Dr@GuN Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 pytanie do szefów co się znają na dyskach , mam narazie starego sp2504c a mam dostęp do starego sp2004c , czy w tym mniejszym można np wymienić soft tak żeby pokazało sie dodatkowe 50gb ? bo jak tak na nie patrzę to waga identyczna elektronika na pierwszy rzut oka tesh , wychodzi że to tylko soft :o potem jakieś zerowanko i powinien śmigac , tylko czy będzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 OMG ale żeś wymyślił. Nie ma takiego czegoś jak "podkręcanie" rozmiaru dysku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) Wczoraj kopiłem Samsung SpinPoint T166 320GB HD321KJ i mogę powiedzieć tylko jedno : Cisza, nawet sprawdzałem czy dobrze podłączyłem bo nic nie słychać :D Dysk ma przykręcone sanki od spodu, aby była lepsza cyrkulacja powietrza i leży na gąbce ... screeny z programów testujących: będę wdzięczny za opinie czy wszystko okk, bo po dziwnych akcjach z barka, zrobiłem sie ciut nerwowy ... Clik I tak jak sie zachwycałem tym dyskiem tak od jakiś dwóch tygodni zaczęła sie jazda, z naprawdę cichego dysku stal sie dość upierdliwym traktorem :mur: Załączam screena, może ktoś porówna obydwa zrzuty i powie mi co jest, bo nie ukrywam ze w tej materii jestem cieniutki .. będę zobowiazany Clik Edytowane 8 Listopada 2007 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Załączam screena, może ktoś porówna obydwa zrzuty i powie mi co jest, bo nie ukrywam ze w tej materii jestem cieniutki .. będę zobowiazany hmm dziwne powtarzałeś testy przynajmniej kilka razy aby wykluczyc błąd pomiaru, na nieobciążonym dysku? bo troche skaczą te wykresy a tak nie powinno być. strasznie Ci się powieksza ECC hardware Recovered nie wiem czy w Samsungach to norma bo nigdy nie miałem ale na WD nigdy takiego czegos nie doswiadczyłem. Zauważyłes jakieś przycięcia podczas pracy dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Jakiś program podgryza ci dysk. Sprawdź procesy w MU, wyłącz wszystko czego nie znasz i zrób testa jeszcze raz. H ECC Rec raczej nie powinieneś się przejmować. Abstraciach!ąc... ciekawe, że RAW READ ERROR sam się wyzerował :D No ale może ten typ tak ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Jakiś program podgryza ci dysk.... obyś miał rację, bo jeśli nie soft grzebie po dysku, to znaczy że kolejny egzemplarz szajsunga błysnął jakością wykonania i trwałością... błysnął i zgasł xD ... co do RawReadErrorRate, to widziałem takie zjawisko już w kilku sztukach, więc chyba ten typ tak ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Jakiś program podgryza ci dysk. Sprawdź procesy w MU, wyłącz wszystko czego nie znasz i zrób testa jeszcze raz. H ECC Rec raczej nie powinieneś się przejmować. Abstraciach!ąc... ciekawe, że RAW READ ERROR sam się wyzerował :D No ale może ten typ tak ma :) Jedynie co może podgryzać Hdd to soft od płyty głowej lub detonator nvidia ... Jazdy zaczęły sie po zmianie platformy Reszta softu jest dokładnie taka sama jak na wcześniejszym configu (amd 3700 plus dfi ultra-D) W poniedziałek odbieram Samsung SpinPoint T166 500 GB i powiem wam czy taka sama sytuacja będzie jak z ta 320 ... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 (edytowane) Witam ponownie Pisze w imieniu kolegi który nie ma netu a, ma kilka niusów co do Samsunga SpinPoint T166 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ), który notabene mam zamiar sobie sprawić :? Ogólne spostrzeżenia co do dysku to : Głośna praca - podobna do odgłosu śmigającego wentyla na dość znacznych obrotach (wcześniej mial 250 Gb sata II i jak twierdzi bez porównania) Głowica głośno parkuje po zakończeniu pracy Brak możliwości wyciszenia go przez umieszczenie w Scythe HDD Quiet Drive ponieważ dysk ma trzy otwory w górnej części, których nie można zakryć (opis na dysku) Dysk leży wolny na styropianie ... Mógłby sie wypowiedzieć któryś z użytkowników w/w dysku i podzielić sie spostrzeżeniami, będę zobowiązany, jak i mój kolega :) Edytowane 10 Listopada 2007 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Tak wrzucam linka do pierwszego "testu" F1 zeby troszke temat odświerzyc ;) http://magicjw.byus.net/zbxe/apim_freeboard/76911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 ja się podzielę co do T166S 500GB więc... jak przyszedł to byłem wniebowzięty cisza cisza i jeszcze raz cisza... Po tygodniu czas prysł, zaczął chodzić jak traktor, fakt zrzuciłem na niego wszystko z mojej starej 250GB + download przez tydzień trochę poszło i zaschowuje się obecnie jak ciągnik;// trochę się zawiodłem, chyba także go wrzuce na styropian bądz zawiesze na jakiś gumkach.