pałeł Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 sorki za brak edycji ale to worklog wiec ci co sledza nie zauważą zmiany to na początku a wiec fiacik został zlutowany i poddany próbie szczelności co zaowocowało wypchaniem zbiorniczków i poszerzeniem nagrzewnicy w środku ( musze sobie zrobić poważne stanowisko do badań szczelności z manometrem do ciśnienia bo teraz z chyba przesadził bym z ciśnieniem kapłem sie jak mi dekiel z króćcem wygięło ten bez miedzi ) cóż mogę rzec próbę szczelności przeszedł wzorowo ani jednego miejsca do poprawki, myślałem że będzie gorzej, usunąłem przebarwienia po lutowaniu no i macie :D fiacik w całości dekle z mufkami które podesłał [TiLt] troszeczkę poprawione inny widok tego samego teraz druga strona nagrzewnicy no i te spuchniecie o którym mówiłem :D cóż to chyba koniec historii tego fiata chyba ze chcecie abym w tym temacie inne moje przygody z nagrzewnicami opisywał?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) znalazles metode na robienie okraglych nagrzewnic :D Troche wieksze cisnienie i bedzie sliczna kulka :D Ale na powaznie.Wyglada swietnie a co najwazniejsze wiadomo co jest w srodku (czysta miedz i mosiadz, a nie kilo kamienia). A teraz come to papa fiaciku :) Good job :) Edytowane 24 Maja 2005 przez [TiLt] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) Hehe, też tak miałem, sprężyłem nagrzewnicę do 5 barów i zbiorniki się nadymiły. Musze przyznać, że to był ciekawy widok :) Nie masz jakiś butli z gazami technicznymi i reduktorami z manometrami na wylocie? EDIT : Pytanie nieaktualne, pomylił mi się pałeł z pietachem, on miał dostęp do warsztatu, stąd pytanie Edytowane 24 Maja 2005 przez Tonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) gazu to ma pod dostatkiem choćby co2 ale nie mam reduktora do niego bo mi zupełności nie potrzebny ale zrobię sobie takie stanowisko testowe gdzie będę mógł na bieżąco monitorować ciśnienie :D już mam większość rzeczy do tego potrzebnych Edytowane 24 Maja 2005 przez pałeł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 no fajnie, tylko twoje finy sa mocno poszarpane od szczotki drucianej chyba :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 gazu to ma pod dostatkiem choćby co2 ale nie mam reduktora do niego bo mi zupełności nie potrzebny ale zrobię sobie takie stanowisko testowe gdzie będę mógł na bieżąco monitorować ciśnienie :D już mam większość rzeczy do tego potrzebnych 1462029[/snapback] IMO nie ma sensu monitorować ciśnienia, wygodniej byłoby, gdyby manometr jedynie pomagał określić ciśnienie wylotowe i zapobiegał jego nadmiarowi, a szczelność sprawdzasz zanurzając nagrzewnicę pod wodą i patrząc, czy nie ma bąbelków powietrza. Dwie fotki, w pierwszej testuję parownik, a w drugiej nagrzewnicę.link1 i link2 Zdecydowanie warto mieć platformę testową, to ciekawa sprawa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 gazu to ma pod dostatkiem choćby co2 ale nie mam reduktora do niego bo mi zupełności nie potrzebny ale zrobię sobie takie stanowisko testowe gdzie będę mógł na bieżąco monitorować ciśnienie :D już mam większość rzeczy do tego potrzebnych No to widze, że tu pełny profesjonalizm odchodzi .... ładnie ładnie ... A ta "nadmuchana" chłodniczka to, w których miejscach sie nadyma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 no wiesz tonic nie zupełnie mnie zrozumiałeś chce wiedzieć jakie jest ciśnienie w nagrzewnicy i to właściwie wszystko ty masz reduktor do co2 a tam jest podawany oryginalnie przepływ gazu w litrach / na minutę chybże masz