nrl Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 sata2 ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan C3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 26937557 OK: zawsze pozytywnie sata2 ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan C3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 2444870 OK: zawsze pozytywnie ata ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan C3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 5633976 OK: zawsze pozytywnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Po wyjeciu dysku z obudowy ciszej, nie tak głośno, pozostały szmery. Co zrobić z tym dyskiem w obudowie, jak go zamontować???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 moze obłóż gumą po bokach żeby blacha nie ocierała o twardziel. ps. nigdy wiecej samsung!! jest sens czekac na nowe barki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 raczej od starościmam go jescze na gwarancji to moze sie starac o wymiane dysku? on ma tylko 5 miesiecy :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 moze obłóż gumą po bokach żeby blacha nie ocierała o twardziel. ps. nigdy wiecej samsung!! jest sens czekac na nowe barki?? wedlug tego co napisali w newsach na benchmarku nowe barki maja byc nie za ciche ale czas pokaze bo jeszcze trwaja prace nad nimi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 dzisiaj oddałem jeden twardziel już na gware :( wytrzymał u mnie rok i 4dni bodajże. mam jakies 2-3tyg. na wybranie nowego twardziela na pewno to nie będzie samsung. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Witam, jak sprawdzić czy dysk nie ma bead sectorów???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Witam, jak sprawdzić czy dysk nie ma bead sectorów????Zapodaj test tym programem: http://www.hdtune.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Tu jest rozwiązanie problemu z długim ładowaniem sterownika dysku SATA http://www.aoaforums.com/forum/epox-mother...ong-bootup.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teges Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 jesli hdtune nie znalazl zadnych bledow to znaczy ze dysk jest dobry na 100% ?? czy jest jakis program ktory daje 100% pewnosc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 jesli hdtune nie znalazl zadnych bledow to znaczy ze dysk jest dobry na 100% ?? czy jest jakis program ktory daje 100% pewnosc ?? checkdisk z analizą powierzchni + informacje o relokowanych sektorach ze smarta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) na początku uszkodzone sektory są relokowane przez dysk (automatycznie) do przestrzeni zapasowej, w tym momencie uszkodzony sektor nie jest do wykrycia podczas skanowania powierzchni (nie jest wykrywany błąd odczytu ale drobne opóźnienie, relokowane sektory i momenty wystąpienia relokacji są odnotowywane w SMART), jeżeli pula sektorów zapasowych zostanie wykorzystana zaczynają pojawiać się uszkodzone sektory wykrywane podczas skanowania powierzchni Edytowane 1 Maja 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Czym się różnią: HD160JJ od SP1603C ?? Oprócz nazwy oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCapone Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 mam dziwny problem z dyskiem, otoz caly czas mryga mi dioda od dysku(leciutko ale widac), caly czas cos czyta nawet jak nic nie robie, odpala sie wygaszacz i zaczyna czytac, odpalam jakas strone czyta, na dodatek to nie to ze tylko swieci sie dioda tylko dysk strasznie chrobocze wtedy. Dodam ze to juz drugi dysk(ostatnio dalem na gware bo tez tak sie zachowywal), wydaje mi sie ze to nie dysk tylko reszta sprzetu, moze zle jest skonfigurowane albo cos innego. Prosze o pomoc bo mnie to juz do szalu doprowadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Tak sie sklada ze mam nowe samsungi SpinPoint P120S 250 GB w serwerze. Sztuk 4. Sa naprawde ciche i wydajne. A co do trwalosci dyskow to nie jest wazny producent ale traktowanie ich przez dystrybutorow/sprzedawcow... rzucanie dyskami to niestety norma u polskich reselerow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) mam dziwny problem z dyskiem, otoz caly czas mryga mi dioda od dysku(leciutko ale widac), caly czas cos czyta nawet jak nic nie robie, odpala sie wygaszacz i zaczyna czytac, odpalam jakas strone czyta, na dodatek to nie to ze tylko swieci sie dioda tylko dysk strasznie chrobocze wtedy(...)to jest jak naj bardziej normalne, system zawsze sobie coś na dysku robi nawet w czasie bezczynności np: indeksowanie, defragmentacja w tle, przemieszczanie danych z pamięci do pliku strony o na odwrót itp.... Edytowane 2 Maja 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiler86 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Witam, mam problem z postawieniem windy na