Jump to content
Sign in to follow this  
shadow1221

Wszystko O - Samsung SpinPoint SATA II

Recommended Posts

Dobra.

Mam Samsunga 160JJ , Sata II. Dziala u mnie na SATA 1. Chodzi wyśmiecie :D Mam go na silniku JVC i według mnie to jest on bardzo cichy. Jedynie podczas pracy go słychać. A teraz moje 2 problemy

1. Jakie macie u was temperatury na tym HDD?? U mnie w maxymalnym stresie (3 operacje kopiowania plików po 1 GB) max to 52* - to dużo czy mało ?? :oops:

2. Jak zwiekszyć ograniczenie dysku nie instalując SP2 ?? Bo mam go widzianego jako 131 GB :mur: Tool maxtora też nie działa :mur: Mam XP bez żadnych SP i SP2 zainstaluje w ostateczności :)

3. Gdzie pisze na jakiej magistrali działa dysk ?? Bo mam go podpiętego pod SATA w mobo, na zworce jest ustawiony na SATA I, a w Evereście mi pisze że pracuje w trybie ATA 133 :mur:

Pozdro

Edited by freelancer7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz zainstlaowac SP2 inaczej nici z tego ze zoabczy Ci cala pojemnosc dysku.

 

BTW Ja kupilem dzis Samsung 200GB 8MB SP2004C SATA-2 :D i jak narazie kopiuje dane i jestem bardzo zadowolny. Szybki i cihutki w porwnaniu z moimi 2xWD 80GB :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz zainstlaowac SP2 inaczej nici z tego ze zoabczy Ci cala pojemnosc dysku.

 

1559022[/snapback]

Co za bzdury, sp2 w ogóle nie jest potrzebny. SP1 wystarcza, albo odpowiedni tweaker :D (np. TuneUP czy SpeedXP), albo wpis do rejestru.

 

Co do temp. to u mnie HD160JJ nie przekracza 40 stopni, zwykle w okolicach 35. Może lepiej przykręć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, tempy już unormowane, amx 46* Tweaker pomógł i mam już całość mojego dysku :D A i tak okazyjnie zorbiłem test w Sandrze i wyszło mi Drive Index 52MB/s (więcej niz w tabelce podanej przez kucyka). Ale niestety innych testów z tej tabelki nie umiem znaleźc w Sandrze (mam najnowsza wersję) :angry:

Pozdro

Edited by freelancer7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry że post pod postem ale chciałem odświeżyć temat.

 

Mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego mój HDD nie jest widziany jako SATA, tylko ATA 100 ?? :mur: W HD Tach najwięcej maiłem 123mb/s :mur: Czy jak zainstaluje SP2 to wtedy dysk będize chodził, będize widoczny jako SATA ?? Jesli ktoś wie to prosze o odpowiedz, to jest dla mnie bardzo ważne.

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy to prawda ale ostatnio słyszałem że dyski samsunga na sata 2 szybko padają głośno chodzą i ogólnie sypią się. jeżeli to nie prawda to wyprowadźcie mnie z błedu. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

AD 1 - Chodzą bardzo cicho !!

AD 2 - nie wypowiem się bo mam go narazie 3 dni :P

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam znowu pytanie. Czy do SATA są wymagane jakieś osobne stery ?? Niż te intelowskie do chipsetu ?? Jak tak i jeśli znowu jest do teog wymagany SP2 to chyba sobie zassam Win 2k3 Server i będzie po kłopocie :]

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

Witam,

ja tez kupilem ten hd [ HD160JJ ] mam plyte na NF3 epox 9nda3+ obsluguje sata 1 [150] te dyski maja zworke i bez problemu ustawiaja sie na sata1 nie prubowalem wyciagac zworki zeby sprawdzic co sie stanie wole nie ryzykowac. Co do hd to jestem zadowolony nie jest glosny co prawda slychac go wyraznie podczas kpoiowania plikow chodzi w miare szybko.

Tylko jedno mnie dziwi od kiedy mam ten hd podczas startu win xp pro. na samym starcie kiedy win sie zaczyna ladowac jest czarny ekran i stoi tak przez 10s po czym mignie pasek ladowania win z 3x i juz jest zaprawszamy czy macie cos podobnego ?

1540875[/snapback]

Przyłącze się ponieważ opisałeś taką samą sytuację jaka występuje u mnie ;) Co do zworki to ten problem możemy sobie darować - ja jej nawet nie wkładałem i dysk działa OK.

Teraz co do drugiego fragmentu pogrubionego textu - mam dokładnie tak samo - na którym SATA masz podłączony dysk? ja na 1 (jak na razie - innych nie próbowałem). Na starym dysku, który umarł niestety śmiercią naturalną nigdy czegoś takiego nie było - ktoś wie co to może być???

 

P.S. Oczywiście również jestem posiadaczem płyty Epox 9NDA3+

 

POZDRAWIAM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie nie ma różnicy czy jest zworka czy nie ma bo i tak HDD działą jak ATA 133 :mur: Bo mi wingroza nie obsługuje SATA :mur: Mam ją bez SP, teraz poszukuje Win 2k3 PL i wtedy będzie dysk chodzil tka jak trzeba :)

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak będe kupować dysk to co radzicie wybrać? SATA 1/2, ATA i podajcie nazwe dysku. Jaki dysk wybrać z duzą MB cache czy z mała ? Opiszcie to trochu bardziej szczegółowo, bo na temat HDD nie mam pojęcia :(

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup sobie Samsunga Sp 200GB Sata II. Swietny dysk za male pieniadze :D No i oczywiscie SATA II wraz z NCQ. Naprawde roznica po przesiadce z WD80JB jest :D

Edited by Crusio

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie ja mam zamiar kupić ta 200 Samsunga :D Ale gdzieś tak za 3 tygodnie...

A i mam jeszcze takie głupie pytanie mam mobo Gigabyte GA-K8NS i czy ta płyta obsługuje NCQ? :mur:

Bo albo jestem ślepy albo nigdzie niema tego napisanego... :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie chodzi o to czy plyta obsluguje czy tez nie bo technologia NCQ jest zawarta w dysku twardym. Ale aby wykorzystac wszyskie mozliwosci potrzeba tu kontrolera SATA II a Twoja plyta takiego nie posiada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha... dzięki za odpowiedź Crusio.

A czemu inni piszą że jak włączą NCQ (bo domyslnie jest wyłaczone?) to im się niechce system uruchomić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy moze ktos odp. na MOJE PYTANIE KILKA POSTÓW WYŻEJ ??!!

Dzięki.[chociaż wątpie :D]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak będe kupować dysk to co radzicie wybrać? SATA 1/2, ATA i podajcie nazwe dysku. Jaki dysk wybrać z duzą MB cache czy z mała ? Opiszcie to trochu bardziej szczegółowo, bo na temat HDD nie mam pojęcia :(

Dzięki.

1564300[/snapback]

Jak płyta obsługuje sata 1l ub 2 to brać oczywiście sata 2, najwięcej cache no to 8mb do 16mb. Jak sie myle to proszę mnie poprawić :D

Edited by kamilo23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mobo będę brać chyba DFI LanParty nf4. Co byście radzili do tej plyty ? [ok.160Gb]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema :D

 

Kupuję tytułowego Samsunga.....Powiedzcie czy będzie odczuję różnicę w szybkości jak przesiądę się z ATA100 na SATA I ? (Mój NF3 Ultra nie ma SATA II :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema  :D

 

Kupuję tytułowego Samsunga.....Powiedzcie czy będzie odczuję różnicę w szybkości jak przesiądę się z ATA100 na SATA I ? (Mój NF3 Ultra nie ma SATA II :cry:

1567375[/snapback]

 

z tytuły zmiany gniazda - nie

 

byc moze odczujesz z powodu zmiany hdd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukałem w skapiec.pl tego samsunga i tam nie ma do wybrania SATA II, są tylko ATA 100, ATA 133 i Serial ATA. Czy ten ostanio to moze byc SATA ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukałem w skapiec.pl tego samsunga i tam nie ma do wybrania SATA II, są tylko ATA 100, ATA 133 i Serial ATA. Czy ten ostanio to moze byc SATA ?

1567734[/snapback]

hd160jj jest TYLKO I WYŁACZNIE SATA II

Share this post


Link to post
Share on other sites

hd160jj jest TYLKO I WYŁACZNIE SATA II

1567751[/snapback]

 

:blink: Hmm...a ktoś mi wmawiał że ten Samsung ma jakąś zworkę do przełączania trybu SATA / SATA II

Share this post


Link to post
Share on other sites

:blink: Hmm...a ktoś mi wmawiał że ten Samsung ma jakąś zworkę do przełączania trybu SATA / SATA II

1568280[/snapback]

a co to ma do rzeczy skoro sataII jest zgodne z sataI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

Powracam do problemu, który był poruszony kilka post-ów wyżej ponieważ samemu nie udało mi się go rozwiązać. Mianowicie chodzi o to, że podczas startu systemu (zaraz po tym jak przejdzie POST) pojawia się czarny ekran i stoi tak przez około 10-15s, poprostu nic się nie dzieje, dysk nie czyta - totalna cisza. Po tym czasie system ładuje się normalnie. W samym Windowsie jest wszystko OK, transfery w normie dysk chodzi cichutko.

 

*Bios najnowszy

*Sterowniki do SATA najnowsze

*Podpinałem dysk na wszystkie możliwe porty SATA na płycie

*HDD mam tylko jeden więc konfilktów niema z innym

*Z napędów posiadam tylko nagrywarkę, którą odpinałem i również to samo

*Zworka do wymuszenia trybu SATA 1 (czy jest czy jej niema - to samo)

 

Jeszcze jedno - w Biosie nie mogę określić boot-owania czy ma być z SATA, mogę wybrać tylko [Hard Disk] lub inne pozycje typu Floppy, LS120, LAN itp.

 

Moja mobo to Epox 9NDA3+ sprzęt jest niekręcony.

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy już ktoś wpadł na pomysł jak rozwiązać powyższy problem ? U mnie po poście jest czarny ekran przez ok 20-30 sek po czym wszystko normalnie działa.

 

EDIT:

w moim przypadku należało odinstalować sterowniki IDE nvidii i ładuje się już wszystko idealnie.

Edited by KoniaK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.