bartek23 Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 witam czy to sa normalne wyniki dla tego dysku?? wydaje mi sie ze powinny byc wyzsze... i czego to moze byc wina? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kim. Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 hej warto kupic SpinPoint 750GB 7200 32MB HD753LJ? Ma albo miał ktoś? Cena bardzo zachęcająca. Niestety musze cos zamowic a nie maja 640GB HD642JJ aktualnie na stanie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 750 jest duzo wolniejsza od 640 ale jesli nie przeszkadza Ci to... bierz lub zmien sklep ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
all15 Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Mam pytanie: czy dysk 650GB HD642JJ bedzie cichszy od mojego 500GB HD501LJ ? Komputer mam wyciszony i tą 500 słychać i to znacznie. Podobno te nowe sa troche cichsze, prawda to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 mam takie pytanie do posiadaczy MB na ICH9R i Samsunga HD322HJ (320gb) a dokładnie 2x Raid0 owego czasu miałem je podpięte do MB na Nforce430 i tez Raid0 działały wolniej niż teraz i podczas gaszenia kompa lub hibernacji normalnie sie gasiły zero jakiś dziwnych odgłosów niecałe 3tyg. zmieniłem MB wpierw na Asusa P5K Pro(nie polecam!!!) właśnie na mostku ICH9R gdzie tez postawiłem Raid0 i te same HDD podczas gaszenia kompa na sam koniec wydawaj a dziwny odgłos takie cyknięcie dość słyszalne po tym jak nie byłem zadowolony z Asusa wymieniłem go na Gigabyte X48 DS5 i działa wedle moich oczekiwań ale problem z cykaniem dysków pozostał tj. jeden za drugim system uruchamia sie w expres owym tempie podczas normalnej pracy dyski pracują normalnie zero dziwnych odgłosów ich wydajność jest niesamowita z drogiej strony żeby oba dyski naraz szlag trafiło ? dowiedziałem sie dziś ze to normalne ze podczas gaszenia kompa ulegają (rozmagnesowywaniu) czy coś takiego maił ktoś podobny problem ? a tak działają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 mam takie pytanie do posiadaczy MB na ICH9R i Samsunga HD322HJ (320gb) a dokładnie 2x Raid0 owego czasu miałem je podpięte do MB na Nforce430 i tez Raid0 działały wolniej niż teraz i podczas gaszenia kompa lub hibernacji normalnie sie gasiły zero jakiś dziwnych odgłosów niecałe 3tyg. zmieniłem MB wpierw na Asusa P5K Pro(nie polecam!!!) właśnie na mostku ICH9R gdzie tez postawiłem Raid0 i te same HDD podczas gaszenia kompa na sam koniec wydawaj a dziwny odgłos takie cyknięcie dość słyszalne po tym jak nie byłem zadowolony z Asusa wymieniłem go na Gigabyte X48 DS5 i działa wedle moich oczekiwań ale problem z cykaniem dysków pozostał tj. jeden za drugim system uruchamia sie w expres owym tempie podczas normalnej pracy dyski pracują normalnie zero dziwnych odgłosów ich wydajność jest niesamowita z drogiej strony żeby oba dyski naraz szlag trafiło ? dowiedziałem sie dziś ze to normalne ze podczas gaszenia kompa ulegają (rozmagnesowywaniu) czy coś takiego maił ktoś podobny problem ? mój chyba też tak cyka przy wyłączaniu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 mój chyba też tak cyka przy wyłączaniu ... singiel czy tak jak u mnie raid0 jeśli ktoś ma ICH9R był bym wdzięczny gdyby podzielił sie opinia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Przy wyłączaniu jest "cyk" a przy włączaniu nie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariu5z Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 mam takie pytanie do posiadaczy MB na ICH9R i Samsunga HD322HJ (320gb) a dokładnie 2x Raid0 owego czasu miałem je podpięte do MB na Nforce430 i tez Raid0 działały wolniej niż teraz i podczas gaszenia kompa lub hibernacji normalnie sie gasiły zero jakiś dziwnych odgłosów niecałe 3tyg. zmieniłem MB wpierw na Asusa P5K Pro(nie polecam!!!) właśnie na mostku ICH9R gdzie tez postawiłem Raid0 i te same HDD podczas gaszenia kompa na sam koniec wydawaj a dziwny odgłos takie cyknięcie dość słyszalne A w jaki sposób udało Ci się zainstalować te dwa dyski w RAID0 na płycie ASUS P5K pro ? Walczę z tym już od dwóch dni i żaden instalator (Vista, XP) nie chce poprawnie rozpoznać wolumenu. Co jest z tym nie tak ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 A w jaki sposób udało Ci się zainstalować te dwa dyski w RAID0 na płycie ASUS P5K pro ? Walczę z tym już od dwóch dni i żaden instalator (Vista, XP) nie chce poprawnie rozpoznać wolumenu. Co jest z tym nie tak ?? 