inny manometr ja będę używał sprężonego powietrza wytworzonego przez kompresor z lodówki wiec mogę sobie te 10 barów choć to naprawdę za dużo styknie te 3 bar’y spokojnie. tylko musze zrobić "dozownik" ciśnienia z manometrem ot wszystko reszta podobnie jak u ciebie nagrzewnica do wody i bijemy ciśnienie a nagrzewnica puchnie najpierw na zbiornikach później na kanałach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 (edytowane) no wiesz tonic nie zupełnie mnie zrozumiałeś chce wiedzieć jakie jest ciśnienie w nagrzewnicy Przy manometrze wylotowym na reduktorze możesz mierzyć ciśnienie, pod warunkiem, że zatkasz wylot nagrzewnicy (wtedy manometr pokazuje ciśnienie w regulatorze przy wylocie, w wężu oraz w nagrzewniczce) ty masz reduktor do co2 a tam jest podawany oryginalnie przepływ gazu w litrach / na minutę chybże masz inny manometr U mnie manometry mierzą ciśnienia ja będę używał sprężonego powietrza wytworzonego przez kompresor z lodówki wiec mogę sobie te 10 barów choć to naprawdę za dużo styknie te 3 bar’y spokojnie. tylko musze zrobić "dozownik" ciśnienia z manometrem ot wszystko reszta podobnie jak u ciebie nagrzewnica do wody i bijemy ciśnienie a nagrzewnica puchnie najpierw na zbiornikach później na kanałach 1462274[/snapback] Można i ponad 25 barów uzyskać :) Pamiętaj, że z kompresora będzie wylatywać mgiełka olejowa Edytowane 25 Maja 2005 przez Tonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 zgadza sie Tonic jak działa reduktor to ja doskonale wiem bo je w robocie naprawiam czasami , o mgiełce też wiem ale nagrzewnicy to i tak nie zaszkodzi :D cóż fiat poszedł do tilita ja zabieram sie za czyszczenie drugiego oraz łady, fiata macie na początku teraz łada stan surowy ot ledwo z pułki wzięta :D po rozłożeniu na części pierwsze usunięciu tego żelastwa z nagrzewnicy w tej chwili czyszczę kanały w fiacie oraz ładzie jak będzie dalej posunięte z robotą to zapodam fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 hej to znowu ja ot jak sie wali to sie wali najpierw padła toya kumpla spaliło sie cholerstwo ( robota stanęła ) potem coś niedobrego stało sie z paczka dla tilita no i jestem zmuszony odłożyć prace nad ładą ale sprawiłem sobie dremla to znowu ruszyło :) jak sie fiat dla tilita nie znajdzie to będę musiał mu podesłać drugiego a z poczty uzyskać odszkodowanie za utratę paczki wiec wymyśliłem sobie że zobaczę jak dział ocet tak chwalony przez niektórych wiec fiat poszedł do kąpieli w occie na 24godziny a plodek został przetestowany na zawartość kamienia sposobem bez inwazyjnym który polegał na wlewaniu do niego gorącej wody i oberwaniu jak szybko sie nagrzewa jeśli parzył odkręcałem drugi kurek i obserwowałem jak szybko sie studzi i o dziwo testy przeszedł perfekcyjnie nagrzewał sie w moment i stygł tak samo czyli myślałem ze będzie mało roboty przy nim ale sie zdziwiłem jak go otwarłem ale po kolei poldek w częściach pierwszych o to co ujrzały moje oczy czyli totalne przerażenie a ja myślałem że będzie wręcz czyściuteńki czyli ten test z laniem wody ciepłej jest do bani i nie można na nim polegać Poldek po usunięciu kamienia i i po udrożnieniu kanałów a jeszcze przed ich szlifowaniem to samo tyle że we fiacie który moczył sie w ocie i też to jest o kant d..y rozbić ocet nie wiele pomaga ale nie zrobiłem fotki niestety ani po ani przed wiec wyczyszczony jak poldek nawet jest trochę wyszlifowany tak z 40% kanałów tylko ze podczas tego zabiegu złamał mi sie brzeszczot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 (edytowane) na temat poczty polskiej to sie nie wypowiem bo szlag mnie trafi :angry: Jak widac ocet nadaje sie do czyszczenia czajnikow a nie nagrzewniczek. Pałeł jak zwykle dobra robota :) Edytowane 3 Czerwca 2005 przez [TiLt] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 (edytowane) dekle dzisiaj zrobiłem całość spasowana na nagrzewnicy w mufkę jeszcze musze gwint poprawić bo mi trochę cyny wlało Edytowane 4 Czerwca 2005 przez pałeł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 A tak wogóle to one tak pogniecione są? Czy mi sie wydaje (zdjecie)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 przyjdzie ciśnienie to wypcha :D patrz co zrobiłem z poprzednią zresztą to i tak zniknie jak wypoleruje zbiorniki bo na razie w nich tylko podszlifowane są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Normalnie nie wierze.Chlodniczka jednak do mnie dotarla !! priorytet dostalem po 14 dniach!! Ale to nie temat o poczcie polskiej. Umawialem sie z Pałełem tylko na czyszczenie mechaniczne w srodku i wlutowanie mufek 3/8 cala. Nie zalezalo mi na specjalnym polerowaniu jej zeby sie swiecila bo i tak po pewnym czasie finy zasniedzieja a lakierowac nie chce. Chlodniczka jest wyczyszczona a takze ma wypolerowane zbiorniczki oraz jest po elektrolizie :D jutro zrobie mala sesje. Nie wiem jeszcze tylko czy wejdzie w shrouda na nia przygotowanego, ale nawet jak nie to plexa, wodny i klej jest :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 napisz o przygodach z pocztą i o listonoszu a jakże :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Paczka lezala na mojej poczcie prawie dwa tygodnie.Mimo ze chodzilem i pytalem czy nie ma do mnie paczki (wiedzialem ze wyszla od Pałeła), baby na poczcie uparcie twierdzily ze nic do mnie nie ma.Wczoraj wracam z pracy patrze w skrzynce awizo... Nawet nie pomyslalem ze to chlodniczka bo juz sie pogodzilem ze wsiakla na poczcie i Pałeł bedzie musial skladac reklamacje. Polazlem na poczte, odstalem swoje w kolejce.Stojac w kolejce zauwazylem ze na awizo zaznaczona jest opcja "powtorne"... dziwne przeciez zadnego awizo nie dostawalem? Jak babka mi podala paczke, prawie ja jej wyrwalem, patrze na etykiete adresowa... od Pałeła, a wiec to chlodniczka!! W tym momencie podzialalo to na mnie jak plachta na byka.Przyplyw adrenaliny i sie zaczelo.Co sie dzialo dlugo by opowiadac.Po godzinie w pokoju pani naczelnik, wyszedlem a za mna pan listonosz (zatrudniony jak sie okazalo na mojej poczcie od 3 tygodni) ze zwolnieniem dyscyplinarnym w reku.Co ciekawe przed pokojem pani naczelnik stala juz cala kolejka ludzi z paczkami i listami poleconymi w rekach (pan listonosz sie nie popisal). I powiedzcie mi jak to jest - tyle bezrobotnych ludzi w Polsce jest, a ludzie (nie wszyscy of course) pracy jak widac nie potrafia uszanowac... Grunt ze mam chlodniczke :D Dzis jak dam rade przymiarki do shrouda. Przez to opoznienie z chlodniczka zrobil mi sie teraz nawal roboty z modem. Chlodniczka czeka na spasowanie z shroudem a na warsztacie lezy rozbabrany zasilacz (zmiana obudowy), i jakby tego malo mam GTA:SA :D I chcialoby sie pograc i moda skonczyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 cieszy mnie ogromnie że ten nie miły incydent z poczta sie zakończył pomyślnie a teraz kolejne fotki wypucowanych kanałów dwóch pozostałych nagrzewnic ale co z tego jak nie mogę zrobić próby szczelności (nie chce ryzykować zę rozdyma następną nagrzewnice) bo niema kiedy zrobić sobie stanowiska do prób taki ma nawał w robocie choć pozostało mi naprawdę niewiele do skończenia ale cóż i na to