sasajas Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Kupilem dzisiaj 2 dystki sata 2 samsunga SP2504C i mam problem z zainstalowaniem na nich systemu. Posiadam plyte asus a7n8x-e deluxe rev 1009. W dyskach zworki ustawione tak zeby dzialaly jako sata 1. Potrzebny mi sterownik ktory zaladuje przy instalowaniu xp (z sp2). Gdzie go znajde? Juz sie gubie, szukam informacji na forum i nic nie moge znalezc. Prosze o pomoc. wykrywa Ci w biosie te dyski ?? bo jak Ci wykrywa to wtedy potrzebujesz tylko botowalnej plyty z winxp sp2 i po sprawie zadnych innych sterownikow nie potrzebujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Właśnie padł mi (chyba) dysk HD080HJ/P. objawy były takie: 1. którtkie frezy ok 5sek 2.długi frez 3. restart 4. dysk już niejest wykrywany przez biosa i poprostu nie działa... Czy to oznacza żę padł bez powrotnie i wysyłać go na gware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 co lepsze samsung 250gb czy seagete 250 7200.10 czy moze cos innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 samsung. BTW, warto dopłacić te 80zł z wersji 160GB na 250GB ?? Bedzie różnica w wydajności ?? Bo tak to te 160 by mi wystarczało.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 (edytowane) Może jakieś operacje to przyspiesza ale liniowy odczyt jest większy na jednotalerzowym 160GB niż dwutalerzowym dysku o tej samej pojemności.producent się nie popisał podczas pisania oprogramowania, albo celowo bonus wydajności zachował dla modelu 250GB Edytowane 4 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 A mi dysk (HD080HJ) z dnia na dzień coraz głośniej chodzi :blink: Wczoraj musiałem kompa wyłanczać bo sie nie mogłem uśpić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 samsung. BTW, warto dopłacić te 80zł z wersji 160GB na 250GB ?? Bedzie różnica w wydajności ?? Bo tak to te 160 by mi wystarczało.. może jakoś uzasadnisz dlaczego samsung?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zależy mi na ciszy. A obecny seagete 40gb ma zbyt glosne wysokotonowe dźwięki. Dlatego przymierzam się do kupna samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 (edytowane) ale co ty porównujesz?? seagate 40GB vs. samsung 160/250GB?? no lol @bryken wybierz seagate sprawdzona firma nie to co samsung, które padają masowo (przeczytaj topic) na początku ochy i achy, później już nie jest tak kolorowo :( co do hałasu jakie samsung wydaje też nie jest super. tak jak wyżej napisałem pierwszy miesiąc luzz, dalej juz gorzej. Edytowane 5 Czerwca 2006 przez Nierealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Człowieku a skąd ja mam wiedzieć czy te nowe dyski są cichsze czy nie ?? Ja porównuje wydajność 2-óch dysków samsunga o poj 160 i 250gb. Czy warto doplacic do tej wiekszej prawie 80zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 no to po co się człowieku wypowiadasz?? jak nie znasz odpowiedzi na pytanie: 250gb czy seagete 250 7200.10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Czy możecie już przestać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymku Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Ja tak dla równowagi napiszę, że mam 2 dyski samsunga 80gb (2 lata) i 250 gb (2 miesiące) i z obu jestem bardzo zadowolony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Tego mi było między innymi trzeba. Tak więc biorę 250GB, dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Witam ponownie. Dla niezdecydowanych powiem tak: Dysk dostałem dzisiaj i od pierwszej chwili jestem z niego bardzo zadowolony. Nie bawie sie w jakies benchsmarki dyskowe, i mówię tylko osobiste odczucia co do dysku: ]- jest rzeczywiście cichy w idle ]-podczas roboty troche chrobocze ale to normalne ;) ]-podczas roboty również wpada w malenkie wibracje, i buda lekko drży, ale nie jest to jakies uciążliwe ]- według mnie pracuje bardzo szybko i sprawnie Tak więc, polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) W SMART mam różnicę między Start/Stop Count ( 342 ) a Power Cycle Count ( 315 ). Zakładając że mam wyłączone jakieś opcje oszczędzania energii to sprawa wygląda dziwnie. Liczniki były równe ( różnica 1 ) do ok 300 . Nie jestem pewien czy dysk na ułamek sekundy nie przerywa czasem pracy , rzadko ( takie ciche pyknięcie ). Myślę że ilość tych pyknięć powinna odpowiadać ( tak na wyczucie ) różnicy w licznikach. Miał ktoś już taki przypadek ? Edytowane 13 Czerwca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 U mnie Start/stop count wynosi 1419 a power cycle count 1022. Dysk mam z 9-10 miesiecy (nie pamietam dokladnie) i chodzi bez zarzutu. Zadnych pykniec nie zauwazylem w pracy dysku.