Kolos Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 (edytowane) Witam, Chciałem się poradzic was, co może byc przyczyna spadku napięcia na lini 5v. tzn, jak zdiagnozować dlaczego tak sie dzieje. Kolega ma taką konfiguracje: Płyta gł. gigabyte GA 7 N400-L dysk twardy samsung 40Gb 5400, 512 MB pamięci, karta 9600 Pro Saphire, zasiłka juz 3 bo podejżewałem, że ona jest powodem spadku napięcia Modecom 400W. Dwia pierwsze zasilacze były to Codegen 350 W i wymienił go na Modecoma, ale to samo się dzieje. Ten problem pojawił się ok. 1 miesiąc temu przy uruchomieniu komputera jak codzień. Płyte oddał wraz z calym komputerem do serwisu Apollo bo tam miał zakupione większość podzespołów, ale oni nic nie stwierdzili. Ps. Jak ktoś podejżewa czego to może być wina to prosze o odpowiedz. Dodam tylko, że odrazu po uruchomieniu komputera w biosie napięcie spada z 5v do ok. (róznie jest) 4,27v. więc jest stanowczo za niskie a sam windows po formacie ładuje się z 15 sekund od planszy powitalnej (po uprzenim zgaśnięciu) do samego windowsa. pzdr, ROB Edytowane 20 Maja 2005 przez Kolos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Sprawdz napiecie miernikiem, a nie opieraj sie o czujnik z mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Te napięcia, nawet jeżeli pochodzą z jakiegoś programu, raczej są prawdziwe (ale nie zawadzi sprawdzić). Ta płyta bierze zasilanie z linii 12V, a w zasilaczach, które podałeś ta linia jest raczej słaba. Najlepszy byłby zasilacz z mocną linią 12 najlepiej podwójną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Te napięcia, nawet jeżeli pochodzą z jakiegoś programu, raczej są prawdziwe (ale nie zawadzi sprawdzić). Ta płyta bierze zasilanie z linii 12V, a w zasilaczach, które podałeś ta linia jest raczej słaba. Najlepszy byłby zasilacz z mocną linią 12 najlepiej podwójną. A co ma linia 12V do 5V ? :blink: Spóbuj wyczyścić styki wtyczki na mobo mozliwe że sa zanieczyszczone. A tak to miernik w reke i mierzymy. W moim przypadu mam spadek 150mV na płycie (5V) bo z 5-ki u mnie korzysta procesor.Na wtyczce mam 5V a w punkcie zasialnia mosfetów mam 4.85V i z tego miejsca czujnik bierze informacje o napięciu i przy mocnym obciążeniu mam 4.75V. Ale twoja płyta korzysta z 12V dal procka..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 No niestety ma bo 5V jest robione z 12V (zwykle). Niewnikając w szczegóły obciążając linię 5V podskakuje napięcie na 12V, natomiast obciążając 12V linia 5V leci na łeb. Sprawdzone przeze mnie organoleptycznie i chyba kilku osobników z forum już o tym pisało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frosti Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...dpost&p=1479463 niech mi ktos pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 7n400-l niepoprawnie podaje +5V, ja teraz mam 4.33V, a system stabilny jak skała.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Istnieje taka ewentualność, ale w moim przypadku (7n400-l) napięcia mierzone były miernikiem i tobie też radzę sprawdzić to w ten sposób. Żaden prog. nie zastąpi miernika. Jak zmierzysz to napisz jakie są wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 oczywiście sprawdzałem miernikiem, mam 4.95.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Właśnie wróciłem od znajomej która ma kompa na tej płycie i pozostaje mi powiedzieć MeaCulpa. Faktycznie płyta zawyża pomiar nap. 5V aż o 0,9V - miernik pokazuje 5,2V a mobo 4,3 - 4,4V - przy czym na wtyczce jest spadek tylko 0,05-0,1V. Prawdopodobnie kiedyś mierzyłem linię 5V z karty graficznej (4,5-4,6V - na k. graf.) tylko, że zapomniałem o spadku napięcia na złączu AGP - nie myślałem, że spadek może być tak duży :mur: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 No niestety ma bo 5V jest robione z 12V (zwykle). 1467418[/snapback] Wiesz o tym e piszesz bzdury? A dziwne e nik tego wcze Właśnie wróciłem od znajomej która ma kompa na tej płycie i pozostaje mi powiedzieć MeaCulpa. Faktycznie płyta zawyża pomiar nap. 5V aż o 0,9V - miernik pokazuje 5,2V a mobo 4,3 - 4,4V - przy czym na wtyczce jest spadek tylko 0,05-0,1V. Prawdopodobnie kiedyś mierzyłem linię 5V z karty graficznej (4,5-4,6V - na k. graf.) tylko, że zapomniałem o spadku napięcia na złączu AGP - nie myślałem, że spadek może być tak duży :mur: . 1491719[/snapback] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 (edytowane) No faktycznie pierdyknołem sie i nawet nie zauważyłem. Oczywiście to linia 3,3 jest robiona z 5, a w tamtym chodziło mi generalnie o zależność między linią 5 i 12 ale źle to napisałem - oczywiście mowa o tanich zasilaczach. Edytowane 11 Czerwca 2005 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...