1. musisz mieć flopa i zrobić sobie dyskietkę ze sterami i podać je instalatorowi i naciskać F6 wszystko pisze w instrukcji jak robisz to pierwszy raz lub P5K pro daje możliwość tez z USB ale nie próbowałem tego jak dalej nie wiesz jak to ściąg sobie stąd http://support.asus.com/download/download....model=P5K%20PRO do odpowiedniego systemu zgraj na flopa i rozpakuj P.S. ta płyta nie jest za rewelacyjna .... aktualnie już jej nie mam co do cykania to widzę ze każdemu tak cyka przy gaszeniu ale dlaczego sie tak dzieje tylko na Raid na ICH9R bo do tego stopnia mnie to irytowało ze postawiłem system na samej 320 i nic nie cyka to samo sie to tyczy Raid0 ale już na kontrolerze GIGABYTE na X48DS5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariu5z Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Próbowałem zintegrować sterowniki przy pomocy Nlite i nie dało to efektu. Problem faktycznie zniknął po podłączeniu dyskietki (emulacja z Pendrive nie działa poprawnie). Cykanie nie jest takie straszne, jeśli ma działać to niech działa cykając. Mam teraz inny problem, opisany przez innego użytkownika tu http://forum.purepc.pl/index.php?act=findp...amp;pid=3028795 Co jakiś czas wyskakuje status macierzy FAILED i boot NO. Wystarczy wejść do Consoli ICHR (CRTL+I) i wszystko jest ok. Dyski przeskanowane za bad`ami przed utworzeniem macierzy i ZERO błędów, SMART bezbłędnie. Dyski różnią się tylko jedną cyferką na końcu w wersji firmware. Ale użytkownik w tym poście testował kilka partii na innej płycie i ma to samo. Jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 ja tez mam dyski różniące sie tylko ostatnią cyferką serii od czasu jak zmieniłem P5K PRO na której raz wywaliło mi macierz pewnie przez restarty przy OC to na X48DS5 tez wielokrotnie miałem restarty itp. ale macierz trzyma sie cały czas powiem krótko ASUS to jest syf jakich mało jak go miałem doszedłem do tego co pisał @ANalfabeta otóż u mnie było tak ze jak przesadziłem z OC to tak jak by prądu brakowało i sie nie odpalał RAID wykrywało 1dysk a drugi FAILED rada jest taka dowoltuj procka ew. nie podkręcaj go i zobacz jakie efekty nowe sterowniki nowy bios nie ma nic do znaczenia w tym wypadku wina tkwi tylko i wyłącznie po stronie MB albo jest uwalona albo sobie nie radzi jaki masz zasilacz ? co do cykania to nadal szukam informacji od czego to może być bo to pewnie wysyła ICH9R dlatego ze OS sie już wylogował i jest czarny ekran i dopiero potem jak cyknie sie zasilacz wyłącza i czy to jest objaw pożądany czy tez jakaś wada kontrolera a postawienie 2x macierz na 2x HDD to nie jakieś wymyślanie tylko ICH9R daje taka możliwość to sie z niej korzysta bo przez to wzrasta wydajność a ze coś nie działa to musi coś być uwalone lub ew. źle skonfigurowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariu5z Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) ja tez mam dyski różniące sie tylko ostatnią cyferką serii od czasu jak zmieniłem P5K PRO na której raz wywaliło mi macierz pewnie przez restarty przy OC to na X48DS5 tez wielokrotnie miałem restarty itp. ale macierz trzyma sie cały czas powiem krótko ASUS to jest syf jakich mało jak go miałem doszedłem do tego co pisał @ANalfabeta otóż u mnie było tak ze jak przesadziłem z OC to tak jak by prądu brakowało i sie nie odpalał RAID wykrywało 1dysk a drugi FAILED rada jest taka dowoltuj procka ew. nie podkręcaj go i zobacz jakie efekty nowe sterowniki nowy bios nie ma nic do znaczenia w tym wypadku wina tkwi tylko i wyłącznie po stronie MB albo jest uwalona albo sobie nie radzi jaki masz zasilacz ? co do cykania to nadal szukam informacji od czego to może być bo to pewnie wysyła ICH9R dlatego ze OS sie już wylogował i jest czarny ekran i dopiero potem jak cyknie sie zasilacz wyłącza i czy to jest objaw pożądany czy tez jakaś wada kontrolera a postawienie 2x macierz na 2x HDD to nie jakieś wymyślanie tylko ICH9R daje taka możliwość to sie z niej korzysta bo przez to wzrasta wydajność a ze coś nie działa to musi coś być uwalone lub ew. źle skonfigurowane