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) styropian? Przecież to wzmocni niektóre dźwięki produkowane przez dysk. Wiem bo sam z początku próbowałem. Z najtańszych rozwiązań, skrzynka bitumiczna z wykorzystaniem obudowy od starego CD/DVD, z matami APP (np: http://www.allegro.pl/item269404281_maty_a...in_gratis_.html )nie ma sobie równych. Szum talerzy, głowice=10-25% oryginału. Czyli zasilacz nawet za 400zł będzie o wiele głośniejszy. POZDRO Edytowane 15 Listopada 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Witam serdecznie! Może ktoś wie, dlaczego Samsung HD321KJ (320 GB) jest wykrywany (w moim przypadku) jako dysk SCSI? :? Po zakupie i montażu (jeszcze przed krojeniem partycji) Everest bez problemu pokazywał zarówno temperaturę, jak i SMART. Po utworzeniu dwóch partycji nagle okazało się, że jest to dysk SCSI (partycje tworzone były w Viście Home Premium wbudowanym kreatorem). Dodam, że system pracuje na RAID 0 na SATA, jest to kolejny dysk w komputerze Moje podejrzenia związane są tworzeniem tych partycji. W pierwszej kolejności Vista (Zarządzanie dyskami) wymagała aby aktywować dysk przed tworzeniem tych partycji i prawdopodobnie po tej czynności dysk został rozpoznany jako SCSI. Dysk pracuje bez problemu, wydajność jest OK, niemniej irytuje mnie brak odczytów temperatury i SMART. Jako ciekawostkę dodam, że Everest podaje jako typ urządzenia: FIBRE CHANNEL, co dla mnie jest już kompletnie nierozumiałe, gdyż chyba jest to związane z technologią iSCSI :mur: Czy może mieć na to też wpływ chipset płyty głównej nForce 650 SLI i kontroler SATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 http://www.tomshardware.com/2007/11/21/sam...es_with_a_bang/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0bieslaw Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam, wlasnie zamierzam kupic 250GB dysk pod SATA2... Jest kilka opcji ale mi zalezy na ----->CISZY<-----... Pare osob powiedzialo mi ze jesli chodzi o ciche dyski to tylko Samsung... Zastanawialem sie nad Samsungiem SP2504C, podobno cichutki... Czy moze lepiej cos z tych serii T133/T166? Aha i drugie pytanko, czy oplaca sie brac teraz dysk z 8mb cache? (SP2504C) Czy lepiej juz 16mb miec? I jaka jest roznica miedzy 8 a 16? Prosze doradzcie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechatronika87 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Ja czekam już od miesiąca na Samsungi z serii F1, najwyraźniej już się coś ruszyło w ich sprawie bo zaczynają wychodzić ich testy w necie czyli niedługo powinny zawitać w sklepach. Jak ci się nie spieszy to by poczekał na twoim miejscu na F1 i kupił sobie 320 GB na jednym talerzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Jaka jest dopuszczalna temperatura dysku ? chce go umieścić tak że nie będzie miał dostępu do obudowy i nie wiem czy dawać wentylator czy nie koło niego ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Kiedyś na WD miałem nawet 50* :D Zwykle jak nie przekracza 40* (w idle) to jest ok :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Moje od 1,5 roku mają w skrzynkach bitumicznych nie wentylowanych :) 42-48 i jakoś żyją :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Pierwsze dyski Samsung F1 na Allegro !!! http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=275943211 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=275943851 Edytowane 27 Listopada 2007 przez mg147 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechatronika87 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) to