Skocz do zawartości
Olek

Serwer Na Linuksie Do Zarządzania Lan I Wlan ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Temat dotyczy serwera na linuksie i mam związku ztym kilka pytań może prostackich ale chciałem wszystko wyjaśnić i poukładać sobie w głowie (p.s jestem laikiem jeśli chodzi o Linuksa i serwery :)

1. Zalecane wymagania komputera np: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50586804

Czy wystarczy ???

2. Jaka wersja linuksa jest najlepsza do zarządzania siecia WLAN

do odłączania niektórych użytkowników i do dynamicznego podziału łącza w zależności do ilości użytkowników w sieci + serwer ftp z którego mogli by korzystać wszyscy użytkownicy sieci + nasi znajomi z poza sieci lokalnej (aktualnie korzystamy z rotera D-LINKA G604T służy na jako AP i Modem ADSL)

3. Czy ma znaczenie złacze ATA na płycie chodzi ATA66 lub ATA100 gdy do tak stareo kompa zostanie podłaczony dysk na ATA100 czy bedzie to miało znaczenie przy przesyłaniu filmów na ten dysk i kopiowanie z niego czy lepiej zastosować kontroler ATA

4. Czy taki serwer mógłbym zarządzać zdalnie ze swojego kompa podłączonego do niego skrętka do karty sieciowej czy to nie możliwe i musiałbym wchodzić na strych i w nim np: blokować użytkowniak który nie zapłacił składki na dany miesiąc :-)

5. Czy w takim serwer może być podłączony do MODEMU ADSL w taki sposób skrętka/switch/serwer pytam sie ponieważ pod drugie wejście ww switchu byłbym ja miał podłączony swój komputer czy jednak lepiej podłączyć skrętke z netem bezpośrednio do serwera a mnie np: podłączyć pod drugą sieciówke zamontową w tym kompie ???

6. Jaka karte WLAN polecacie do zamontowania w takowym komputerz/serwerze pod linuksem. (producent?? , model ??) aktualnie wszyscy użytkownicy posiadaja karty w systemie G i przy tym standadzie chiałbym pozastać ewetualnie zamontować karte 108mb wrazie co :-) czy to jest możliwe i które karty działaja prawidłowo pod linuksem przy takiej prędkości.

7.Jak to bedzie z nadawaniem IP poprzez serwer router ma właczone DHCP ?? Czy nie bedzie z tym problemów ?? Czy lepiej ustawic stytyczne IP dla wszystkich.??

Pozdr. i dziękuje za wszelkie odotyczące tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. proc - ok, pamieci conajmniej 128 oczywiscie jesli nie chcesz proxy, bo jak chcesz to min 256... wszystko oczywiscie zależy ilu userów na tym poleci..(patrz u mnie w stopce przykład na serwer)

2. dystrybucja nie ma znaczenia, choć polecam PLD ;) ale chodzi głównie o wersję kernela, im nowsza tym lepiej, mniej problemów z obsługą urządzeń

3. im szybszy interfejs ATA tym lepiej, polecam SCSI na serwer

4. do tego służy ssh, wtedy z dowolnego kompa działasz tak jak na zwykłej konsoli

5. zrób tak: modem>>>serwer>>>switch>>>lan , czyli dwiei sieciówki na serwerze

6. pogoogluj jakie karty są obsługiwane przez jądra (2.4.x lub 2.6.x)

7. lepiej chyba dhcp na serwerze, możesz powiązać z mac-ami kart userów... autoryzacja maców na firewallu też mile widziana

co do skryptów firewalla i qos to polecam http://www.inet.ll.pl

miłych doświadczeń :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi