nie 120mm. Njwyżej możesz dążyć do tego samego przepływu powietrza. Piszesz że najlepiej wypadłby BTyphoon, no cóż czepię się tego testu z www.behardware.com, bo mam go jakoś pod ręką. Masz tam Prescott'a 3.2@3.768 przy 1,51V, czyli coś podobnego, co chcesz może to nie 4.0, ale i tak dużo. BTyphoon ma wentylator z przepływem powietrza 56 CFM, a XP-90C ma wentyl Papsta 3412 N/2GLE, czyli coś około 35/36 CFM. Raptownie BTyphoon ma 0,7 st. C przewagi nad XP-90C, ale przecież 90C ma wentylator z przepływem 36 CFM. Kto by prowadził gdyby XP-90C miał wentyl o przepływie powietrza 56CFM to nie wiem, ale można się tego..... Piszesz o ciszy - zgadzam się z Tobą, przy Delcie czy Vantecu napewno jej nie zaznasz, ale pisałem o nich tylko dla porównania lub dla kogoś co liczy się każdym st. C na CPU. Ale teraz max. cisza - XP-90C z owym Papstem puszczonym na napięciu 7V wygrywa z BigTyphoon'em (oczywiście jego wentyl także chodzi na nap. 7 i 9V), a przy 9V jest mniej więcej tak samo wydajny. :wink: Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na te trzy radiatory nie zapakujesz tego samego wentylatora, bo na XP-90C wchodzi max. 92mm a nie 120mm. Njwyżej możesz dążyć do tego samego przepływu powietrza. Piszesz że najlepiej wypadłby BTyphoon, no cóż czepię się tego testu z www.behardware.com, bo mam go jakoś pod ręką. Masz tam Prescott'a 3.2@3.768 przy 1,51V, czyli coś podobnego, co chcesz może to nie 4.0, ale i tak dużo. BTyphoon ma przepływ powietrza 56 CFM, a XP-90C ma wentylator Papsta 3412 N/2GLE, czyli coś około 35/36 CFM. Raptownie BTyphoon ma 0,7 st. C przewagi nad XP-90C, ale przecież 90C ma wentylator z przepływem 36 CFM. Kto by prowadził gdyby XP-90C miał wentyl o przepływie powietrza 56CFM to nie wiem, ale można się tego..... Piszesz o ciszy - zgadzam się z Tobą, przy Delcie czy Vantecu napewno jej nie zaznasz, ale pisałem o nich tylko dla porównania lub dla kogoś co liczy się każdym st. C na CPU. Ale teraz max. cisza - XP-90C z owym Papstem puszczonym na napięciu 7V wygrywa z BigTyphoon'em (oczywiście jego wentyl także chodzi na nap. 7 i 9V), a przy 9V jest mniej więcej tak samo wydajny. :wink:

1492519[/snapback]

a ja Ci powiem ze gdzies mam testy na necie

daja poglad sytucji ale nie rzeczywisty obraz (niekidy sposob przeprowadzania testów na www mija sie z tym jak sie klocki uzytkuje-montaz na stole w ich przypadku ip itd)

jak sam sobie nie przetestuje to www nie ufam do konca

tutaj masz np porównie do xp90+silent cut który daje mniej wiecej ten sam CFM

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Ci powiem ze gdzies mam testy na necie

daja poglad sytucji ale nie rzeczywisty obraz (niekidy sposob przeprowadzania testów na www mija sie z tym jak sie klocki uzytkuje-montaz na stole w ich przypadku ip itd)

Zgadzam się z Tobą na 100% - brak profesjonalizmu w testach na necie wystąpuje dość często.

jak sam sobie nie przetestuje to www nie ufam do konca

Podobnie i ja... :wink:

Robileś może u siebie testy XP-90C vs. BigTyphoon??? Bo sam szykuję się do zmiany coolera, więc ewentualnie bardzo byś mi pomógł. :-P Ale chyba jeszcze poczekam na testy Zalmana 9500 ciekawe tylko czy bedzie pasował na s478 :-| . Bo waga bodajże 495g bardzo by mi odpowiadała, oczywiście gdyby była okupiona stosowną wydajnością.