samsungu 2504c, probowalem na starym windowsie i z service packiem 2, najpierw bez wkladania dyskietki ze sterownikami, a pozniej z dyskietka, pliki instalacyjne sie skopiuja zacznie sie instalacja, pierwszy restart i niespodzianka, po wykryciu dysków i przed przejsciem do ladowania systemu pojawia sie : " blad ladowania systemu" coś w tym stylu. prosze o jakas pomoc, co mam zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Masz w kompie inne dyski ? W czasie restartu ustaw boot z samsunga.Instaluj z dyskietką.Dysk nie śmigany czy ma partycje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cortezon Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Ponad tydzień temu stałem się posiadaczem Samsunga SP2504C 250GB. Dopiero dziś postanowiłem co nieco o nim napisać gdyż chciałem go przez parę dni potestować. A więc przez 2 pierwsze dni dysk chodził poza budą - prawie niesłyszalny, trzymając go w ręku wyczuwalne są dość spore drgania - zaniepokoiło mnie to jak będzie chodzić zamontowany w obudowie. Nadszedł czas na montaż w budzie. Ku memu zaskoczeniu dysk jest praktycznie niesłyszalny. Dotykając obudowy czuć lekkie drganie ale jest to bezgłośne. Co do temp to również byłem (jestem) mile zaskoczony - ok 30*C, przy obciążeniu niewiele wzrasta. Czytając ten topic jak i mu podobne spotykam się z różnymi opiniami na temat tego Samsunga. Kupując go miałem pewne obawy jak będzie się sprawował mój model. Póki co (prawie 2tyg) jestem jak najbardziej zadowolony i nie wykryłem żadnych minusów co do tego dysku. Jak już pisał .:Solid_Snake:. CICHY, WYDAJNY, CHŁODNY i tyle B) PS. Chyba mam szczęście do dysków :wink: Mój prawie 3 letni WDC WD800JB ani razu mnie nie zawiódł i również nie mogę powiedzieć o nim złego słowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiler86 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Masz w kompie inne dyski ? W czasie restartu ustaw boot z samsunga.Instaluj z dyskietką.Dysk nie śmigany czy ma partycje ? nadal pracuje na starym seagate 60gb ata, a samsung jest jako podrzedny , zrobilem sobie pare partycji, z bootem , to nie wiem o co za bardzo chodzi, mam plytke msi k8n neo platinum i w biosie ustawilem 1st boot jako z dysku a opcji, że z sata to nie pamietam żeby taka była. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) PS. Chyba mam szczęście do dysków :wink: Mój prawie 3 letni WDC WD800JB ani razu mnie nie zawiódł i również nie mogę powiedzieć o nim złego słowa.Lekki OT ;] Mógłbys powiedzieć mi jak wygląda porównanie głośności Twojego starego WDC i Samsunga. Pytam ponieważ tego WD800 słyszałem na własne uszy ;], a stoję właśnie przed wyborem dysku dla siebie i chciałbym mieć jakiś obraz ich głośności - teraz mam cichego, ale wolnego Seagatea ST380020A (80GB). Edit Dzięki za odpowiedź Cartezon ;]. Edytowane 7 Maja 2006 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Czym się różnią: HD160JJ od SP1603C ?? Oprócz nazwy oczywiście.Rozumiem, że jak nie udzielono odpowiedzi na powyższe pytanie, to nie ma miedzy tymi dyskami różnic ??? I pytanie, że tak powiem z innej beczki :rolleyes: Teraz mam Baracude 60GB (ATA100) i średni transfer w HD Tachu wynosi ~47-48 MB/s. Czy różnica miedzy tymi ~47-48 MB/s a ~60 MB/s jest zauważalna w codziennej pracy ??? Bo potrzebuje trochę więcej miejsca na dysku i nie wiem, czy brać 160GB czy 250GB :/ Te 160GB mi spokojnie wystarczy, ale jesli różnica w wydajności będzie odczuwalna to dołożyłbym do 250GB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cortezon Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Lekki OT ;] Mógłbys powiedzieć mi jak wygląda porównanie głośności Twojego starego WDC i Samsunga. Pytam ponieważ tego WD800 słyszałem na własne uszy ;], a stoję właśnie przed wyborem dysku dla siebie i chciałbym mieć jakiś obraz ich głośności - teraz mam cichego, ale wolnego Seagatea ST380020A (80GB). Powiem Ci tak. Najlepiej jakbyś kupił ten dysk w zaufanym sklepie gdzie zawsze możesz dokonać wymiany. Czytając ten wątek zauważyłeś z pewnością skrajne recenzje tego dysku. Ja trafiłem na model z którego jestem bardzo zadowolony, co do innych tego nie wiem. Jeśli chodzi o porównanie głośności tego Samsunga z moim już zasłużonym WD to nowy dysk jest cichszy pomimo tego że obecnie mam cały czas otwartą budę. Oczywiście slychać szczególnie w nocy pracę głowic lecz nie mogę tych dźwięków uznać za zbyt głośne i irytujące. Ale tak jak napisałem wcześniej pracuje teraz w otwartej budzie. Co do drgań to nie musiałem nic kombinować przy obudowie. Dysk nie przenosi mi ich na budę choć jak już pisałem trzymając go w ręku są bardzo wyczuwalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Witam Od okolo 2 miesiecy mam dysk Samsunga 250GB Sata II. Generalnie wszystko ok poza jednym drobnym, ale...Od poczatku uzytkowania