No fakt, zaczynam być zdegustowany tą płytą p5k pro. Ale zauważyłem jeszcze jedną zależność. Mam dwa dyski, ale jeden ma firmware 1AC01108 a drugi 1AC01109. Gdy jest status failed, z listy ZAWSZE znika ten z firmware 1AC01108. I to nie zależnie od tego do którego portu podepnę, czy zmienię wtyczki zasilania, czy procesor jest podkręcony czy nie. Czy jest jakaś metoda aby zdumpować firmware z jednego i zapodać na drugi ? Zasilacz GPS-400AA-101A P.S. Apropo wywalania macierzy. Zainstalowałem system na macierzy o jednym wolumenie. Chcąc sprawdzić dyski przy użyciu EStool wyłączyłem opcję RAID i przestawiłem na IDE. ESTool sprawdził poprawnie, ale po powrocie do ustawień RAID macierzy już nie było :/. Strasznie to delikatne jeśli mam być szczery. Teraz utworzyłem dwa wolumeny, jeden 30GB na stripe 64KB, drugi reszta 560GB na stripe 128KB. Wyniki na tym pierwszym są powalające (9ms seek, 200mb/s). Edytowane 24 Czerwca 2008 przez mariu5z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 @mariu5z stripe daj 128k na oba bo obecnie nie zależy na utracie kilku GB a efekty będą jeszcze lepsze miałem to samo warzenie ze na Asusie to tak mało stabilnie chodziło teraz na Gigabyte wszystko stabilne jak skała P.S. Apropo wywalania macierzy. Zainstalowałem system na macierzy o jednym wolumenie. Chcąc sprawdzić dyski przy użyciu EStool wyłączyłem opcję RAID i przestawiłem na IDE. ESTool sprawdził poprawnie, ale po powrocie do ustawień RAID macierzy już nie było :/. Strasznie to delikatne jeśli mam być szczery. bo ten program skasował pewnie informacje o macierzy i temu wywaliło wszystko tak ze nie ma sie co dziwić u mnie oba dyski maja 1AC01108 nie ważne do jakiego z 6 portów sata podepnę zawsze macierze są wykrywane poprawnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariu5z Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 nie ważne do jakiego z 6 portów sata podepnę zawsze macierze są wykrywane poprawnie Być może jest to płyta główna. Tak czy owak zmienię ja do miesiąca czasu. Przypoluję na coś z Gigabyte na ich10R (p45), będzie fufało ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patgaw Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 male pytanko. czym sie rozni HD322HJ od HD321KJ??? ma ktos wyniki jakis testow porownawczych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COA Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 U mnie również dziwny dzwięk przy wsztrzymywaniu kompa, takie niby -pik- :blink: najpierw jeden dysk potem drugi, ale ponoc ten typ tak ma. smart tweirdzi ze z dyskiem all is ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 witam mam dysk HD160JJ, zadnej zworki, bardzo hałasuje (traktor), słaba wydajnosc w grach (po prostu tną sie, mimo 3GB RAM, plik wymiany 1024MB sztywno), wyniki w HDTune Burst - 120mb Max transfer 59mb average 48 min 22mb smart nie wykazuje błędów, a quick scan nie wykazuje badów, mimo to dysk chyba chodzi na SATA1 (nie mam do niego sterownikow) ani NCQ tez nie wiem czy jest aktywowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisiekT Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Witam! Mam zamiar kupić SAMSUNG 500GB Spin Point F1 HD502IJ SATA II i umieścić w kieszeni Welland ME-747K udostępniając go w domu poprzez sieć. Czy mieliście do czynienia z tymi dyskami? Moja wiedza na razie zatrzymała się na dyskach 160GB. Do dysku będą miały dostęp 2 komputery - sporadycznie, tak więc zajechać go, nie zajadę. Proszę o jakieś opinie. Czy może wybrać 640GB? MisiekT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Witam! Mam zamiar kupić SAMSUNG 500GB Spin Point F1 HD502IJ SATA II i umieścić w kieszeni Welland ME-747K udostępniając go w domu poprzez sieć. Czy mieliście do czynienia z tymi dyskami? Z takimi pytaniami to do TEGO TEMATU Mam, używam, polecam. Jak brać to tylko 320/650/1000GB, mają talerze 334 GB i znacząco lepsze osiągi od wersji z talerzami 250GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Ktoś będzie w stanie stwierdzić, czy poniższe odczyty mieszczą się w normie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 A temat o F1 jest? Ogólnie wyniki trochę niskie i wskazują na wersję 4x250GB :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...