Dijkstra Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Czy wyłączałeś po zmianach hutilu komuter? Wyłączałeś - nie reboot. Wszelkie zmiany dokonywane są dopiero po tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) Wie ktos moze czy jest roznica pomiedzy wybraniem trybu "fast" w wyłączeniem całkowitym tej opcji.. ? Ja bowiem po wejsciu do hutila ustawiłem na fast.. choć dopiero teraz się zastanawiam po co :) Zalezy mi na wydajności.. więc się pytam, a niestety mam problem z korzystaniem dyskietki.. wiadomo ze nie kazdy posiada odp czytnik ;) Edytowane 3 Marca 2006 przez Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Kupilem Samsunga SP2504c i burst mam ok 175-180? Plyta DFI NForce 4. Standardowa instalacja windowsa z SP2 + stery nvidia ( z IDE i bze to samo ). Na forum widze ze macie na tym dysku burst powyzej 200. Co sie dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Nic się nei dzieje. Na NF to normalny burst, jak widać z postów użytkowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Dijkstra, rzeczywiście nie wyłączałem. Jednak nawet po wyłączeniu żadnych efektów. Czy o czymś jeszcze nie wiem czy już powinno przynieść to zamierzony skutek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Nic mi nie przychodzi do głowy, poza upewnieniem się, że zatwierdziłeś zmiany i firmware je przyjęło, czyli po repower wejść jeszcze raz do hutila i sprawdzić. Jeżeli nie działa, to albo dysk jest nie halo, albo jakieś ustawienia biosa, albo... nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Dziala wam HUTIL z Hiren's boot CD? U mnie na wersji 7.8 jest error i uruchamia sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Witam, Próbowałem jeszcze jakoś odmienić tę niepokojącą sytuację i zamieszać w Biosie płyty. Podejrzenie padło na parametry System/Video Bios Shadow, które miałem włączone (nawiasem mówiąc nie wiem czy słusznie) i sądziłem, że mogło to blokować zapis do firmwaru dysku. Jednak po ich wyłączeniu nadal bez efektów. Zauważyłem, iż na liście obsługiwanych twardzieli przez HUTIL-a nie ma HD160JJ. Choć z pozoru nic by na to nie wskazywało, gdyż program jest w pełni funkcjonalny i operatywny, to wydaje się jednak, że nie bez przyczyny na wspomnianej liście nie ma tego modelu, a więc nie jest to zwykłe przeoczenie edytorskie. Zwracam się więc do użytkowników przedmiotowego modelu z pytaniem czy zmiana trybu AAM w HUTIL-u przynosi zamierzony efekt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 A zmieniles zabezpieczenia przeciw wirusowe na disabled (bios) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 W BIOSie nie mam żadnej opcji dającej mi wpływ na ten parametr, co też mnie dziwi (w gwoli ścisłości mam ABIT-a IC7-G). A BTW, co do tych opcji (...) Shadow, jak je najoptymalniej ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Wyłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) mozecie mi powiedziec co jest nie tak z tym dyskiem, nie dosc ze hdtach wykrywa go jako 137GB to odczyt i zapis bardzo niski plyta glowna na jakiej dziala to gigabyte 7vt880-rz sorry po prostu plyta nie miala sterownikow zainstalowanych :D, w tej chwili zapis jest na poziomie 48MB, czyli chyba w normie, zwazywszy na to, iz mobo nie obsluguje sata2 Edytowane 12 Marca 2006 przez macr0n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 SP2 do XP powinien rozwiazac problem z pojemnoscia, a co do transferow to rozumiem ze nic innego w czasie HDTacha z dysku nie odczytywalo/zapisywalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Odnośnie mojego problemu z czasem dostępu. Czy zazworowanie dysku w celu zgodności z trybem S-ATA 150 rozwiąże problem, czy też robi się to w jakimś innym celu? Pytam, gdyż nie mam pod ręką żadnej zworki, a nie chcę lecieć do sklepu tylko po taką pierdółkę. Edytowane 12 Marca 2006 przez Palmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCapone Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) ja mam problem, kupilem dysk taki jak w podpisie i jak wlaczam jakis program albo latam po dysku to co chwile charczy tzn mysli i wydaje mi sie ze tak nie powinno byc. mialem wczesniej seagete 40GB na ata i on tak nie charczal czesto tylko jak przegrywalem cos albo cos duzeo wlaczalem. Czy inni uzytkownicy tego dysku maja takie problemy? Dodam ze moj dysk jest nowy jesli ma to jakies znaczenie(moze musi sie rozchodzic??). Edytowane 12 Marca 2006 przez DonCapone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCapone Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 czy tylko u mnie ta charczy?? strasznie mnie to denerwuje bo kupilem dysk za 360zl i myslalem ze bedzie on cichy i wydajny. W hdatch burst mam 220mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Mi nic nie charczy ... ( ?! ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCapone Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 to nie to ze charczy tylko jest ten dzwiek jakby myslal albo cos czytal tylko ze on jest czesto nawet jak wlacze gg albo www. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 po przeczytaniu tego wątku samsungowi mówie stanowczo NIE :) kiedyś jakieś 7 lat temu miałem samsunga 13 GB i od tamtej pory postanowiłem nigdy nie kupowac dysków tej firmy miałem do czynienia z maxtorami hitahi seagatami wudekami i nigdy nie było z nimi kłopotów a tu widze ze nic sie nie zmieniało ja tez jak kupiłem samsunga to na początku był cichytki a z czasem coraz gorzej a zeby nie było OT to koleś właśnie kupił ten dysk pojemność 200Gb i co ?? >> jest głośny jak nie powiem co o wiem jak samsung ;) co do szybkości jest bardzo przyzwoicie ale ten dzwiek ... eh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 JA miałem/mam dysk Conner 1617MB, Seagate 12,64GB i Samsung 232,8GB i z tych wszystkich najgorszy był Seagate ( głośny jak diabli ), do Samsunga SP2504C nie ma się co czepiać ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Czy ktoś odpowie na moje poprzednio zadane pytanie i pomoże rozwikłać tę niepokojącą zagwozdkę, która trapi mnie już od miesiąca? PS: Czy SP2504C cichszy jest od HD160JJ, oczyw. przy założeniu że tryb AAM jest wyłączony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCapone Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) mam pytanie: w biosie mam wylaczona opcje SMART, co ona daje i czy powinienem ja wlaczyc?? Edytowane 13 Marca 2006 przez DonCapone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 mam pytanie: w biosie mam wylaczona opcje SMART, co ona daje i czy powinienem ja wlaczyc??SMART (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) jest to system monitorowania i powiadamiania o błędach działania dysku twardego. Jeśli zacznie się coś z nim dziać nie tak poinformuje o tym system, a następnie użytkownika stosownym komunikatem. Tak to wygląda w teorii, a w praktyce to z tym powiadamianem różnie bywa... ;) Osobiście mam ją włączoną, jakoś tak bezpieczniej się czuję... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCapone Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 ale sie wku..... na ten dysk. Chodzi jakby mial z 5lat, caly czas rzezi, tawet jak szybciej przelece myszka to juz slychac dysk, moj wczesniejszy chodzil jak zegarek. W sobote pojada na gielde i powiem kolesiowi zeby mi wymenil a jak sie okaze ze te samsungi takie sa to wymieniam na WD Caviar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 pisałem wielokrotnie ze szajsungi nie sa tak ciche jak sie wydaje przelecialo mi przez kompa 8 egz (jvc i nidec) w róznych odstepach czasu i o zadnym nie mogłem powiedziec ze jest cichy doncapone- jak wezmiesz wd to zmienisz z papucia na lać albo hitachi 7k, t7k (to najcichsze hdd jakie sa na rynku) badz chwalona baraka 9. (najlepiej w wersji 160) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCapone Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 to nie to, chodzi o to ze on jakos dziwnie chodzi, normalnie jak nic nie robie to chodzi cichutko ale jak tylko wlacze jakis program albo rusze szybciej myszka to zaczyna cos szorowac, jakby ten suwak obcieral o te taleze. Wydaje mi sie ze trafilem jakis felerny egzemplarz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 ja tylko tak zapytam - czy dyski 250GB SATA II (model SP2504C) nie psuja sie za bardzo ? czy ktos nie slyszal o naglych padach po jakims tam czasie uzytkowania ? oraz jak z glosnoscia , glowice po kilku miesiacach nie zaczynaja glosno pracowac ? Mialem zamiar kupic Segate 300Gb SATA II 16MB cache ale jej sredni transfer jest mizerne 50MB/s a wykres predkosci zaczyna sie od okolo 60MB/s i spada do 30MB/s - wedlug samsunga to duzo jest do tylu bo jak patrzylem na testy ten Samsung dziala tak szybko jak slynna baracuda 160GB Moze ktos sie orientuje kiedy w Polskich sklepach beda dostepne nowe Samsungi T133 (300Gb i 400Gb) na SATA II o talerzach 133GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 witam, mam samsunga sataII 80gb i dziwne zjawisko, dysk gdzies co sekunde wydaje dzwiek, tak jakby cos doczytywal, czy tak ma byc ?? to samo jest jak sie wyloguje z windy(zeby na 100% nic nie chodzilo w tle).. a druga sprawa to wczytywanie systemu: przed pojawieniem sie znaczka winxp (tego gdzie pasek postępu lata), pojawia sie wczesniej bialy pasek na czarnym tle(lacznie system laduje sie duzo dluzej niz na maxtorze ata133) - nie widzialem tego zjawiska od czasow stawiania windyXP na celeronie 300mhz :) PS: w hdtachu transfer ok: 250-270mb... o co loto ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 pisałem wielokrotnie ze szajsungi nie sa tak ciche jak sie wydaje przelecialo mi przez kompa 8 egz (jvc i nidec) w róznych odstepach czasu i o zadnym nie mogłem powiedziec ze jest cichy doncapone- jak wezmiesz wd to zmienisz z papucia na lać albo hitachi 7k, t7k (to najcichsze hdd jakie sa na rynku) badz chwalona baraka 9. (najlepiej w wersji 160) Bardzo mi zalezy na ciszy a mniej troszke na wydajności.Polceasz dyski twarde marki Hitachi-dokładnie to ten dysk??? http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=3925 Jakie cichutkie dyski polecacie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 hitachi 7k, t7k oraz barka 9- najlepiej w wersji 160gb inne pod wzgledem ciszy w/w nie dorównują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...