koti Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 (edytowane) Jakieś 3 miesiące temu pisałem na innym forum: Temat:Komp nie chce odpalic - cos z ramem Post1:Dzisiaj przed szkola chcialem odpalic kompa. Jednak ten nie byl zbyt otwarty na to , co ja chce. Piiiik piiiik piiiik. 3 sygnały wiec to musi byc pamiec , pewnie trzeba docisnac. A jednak nie. Pamiec docisnalem , a ta nie chodzi. Postanowilem pokombinowac po szkole. Wyjalem , wyczyscilem sloty i sprawdzilem RAM. Nie byl porysowany. Postanowilem wiec wziac ram od siostry. To samo , 3 sygnaly. Ja mialem (mialem , bo raczej nic z nich nie bedzie) 256 DDR 333Mhz firmy incom. Zainstalowalem siostry 128 SDR , lecz fimy nie znam , a ramu teraz nie wyciagne Jak juz napisalem bylo to samo. Teraz wzialem kompa siostry i chodzi ten SDR , ale nie wiem jak DDR bo jest to stara plyta glowna , ktora SDR jedynie obsluguje. Tak wiec nie wiem co jest przyczyna , DDR probowalem wlepic do obu slotow , a SDR tylko do jednego (teraz tego zaluje , ale nie bede juz wylaczal kompa , ktory sie wlacza 5 minut ). Teraz co wy o tym sadzicie ? Moze cos pomoc , czy od razu mam kupic RAM ? Tutaj jedna odpowiedz zebym zrobil reset cmos Post2:Chyba cos waznego , o czym zapomnialem powiedziec. Za pierwszym uruchomieniem zaswiecila się tylko dioda na kompie , wiec odlaczylem kompa od zasilania i docisnalem wtyczke od zasilacza na plycie glownej. Reset cmosu nie pomogl. Tutaj zebym sprawdzil grafike , bo 3 sygnaly to grafika. Napisalem ze bios ami i wszystko sie zmienilo. Odpowiedzi o przelozeniu ramu do innego slotu itd. Moja odpowiedz ze to podstawowa czynnosc , i sie obudzilem i napisalem nazwe plyty: PC Chips, model P4VXSA, chipset P4X266 fotka Odpowiedzi : Bios nie moze poprawnie zweryfikowac bledu i wywala ze to RAM. Zmien plyte. Ale najwiekszy problem jest w tym ze to s423 , a tutaj trudno miec plyte na ddr. Po 2 miesiacach udalo mi sie zakupic , do tego enermax 365 bo codegen padl. Na moje szczescie siostra pozyczyla mi geforce 4 , a kolega dodatkowy ram. Dzisiaj wracam ze szkoly , dom pusty , a na stole lezy magiczna paczka z 4speed. Tak , nareszcie zasilacz. Ide na gore , caly komp byl gotowy i czekal tylko na podlaczenie zasilki. Zasilka podlaczona , komp odpalony i 3 sygnaly. Lament i nic wiecej , bo wychodzi na to ze procek. Czy procek moze to spowodowac ? :| Wywalilem cale bebechy i zostawilem samego procka i to samo. Zdjalem radiator i wlaczylem kompa , grzeje sie wiec dziala jakos. Nie mam za bardzo pieniedzy na wymiane procka , ostatnio kupilem mobo , drukarke , caviara 120 , zasilacz. Help... edit: Płytę główną kupiłem taką samą. Problem jest o tyle duży że nie mam u kogo sprawdzić proca. Edytowane 20 Maja 2005 przez koti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Wydawało mi się że tamte sygnały są długie , jednak te są jeszcze dłuższe :\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 hmm z doswiadczenia wiem ze przy padnietym procu albo mobo komp nie wydaje z siebie dzwieku. 3 identyczne piski to zreguly ram, a jeden dlugi i 3 albo 4 szybkie to grafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Nie chce za bardzo smiecic i zakladac nowego tematu , ale jak widac na zdjeciu jest to plyta na sdr i ddr. Jednak trzeba pozmieniac zworki , aby chodzila jedna z tych pamieci. Kombinowalem i udalo mi się tylko ustawić tak , żeby działały SDR (pozyczylem od siostry) , ale na ddr juz nie. Mozliwe jest to , ze padl slot ddr ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 czekaj nie rozumię ;). Pamięci ddr i sdr razem sprawdzałeś :>? Pozatym odpalałeś kompa na pająka :>? Wyciągnołeś baterie (na min 10 min ) + wyjęty kabel zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 (edytowane) http://img14.allegro.pl/photos/oryginal/49...498705/49870558 Tutaj widać , że mam miejsce na ddr i sdr. Najpierw włożyłem ddr i nie poszło po paru probach , wiec wyjalem i zaczalem kombinowanie z sdr. A co do baterii to wyjalem na pare minut , z zasilaniem to samo. Gdzieś wyczytałem że trzeba zmienić tymi zworkami napięcia , tyle że ja nie mam instrukcji :( Powiedzcie mi czy może się skopać tylko ddr , a sdr by chodził ? edit: close , zakładam nowy topic w temacie z ramami , moze tam bedzie ktos obeznany , kto nie zaglada tutaj Edytowane 20 Maja 2005 przez koti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Zawsze istnieje możliwość że mogło jedno gniazdo paść (ddr). Zrobiłeś to co Ci radziłem z uruchomieniem kompa na pająka :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...