1492548[/snapback]

Momencik oni tu testują XP-90, ale wersję aluminiową!!!!. Dlatego BTyphoon wygrywa o przeszło 10 st. C. Zresztą Al XP-90 przegrywał o ok. 6 st. C już z XP-120. A ja mówię w zasadzie to piszę o wersji XP-90C, czyli wykonanej w całości z mniedzi (610 g). Ona dopiero kładzie XP-120 o 4-7 st. C w zależności od testów i użytego wentyla.

XP-90Cu vs XP-90 Al + AMD Athlon 64 3700+ San Diego (11x246 = 2706mhz @ 1.52v)

Athlon 64 3400+ Newcastle 2.7Ghz = 11.5x235@1.65v

To są przykładowe testy. Dla mnie Xp-90C wypadł w nich b. dobrze i dlatego uważam go za jednego z najlepszych!!! :-P

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Momencik oni tu testują XP-90, ale wersję aluminiową!!!!. Dlatego BTyphoon wygrywa o przeszło 10 st. C. Zresztą Al XP-90 przegrywał o ok. 6 st. C już z XP-120. A ja mówię w zasadzie to piszę o wersji XP-90C, czyli wykonanej w całości z mniedzi (610 g). Ona dopiero kładzie XP-120 o 4-7 st. C w zależności od testów i użytego wntyla.

1492602[/snapback]

no wersje alu -zgadza sie

testu bt kontra xp90c nie znalazłem

ale miałem u siebie zarówno xp90 i jak xp90c - ten drugi był wydajniejszy od alu o 1-2 st (bład pomiarowy)

to sie jakby potwiersza z tesciorami na necie gdzie porównywano alu z Cu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testu bt kontra xp90c nie znalazłem

ja tylko na wspomnianym www.behardware.com

ale miałem u siebie zarówno xp90 i jak xp90c - ten drugi był wydajniejszy od alu o 1-2 st (bład pomiarowy)

1492620[/snapback]

Jaką masz temperaturę na CPU (chodzi mi o 3.8GHz z napięciem xxx???) w stresie przy chłodzeniu Big Typhoon TT, a jaką miałeś wcześniej przy XP90C i jaki miałeś na nim wentyl???

hmmmm.............. ja czytam całkiem co innego, czyli że różnica jest że wersja Cu przegoniła Xp-120 o te 3 czy 5-7st. C w zależności od testu. A wcześniej wrsja Al była słabsza o około 5 st. C w stresie od 120. :wink:

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam podobny problem co kolega. Kupilem P4630 3.0 zamontowalem cooler oryginalny, pozniej Freezone QVC-100Cu+, w obudowie siedzi dodatkowo Arctic Fan3, pasta Titan NanoBlue i mam nstepujace temperatury: windows ok 45-50st, w stresie 65-70st. CZy to normlna temperatura dl tego procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pochwale się że już takiej temperatury nie mam :D Nadal mam tego Freezer i Arctic Silver 5, ale dorzuciłem jeszcze AKASA 120mm na tył obudowy(mam też 120 w zasilaczy wiejący na procesor) i teraz w idle nie przekraczam 45*C a w stresie nie dochodzę do 58*C i w dodatku mam podkręcony nieco procesor.

@chico1979 co do Twojej temp. to jest nieco wysoka. Ja wcześniej (również z podkręceniem) miałem tak koło 60*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, mnie sie wogole cos nie podoba. Czy wsadze oryginalny cooler intela czy mojego freezona zawsze mam podobna temp. dziwne jest tez czy obroty na freezonie ustawie na 3000 czy na 1800 tez mam taka sama temperature. Ostatnio robilem upgrade biosu pg MSI i mysle ze to cos poknocilo. Przy wlaczzaniu kompa w biosie na starcie mam 56st, zaraz potym w windzie mam 46st a jak pokazuje ze jest tak ok 65st to radiator jak na moj dotyk nie jest wcale goracy. A propos jaka masz temp. w budzie. Ja mam 41st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wszystko jest w normie. W windzie mam ok 38-40st a w stresie 55-60. Popelnilem jeden blad. Montujac mostki z pentagrama pod Lga775 przykrecilem je na boki tzn z lewej i prawej strony. Cos mnie natchnelo ze to nie tak jak nie moglem wycignac procka bez odkrecania plyty i mostkow mocujacych. Po poprawnym zamontowaniu i cienkim nalozeniu pasrt Titan nano Blue mam wreszczie normalna temperature :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi