Scoon Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Dostalem to dzisiaj w prezencie i niewiem co z tym zrobic czy wymienic (a czas najwyzszy wymienic swoj stary zasilacz) czy wywalic. Jego parametry: +3.3V 28A +5V 30A +12V 15A -12V 0.8A -5V 0.3A +5VSB 1.5A Jesli ktos wie cos na temat tego zasilacza to prosze o pomoc :D :D Pozdro... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 całkiem przyzwoite parametry-nie wiem co od niego chcesz??? wsadz do kompa i zabacz jak trzyma napięcia-jak dobrze to jest git i się cieszyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Ja narazie jade na 230w megabajta na tym konfigu co mam poniżej i jakoś wyrabia ale mam czasami restarty i chce kupić zasilke huntkeya300w lub bude modecoma next909 z zasilką huntkey300w za ok.280 zeta :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 całkiem przyzwoite parametry-nie wiem co od niego chcesz??? wsadz do kompa i zabacz jak trzyma napięcia-jak dobrze to jest git i się cieszyc Co ja chce od tego zasilacza, jesli okaze sie ze to cos w stylu codegen to nawet go nie pakuje do kompa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Ja narazie jade na 230w megabajta na tym konfigu co mam poniżej i jakoś wyrabia ale mam czasami restarty i chce kupić zasilke huntkeya300w lub bude modecoma next909 z zasilką huntkey300w za ok.280 zeta :D O prosze 230W na tym konfigu, no coz powoli coraz bardziej przekonuje sie co do tego megabajta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 całkiem przyzwoite parametry-nie wiem co od niego chcesz??? wsadz do kompa i zabacz jak trzyma napięcia-jak dobrze to jest git i się cieszyc Co ja chce od tego zasilacza, jesli okaze sie ze to cos w stylu codegen to nawet go nie pakuje do kompa :) jak nie wsadzisz to nie sprawdzisz a poza tym to czego własciwie chcesz???zeby jeden napisał ze magabajt to lepsze niz enermax????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Hmmm? Megabajt robi zasilacze? Z tego co wiem, ta firma jest wyłącznie dystybutorem i ma m in. zasiłki Codegena. Twój zasilacz ma wiekszośc parametró 2x większych od mojego, a mam 300W FEELa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natch Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Mam zasiłkę fabryczną od CHIEFTECa. Porównałem parametry wydajności prądowej z codegenem 300W i wszystkie były wyższe u chiefa, który ma moc coś chyba 275W :D (nie mam pewności) Daję krowę z rzędem że niewiele jest lepszych codegenów 300-tek :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_tweaker Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 to moze i ja dorzuce swoje pare groszy... no wiec mam zasilacz megabajta 300W, o napieciach sie nie wypowiem, bo moj cel333 specjalnie go nie obciaza, wiec nie mialoby to sensu. ale za to ma jedna fajna rzecz(nie wiem, moze inne zasilacze tez tak maja): jak jest przeciazany (np. zwarcie) to sie wylacza po prostu :) czyli trudniej bedzie go spalic.... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Hmmm. Megabajty to tak na prawdę L&C (google po liste problemów). Samo L&C wczesniej było znane jako DEER (google po jeszcze dłuższą liste tragicznych przypadków). Ale podobno troszke sie poprawili... W każdym razie Megabajt jest o oczko wyżej od codegena. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Hmmm. Megabajty to tak na prawdę L&C (google po liste problemów). Samo L&C wczesniej było znane jako DEER (google po jeszcze dłuższą liste tragicznych przypadków). Ale podobno troszke sie poprawili... W każdym razie Megabajt jest o oczko wyżej od codegena. Zamontowałem siostrzeńcowi Megabajta/L&C 300W do k7s5a, Athlon TB 1200, SB 5.1, GF2 Ti i chodzi o niebo lepiejstabilniej niż poprzedni Codegen 300W. Nie jest to co prawda Hunt Key ale na szczęście już nie Codegen. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 No jesli to nie to co codegen to dzisiaj sobie go zapodam :) ...i dam znac co i jak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 całkiem przyzwoite parametry-nie wiem co od niego chcesz??? wsadz do kompa i zabacz jak trzyma napięcia-jak dobrze to jest git i się cieszyc Co ja chce od tego zasilacza, jesli okaze sie ze to cos w stylu codegen to nawet go nie pakuje do kompa :) jak nie wsadzisz to nie sprawdzisz a poza tym to czego własciwie chcesz???zeby jeden napisał ze magabajt to lepsze niz enermax????? Moje 3 grosze: Trafil mi sie 300W Megabajt i padl w nieacaly miesiac :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 całkiem przyzwoite parametry-nie wiem co od niego chcesz??? wsadz do kompa i zabacz jak trzyma napięcia-jak dobrze to jest git i się cieszyc Co ja chce od tego zasilacza, jesli okaze sie ze to cos w stylu codegen to nawet go nie pakuje do kompa :) jak nie wsadzisz to nie sprawdzisz a poza tym to czego własciwie chcesz???zeby jeden napisał ze magabajt to lepsze niz enermax????? Moje 3 grosze: Trafil mi sie 300W Megabajt i padl w nieacaly miesiac :/ Dorzuce swoje 3 grosiki :wink: O dobre firmy nie trzeba pytac : "co o niej sadzisz" Jezeli musisz pytac, to ................... sam wiesz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 U mnie Megacejt 300Wchodzi już od LUTEDO i jak narazie jest OK. Napicia wmiare trzyma, a wszystko jest podkręcone i jaszcze mam 3xSIECIÓWKI(nie wpisane do konfigu). Ale jest moim zdaniek diabelnie głośny. Hmmm..... a to prawda z tym zabezpieczeniem przeciąrzeniowym? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas13 Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Nie chce zakladac nowego a mam pytanie zwiazane z zasilaczem. Kupilem nowa obudowe bo zalezalo mi na mozliwosci wlozenia kilku bajerow zwiazanych z twardzielami a stara byla troche do tego za mala. Okazalo sie ze w srodku siedzi Codegen 300X. W starej obudowie tez mialem Codegena 300 i nie bylo problemow wiec nie zmartwilo mnie to specjalnie, chociaz slyszalem juz troche negatywnych opinii o nich. Jak sie okazalo chyba jednak pownienem sie troche zmartwic. Po uruchomieniu okazalo sie ze napiecie +3.3V trzyma tylko w okolicach 3.10. Co jest dolna granica domyslnie ustawiona w Winbond Hardware Doctor wiec jak momentamu spadnie ponizej to mam dyskoteke. Do tej pory nigdy nie mialem z napieciami najmnieszych problemow, wiec mie to specjalnie nie interesowalo jednak domyslam sie ze nie jest to wartosc z ktorej nalezalo by se cieszyc. Pytanie tylko na ile jest to niebezpieczne? Co mozna z tym zrobic po za wstawieniem innego zasilacza? I jeszcze jedna sprawa. Poprzedni zasilacz mial do plyty podlaczana tylko jedna wtyczke zasilania, ta 20-pinowa, natomiast ten nowy ma takze 4-pinowa, ktora z tego co wiem jest dodana specjalnie pod P4. Poprzedni zaslilacz nie mial jej i nie bylo problemu. Jakie wiec ma znaczenie ta 4-pinowa? Mam nadzieje ze wyluszczylem moj problem dostatecznie jasno by nie bylo problmow ze zrozumieniem o co mi chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ja tez w TRACERku mam zasilacz MEGABAJTa i musze powiedziec, ze w porownaniu z Codegenem jest xtra, ladnie trzyma napiecia. 3,3V - 3,41V 5,0V - 5,14V 12V - 12,2V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turdrassel Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ja narazie jade na 230w megabajta na tym konfigu co mam poniżej i jakoś wyrabia ale mam czasami restarty i chce kupić zasilke huntkeya300w lub bude modecoma next909 z zasilką huntkey300w za ok.280 zeta :D O widze ze masz ten sam pomysl na ktory ja wpadlem jakies kilka dni temu :))) I coz moge powiedziec - w porownainiu do tego megabajta huntkey300w jest jak 126p i powiedzmy VW passat - ale wielkich rewewlacji sie nie spoodziewaj. Na ponziszym configu daje mi: 3,3 - 3,25V 5 - 4,95V 12 - 12, 40V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 ale za to ma jedna fajna rzecz(nie wiem, moze inne zasilacze tez tak maja): jak jest przeciazany (np. zwarcie) to sie wylacza po prostu :) czyli trudniej bedzie go spalic.... :D to wg mnie zalezy od plyty znaczy u mnie tesz sie wylacza a mam codegena 300W na ktorego za mocno nie nazekam kom stabilny jego parametry to: 3.3V 14A daje 3.71 (ustawione bo tak chcialem) 5V 30A 4.70 !!! Malo 12V 12A 11.85 malo jak &*(%^% -12V 0.8A -11.88 -5V 0.5A -5.05 5VSB 1A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Zasilka megabajta to niestety zadna rewelacja. 300W u mnie przedstawia sie nastepujaco: Vcore 1.75 +5V 4.84 3.3V 3.17 +12V 12.30 -12V -12.20 -5V -5.15 to wszystko przy A XP 1600+, nagrywarce, cdromie, 1x hdd, karcie tv, sieciowce. Wczesniejszy zasilacz megabajta (pod p4) uszkodzil sie po 3 dniach urzytkowania - zjaral sie wentylator. Troche boje sie zostawiac kompa wlaczonego i dlatego ustawiam glosny alarm w razie czego jakby mial sie zjarac wentyl. :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 W sumie to nie jest to zbyt rewelacyjna firma - sam posiadam zasilacz 300W - ma on problemy z itrzymaniem napięcia 5V zazwyczaj jest ono na poziomie 4,7-4,8 więc raczej słabo (fakt że nie wiem czy napięcia nie spadłu po tym jak dwa razy przyjarałem go troche ). Jedyne co przemawia dobrze właśnie za tym zasilaczem jest to że przetwał te przegrzania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Z tym napieciem to wiele takze zalezy od plyty, a konkretnie od odleglosci miedzy zlaczem atx na plycie a kontrolerkiem napiecia. Im dalej tym gorzej ma sie rozumiec. Dlatego niektorzy ludzie decyduja sie na dolutowanie dodatkowych polaczen pomiedzy samym zasilaczem a plyta. Dla przykladu, mi bios pokazuje na +5V 4.81idle, 4.68stress ( :( ), a mierzac miernikiem napiecie +5V na molexie dostaje odczyt 4.98Vidle i 4.95stress. Ciagne Xp1800@2000 w chwili obecnej... Sugeruje troszke poczytac http://www.overclockers.com/tips845/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ja mam Codegena 300 i jest wporzo. Z tego co tu przeczytałem to poprostu dużo zależy od konketnego egzemplarza sprzetu więc najlepiej weź go przetesuj i będziesz miał sprawę jasną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ja mam Codegena 300 i jest wporzo. Z tego co tu przeczytałem to poprostu dużo zależy od konketnego egzemplarza sprzetu więc najlepiej weź go przetesuj i będziesz miał sprawę jasną. popieram moj codegen ma wpisane ze daje na 12V 12A czy tak dokladnie jest nei wiem miernik koopie tobede wiedzial ale uciagnal kreconego tulipana kreconego gf2mx cdrw cdrom twardy segate10Gb siec live i peltka 74w w sklepei widzialem nowe codegeny 2.03 pod p4 i na 12V tylko 10A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Oka zapodalem wkoncu tego megabajta i wyglada to tak: 3.3V 3.23V 5V 4.87V 12V 12.94V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Scoon jak go nie chcesz to dam ci adres i mo go podeslesz-pokrywam koszt przesyłki....OK??? Szacuneczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Po uruchomieniu okazalo sie ze napiecie +3.3V trzyma tylko w okolicach 3.10. . . . Pytanie tylko na ile jest to niebezpieczne? Co mozna z tym zrobic po za wstawieniem innego zasilacza? 3.1 V to za mało, norma to +-5%, czyli 3.17 - 3.49 V. Tak niskie napięcie może już powodować niestabilność systemu, ale nie grozi raczej przejściem jakiegoś elementu do historii. Oka zapodalem wkoncu tego megabajta i wyglada to tak: 3.3V 3.23V 5V 4.87V 12V 12.94V Nie za duża ta dwunastka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 ja mam zasiłke 230W, która radzi sobie całkiem całkiem z konfigiem wypisanym poniżej i daje mi następująco: V core 1,79-1,80 (rożnie, dodam że nie zwiększałem napięcia) 2,5V- 2,5V 3,3V- 3,39V 5V- 5,00V 12V- 11,77V (nie wiem czy to mało :( czy wystarczająco ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 wymienilem zasilacz IMPET 300X1 (to chyba codegen ale nie znalazlem tej nazwy na naklejce) na MEGABAJT MGB-350ATXP4. liczba zlaczy ta sama ale wartosci napiec ulegly drobnej poprawie. generalnie ..the wiiiiner is MGB-350ATXP4!!! odpowiednio: 1.775 3.45 5 12 impet: 1.76 3.47 4.63 11.88-11.94 megabajt: 1.76 3.47 4.88 12.42-12.48 ! odczyt w BIOSie (ponoc zawsze troche nishshy)! nominalne natezenia tego MGB: 28A 30A 15A 0.3A 0.8A 2A IMPET: 14A 30A 13A 0.5A 0.8A 1.2A ..niech ktos w koncu wyjasni czy Megabajt to Codegen a moze jednak DEER lub co gorsza (ponoc) L&C (co to za skrot?) z czego wynika ze jesli nie L&C lub DEER (jak kto woli) to skladany w Polsce Codegen albo jednak polski DEER (build by L&C power by Codegen) i jak (do cholery!) to sprawdzacie?! btw. wedlug mnie to i tak wszystko z jednej chinskiej fabryki wiec nie ma o co kopi kruszyc ale ciekaw jestem wyjasnien.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mic_s Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Ja mam 300W Megabajta i problemów niet, ale może zbytni go nie obciążam ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...