dysku czasem jest tak, ze podczas uruchamiania windowsa (po uruchomieniu lub restarcie kompa) moj HD dziwnie sie zachowuje. Slychac jak glowica lata bo dysku i nie moze znalesc miejsca no w kazdym badz razie cos w tym stylu...niewiem jak to napisac. Dziwne to jest bo robie co jakis czas defragmentacje i teraz pokazuje, ze nie jest konieczna. Zalaczam fotke ze smarta, niby wszystko ok. Skanowalem go tez, nie ma badow. Czy to cos powaznego i czy ktos mial cos podobnego na jakimkolwiek innym dysku? Witam, mam problem z postawieniem windy na samsungu 2504c, probowalem na starym windowsie i z service packiem 2, najpierw bez wkladania dyskietki ze sterownikami, a pozniej z dyskietka, pliki instalacyjne sie skopiuja zacznie sie instalacja, pierwszy restart i niespodzianka, po wykryciu dysków i przed przejsciem do ladowania systemu pojawia sie : " blad ladowania systemu" coś w tym stylu. prosze o jakas pomoc, co mam zrobić. Mialem to kiedys....to nie jest wina HD tylko raczej mobo. W biosie sprawdz ustawienie wykrywalnosci HD. Jesli masz ustawione na auto, to spisz z HD dane dotyczace liczby cylindrow itp. W biosie ustaw na manuala i wpisz dokladnie takie same cyfry jakie spisales z HD. Jak wszystko dobrze zrobisz win powinnien zainstalowac sie normalnie, a nie w sektorach, ktore nie widzi mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiler86 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 ok. popróbuje jak tylko bede mial czas. widze ze masz bearshare'a, pewnie to jego sprawka, bo ktoś sciąga od Ciebie , albo na odwrót. u mnie to samo, dioda wiecej swieci niz odpoczywa, ale mam jeszcze muła właczonego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 ok. popróbuje jak tylko bede mial czas. widze ze masz bearshare'a, pewnie to jego sprawka, bo ktoś sciąga od Ciebie , albo na odwrót. u mnie to samo, dioda wiecej swieci niz odpoczywa, ale mam jeszcze muła właczonego. To nie wina Bearshare'a, bo Samsung mi swiruje podczas przesuwania paska Windowsa jeszcze przed pulpitem. Zreszta zanim mialem go odpalonego tak sie dzialo. Co do tych Twoich klopotow z instalacja Win na nowym dysku, to jesli nie pomoze co napisalem jedynym wyjsciem bedzie odlaczenie starego dysku (wystarczy wyjac wtyczke zasilania od niego) i postawic nowy system na samym nowym Samsungu. Jak wszystko zainstalujesz to dopiero podlacz stary HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Nudzac sie postanowiłem napsiac o głosnosci tych samsungow według mnie ;) Miałem szajsunga 250GB ktorego uwazałem za cichego. Lecz padł.. wiec oddałem na gwarancje.. W miedzy czasie zmieniłem obudowe z jakiegos codegena .. no name, na chiefteca(starego solidnego..) Nowy dysk tez co prawda ejst cichy ale słyszalne sa wyrazniej owe chrobotania... ale ogolnie jest przyzoicie. Lecz pare dni temu postawiłem bude na biurku .. ehhe dopiero teraz jest słychac kompa. Drzenia dyskow wyrazniej słychac. W sumie teraz ie dziwie sie tym ktorzy narzekaja i na głosnosc tych samsungow. U mnie bron boze obudowa nie drzy przez niego.. :) ale słychac wyraznei chrobotanie ktore przy dobrze wyciszonym kompie na prawde moga troche przeskadzac. Oby sie nei zepsuł.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) Nudzac sie postanowiłem napsiac o głosnosci tych samsungow według mnie ;) (...) dopóki dyski będą się składać z wirujących talerzy i ruchomego ramienia z głowicami, nie będą bezgłośne, powinnoście posłuchać sobie dysków SCSI 15k RPM to jest dopiero cisza :D , wtedy skończyły by się narzekania, na dyski pecetowe Edytowane 15 Maja 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Też napiszę coś o głośności Samsunga SP2504C ( głównie z powodu chwilowego posiadania Seagate Barracuda 4 ). Miałem Seagate Barracuda 1 i w porównaniu do ww Samsunga było on o niebo głośniejszy ( w idle po prostu piłował a seek był naprawdę głośny ). Teraz mam chwilowo Seagate Barracuda 4 czyli podobno najcichszy dysk pod słońcem - nie prawda ! W seek Samsung SP2504C chodzi ciszej, w idle jedynie barracuda 4 jest nieco cichsza ale minimalnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlusz Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Witam, czytam ten temat i od powtarzania tych samych informacji juz mi nie chce się czytac całości... :( Chciałem dowiedzieć sie tylko co zrobić żeby na dysku HD160JJ mieć normalne transfery (normalne dla takiego dysku to ok 40 MB/s). Obecnie przy kopiowaniu z dysku na dysk mam srednio najwyzej 20. Mialem od kumpla maxtora i z jego (dysk był ATA) na mój szło średnio ponad 40 MB a juz w druga stronę lednie 20-25. Kto mi powie o co w tym chodzi? I nie chodzi mi o testy wydajnosci tylko normalną prace, sprawdzam za pomoca wkazań programu CopyHandler.... Dzieki za wszystkie posty z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...