czekam teraz na wersje 640 GB ale się ucieszyłem normalnie jak nigdy :) EDIT: Znalazłem niższe ceny niż na allegro :) 750GB 625zł 1 TB 985 zł Edytowane 27 Listopada 2007 przez mechatronika87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Znalazłem niższe ceny niż na allegro :) 750GB 625zł W Gralu 620zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Panowie mam prośbę. Chcę kupić samsunga... Interesuje mnie pojemność 320 - 400GB. Troche tych modeli jest.. który wybrać np pod względem ciszy i szybkości ? Edytowane 28 Listopada 2007 przez Drozda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechatronika87 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 kup 320GB chyba 321KJ ja bym poczekał na reszte modeli z serii F1 ale to twoja decyzja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapi Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) Może ktoś wie, dlaczego Samsung HD321KJ (320 GB) jest wykrywany (w moim przypadku) jako dysk SCSI? :? .....Dodam, że system pracuje na RAID 0 na SATA, jest to kolejny dysk w komputerze... Czy może mieć na to też wpływ chipset płyty głównej nForce 650 SLI i kontroler SATA? W RAIDzie upatrywał bym przyczyny. Tez mam płytę na nf650 i taki sam dysk który chodzi bez RAIDu i wykrywany jest normalnie jako SATA. Niestety nie jestem zadowolony bo mam już 1 bada po paru raptem miesiącach :cry: Co do róznic predkości tych samych dysków to piszcie jaki macie firmware bo ma on jak się przekonałem duże znaczenie. Poprzednio miałem 120 SATA i nie był za szybki więc dokupiłem drugi taki sam by zmontować RAIDa. I co się okazało? Pierwszy miał firmware w wersji bodajże 24 a nowy 32 i różnica średniego odczytu w HD-Tachu wynosiła prawie 10MB/s. Ten sam dokładnie model a tylko różny firmware a taka różnica, sam byłem zaskoczony. :blink: Edytowane 15 Grudnia 2007 przez hapi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Jako ciekawostka. Coś nawala nie wiem tylko co. 8| EdiT: Po restarcie transfery normalne czyli 60mb/s. czasami cos fiksuje. Edytowane 19 Grudnia 2007 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Seagate odświeżył Dyski 250GB 7200.10 wsadzając do nich 1 talerz o poj.250GB (z serii 7200.11) , więc Samsung pewnie wsadził talerz z F1 i ograniczył szybkość firmwarowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Tego wyniku nie bralem na powaznie. Mobo ma schizy. Niedawno informowala mnie ze CPU ma 100*C. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Samsung SP2504C (250GB) po przepracowaniu 10000 godzin. (dysk cichy i chłodny bez niepokojących oznak ) : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1815 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam mam dysk twardy Samsung SpinPoint 160Gb /8mb Sata II HD160JJ. Dysk mam podłączony bez zworki ale mam taki problem że przy uruchamianiu aplikacji czy gier nawet przy starcie windowsa xp z wbudowanym sp2 dysk zaczyna głośno działać normalnie jest cichy i go nawet nie słychać tylko jeżeli włącza się jakąś aplikacje czy grę zaczyna brzęczeć. Może być to wina że działa bez zworki???? Aha i jeszcze jedno pytanie bo na dysku mam dwie nalepki jedna na drugiej nie wiem czy tak ma być czy ktoś mnie oszukał??? Proszę o pomoc. Może coś źle podłączyłem skonfigurowałem??? Napisze wyposarzenie mojej skrzynki: Płyta Główna: Asus P5LD2-X/1333 Procesor: Intel Pentium Dual-Core 2x1,8 Grafika: Galaxy GeForce 7300GT HDD: Samsung SpinPoint 160Gb /8mb Sata II HD160JJ Zasilacz: 500W Tracer 4Live To chyba powinno wystarczyć proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John M. Kane Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) W poście #585 są wyniki pojedyńczego dysku HD321KJ. Żeby nie skakać po stronach wkleję dla przypomnienia: Zrobiłem ostatnio macierz RAID 0 z dwóch takich samych dysków. Oto wynik. Póki co HDTune: Zastanawia mnie spadek burst rate w stosunku do pojedyńczego twardziela. HD Tach: Pojedyńczy dysk (dla przypomnienia): RAID Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez John M. Kane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...