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 U mnie Start/stop count wynosi 1419 a power cycle count 1022. Dysk mam z 9-10 miesiecy (nie pamietam dokladnie) i chodzi bez zarzutu. Zadnych pykniec nie zauwazylem w pracy dysku.. Czyli to normalne jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 A ja mam oba równe 413 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 A ja nie mam smarta ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 A ja nie mam smarta ;] takie posty najbardzie mnie roz*ierdal*ja :P 100% poparcia i brawa dla pana ktory nie ma smarta :P coke trade mark Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaelm Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Mam samsunga 160 gb SATA II HD160JJ, chciałbym dokupić drugi do RAIDa (0), jednak w okolicznych sklepach jest juz tylko SP1603C. Nie będzie problemów z połączeniem 2 roznych modeli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Mam samsunga 160 gb SATA II HD160JJ, chciałbym dokupić drugi do RAIDa (0), jednak w okolicznych sklepach jest juz tylko SP1603C. Nie będzie problemów z połączeniem 2 roznych modeli?będzie problem, macierz buduje się wyłącznie z identycznych dysków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 będzie problem, macierz buduje się wyłącznie z identycznych dysków Nie muszą być identyczne ale jeśli Raid ma chodzić na maks obrotach to lepiej aby były identyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Nie muszą być identyczne ale jeśli Raid ma chodzić na maks obrotach to lepiej aby były identyczne.niestety muszą, w niektórych przypadkach aby z macierzy można było normalnie korzystać, czyli aby zapis i odczyt odbywał się płynnie, dyski muszą być identyczne, ale istotnie aby stworzyć macierz (przejść procedurę konfiguracji) można użyć dyski różniące się nawet pojemnością, ale nie chodzi przecierze aby pojawił się kolejny temat w styli "czemu mi macierz działa tak a nie inaczej", nie wolno robić złudnych nadzieji bo w takim przypadku odległość od tragedii jest naprawdę mała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 niestety muszą, w niektórych przypadkach aby z macierzy można było normalnie korzystać, czyli aby zapis i odczyt odbywał się płynnie, dyski muszą być identyczne, ale istotnie aby stworzyć macierz (przejść procedurę konfiguracji) można użyć dyski różniące się nawet pojemnością, ale nie chodzi przecierze aby pojawił się kolejny temat w styli "czemu mi macierz działa tak a nie inaczej", nie wolno robić złudnych nadzieji bo w takim przypadku odległość od tragedii jest naprawdę mała nie zebym sie czepial ale nie musza byc identyczne.... zalezy to tylko i wylacznie jakiego rodzaju macierz chcesz postawic... pewnie na forum w wiekszosci przypadkow uzywa sie raida 0 albo 1 najprostsze i najbardziej ekonomiczne w zastowosaniach "domowych". zreszata kolega pewnie doskonale wie... ja poprostu czasem jestem czepialski... a harnas za 13zl (8 piwek) jest git :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaelm Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 - czy sa dyski samsunga - yyy nie ma, nie polecam... :| fajny sklep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keel Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 kupilem wczoraj dysk 160 gb SATA II HD160JJ i jest burza, w hdtachu mam 60mb odczyt i zapis na poziomie 30mb na poczatku dysku :] cichy i szybki mam jeszcze 40gb samsunga ale mam problem nie moge zainstalowac xp na tym dysku, kopiuje dane i jak robi restart to daje komunikat blad systemu operacyjego czy jakos tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Odradzam!! Własnie padł mi kolejny samsung .. 250GB. System sie zawiesił, wykonuje twardy restart i elektronika jego znow zwariowała. Nie polecam!! Sa bardzo delikatne. Szczerze .. i bez obrazy, po tym czasie i opiniach trzeb aby cgłupcem by wybrac dysk tej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Jacek to prawda ze sa delikatne mi tez padł 80G po PCI 40 Mhz... ale to tylko dysk... Takie pytanie co lepiej : 160 samsunga czy 160 hitachi... ? Nie moge znależć w sieci porównania dysków tych firm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...