przyjdzie czas a teraz obiecane fotki nie mam teraz pojęcia które to fotki fiata a które poldka ale oby dwa wyglądają tak samo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 no jak zwykle widac ze pracy to wlozyles w to sporo. Moja chlodniczka siedzi sobie w shroudzie i czeka na reszte zestawu. A prezentuje sie wysmienicie :D Na razie nie dam wiecej fotek, bo nie chce pokazywac moda dopoki go nie skoncze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 w jaki sposob czyscicie farne z finow ??:> bo nie mam pojecia jak ja usunac .. bo tesh robie sobie moda fiacika .. . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Pisalem juz o tym ze dwa razy na forum - preparat kup do oczyszczania z farby, mnie kosztowal 9zł w sklepie z farbami za 0,5l. Smarujesz tym zelem, potem czekasz 15 min i woda pod cisnieniem splukujesz. Farby nie ma, ewentualnie mozesz czasem pomoc pedzelkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 U mnie to była elektroliza w trakcie której poległ jakiś codegen Na razie brak kasy na zakup porządnego prostownika takiego co był dał rade z 20 amper pociągnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) Kupiłem 5-6 miesięcy temu chłodniczke od kalwero (czy jak mu tam) I od zakupu niebyło w niej wody gdyż miała być do nowego Wc ale jako że niemiałem kasy, z powodu budowy fc (raven155 mi buduje) Jednak czytajac temat o tym jak pan mitusm i jego brat robią ludzi w balona delikatnie sie w[ciach!]iłem i przpusciłęm przez chłdozniczkę wode. i ku mojemu zdziwieniu żeczywiście wyleciało troche syfu. ale najgorsze było to, że gwinty które były ucięte i pomalowane lakierem zaczeły rdzewieć aż przeszły przez lakier!! ciekawe jak by sprawa wyglądała jak by w chłodzniczce płyneła woda jak to jest w kompletnym WC. a przypominam chłodniczka tlyko sobie leżała od zakupu nigdy do niej wody nielałem !! Ale na szczęście dostałem od misia15go gg Pałeł-a i zgodził się on mi ją wyczyścic biorac w rozliczeniu moją starą łade :) Podobno będzie lepiej odpicowana niż od mitusma. Juz sie doczekać niemoge :) Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Pure Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 dokładnie dzisiaj przyszła paczka a w paczce dwie nagrzewnice zdjęcia zapodam potem bo mi aku w cyfrówce padły co do tej rdzy to absolutna prawda areszt zresztą jak będą fotki sami zobaczycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 oto obiecane fotki naładowałem aku to macie oto dwie łady, ta od kawalero, to ta z kolankami, ale to chyba da sie domyśleć ujecie z drugiej strony że by było widać druga stronę także jak widać wszystko sie błyszczy w przeciwieństwie do tej nie czyszczonej wogóle zbliżenie na zbiorniczek z tyłu i tu zaczynają sie już schody widać gdzie było czyszczone a gdzie nie teraz strona z krucami widzimy co widzimy zbliżenie na rdze przebijająca sie przez lakier jeszcze raz to samo w innym ujęciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 no ladnie... rdza wychodzaca spod lakieru... Ciekawy jestem co bedzie po rozlutowaniu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 To jest cyna czy klej ? chodzi mi o kolanka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) To jest cyna czy klej ? chodzi mi o kolanka :) 1506555[/snapback] Wyglada na cynę... Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Misiu15go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 a na tym foto wygląda na klej http://img150.echo.cx/my.php?image=dscf18457ie.jpg niech sam pałełek powie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...