Skocz do zawartości
Gość

Pytałem, czytałem, pisalem i kupiłem (XP1600+)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj mojego Duronka 1 Ghz Morgan zastąpił AMD XP1600+. Całosc chodzi na plycie MSI K7T Turbo Lomited Edition (jeszcze na KT133A), pamieci PC 133 i Radek 8500.

Po pobieznych testach powalony wydajnoscia nie jestem. W 3DMarku 2001 mam skok raptem o 1000 pkt (cos koło 6500-7000 pkt).

Zuwazalnie szybciej pracuja za to niektóre programy i gierki (przetestowałem FS2002 i Ghost Recon).

Podejrzewam, ze teraz przyjdzie mi kupic (ale to juz w nowym roku) płyte glowną i pamiątki DDR bo te SDRAM i KT133A sa teraz waskim gardłem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pewnie

athlon na sdramach to marnotrawstwo

lepiej szybko zapuk ddrki

Poweim tak, jak na Duronku 800 przesiadłem się na ddr to była zaje**** różnica, a jak byś zrobił tak że zmieniasz proca i mobo odrazu to dopiero byś odczuł róznicę. Z drugiej strony różnica w zegarach tych procków nie jest taka wielka i możesz ją zobaczyć tylko w niektórych aplikacjach.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...am nie nabieraj sie!

Ja na Swoim Asusie A7V133 na KT133A i 256 SDR na GF4Ti4200 miałem prawie 9000 punktów, na MSIKT3 i 256 DDR 333 mam ledwo ponad 10000. Cały zabieg zmiany płyty i DDR, dał mi 1000 punktów.

Moim zdaniem, jezeli nie podkręcasz, to płyta z DDR wcale nie da Ci takiego kopa jak sie spodziewasz. Lepiej już kupic 512 SDR i porządną karte graficzną. Owszem, platforma się starzeje, ale nie tak bardzo jak sie mówi.

Jeżeli zamierzasz odkrecać swojego Athlona, to oczywiscie szybkie DDR i dobra płyta, ale jeżeli wystarczy Ci praca na ustawieniach standardowych, to póki co nie warto się na siłę pchać w DDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie planuje krecenia procka. Grafe mam porządną :)

Tylko logika mówi, ze jeszcze teraz za KT133A jakies grosze dostane a za powiedzmy 6 m-cy to moze byc cienko ją sprzedac. Tak wiec zobaczymy co bedzie na topie i na półkach w styczniu/lutym 2003 i sie płyte zmieni.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... sorki że się wcinam ale nie będę zakładał osobnego tematu a chodzi mi w zasadzie o to samo: mamto co widać ale mam panięci pożyczone(poprzednie padły) i stoję przed wyborem kupna pamięci. Jak sądzicie kupić 128 DDR i AXP1600+ czy 512 SDR i AXP1700+??? Bo z testów liska wynika że na tej płycie niema różnicy.

Dziękuję za poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... sorki że się wcinam ale nie będę zakładał osobnego tematu a chodzi mi w zasadzie o to samo: mamto co widać ale mam panięci pożyczone(poprzednie padły) i stoję przed wyborem kupna pamięci. Jak sądzicie kupić 128 DDR i AXP1600+ czy 512 SDR i AXP1700+???  Bo z testów liska wynika że na tej płycie niema różnicy.

Dziękuję za poradę.

zdecydowanie 1700+ (może być też 1600+ na SDR roznica bedzie minimalna) na K7S5A roznica w szybkości miedzy SDR a DDR jest bardzo mała. Na innych płytach roznica jest wieksza (ok 15%) ale tak jak pisze Makonar, jesli KT133A chodzi OK to nie warto wymieniać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pewnie

athlon na sdramach to marnotrawstwo

lepiej szybko zapuk ddrki

ja tez mam na sdr a po tescie na Kingstonach 333 mialem zaledwie 400 pkt w 3d marku wiecej ale to zawsze cos ;)
Ja jak zmienilem to dostelm 700 :0 czyli troche lepiej. Ale tego nie widac pod durniem, jakbym wlozyl XP na kt133a a potem na DDR-y to by bylo widac zaje*sta roznice. Dltaego ja najpierw pozbylem sie swojego KT133a i sdramow, a dopiero teraz zbieram na proca - wyjde chyba lepiej na tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień temu skoczyłem z KT133A na KT266 (bez A). Kupiłem ćwierć giga Kingstonów :D i zapuściłem Kompa.

22 sek:

- "Oooo, jak szybko sie odpala!"

1 min:

- "Oooo, jak szybko działa explodator! :lol: "

15 min (GTAIII):

- "Uuuu, a tu h**nia jak była, tak i jest... :( "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...