ITI Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Mam dylemat. Chcialbym sobie kupic nowy dysk i nie wiem, ktory z tych 2 mam wywbrac: IBM DeskStar 180 GXP Vancouver II 60GB (IC35L060AVV207) WD Caviar SE 60 GB WD600JB 8MB cache 1. Dysk IBM ma lozyska olejowe i wg. informacji na pozyzszej stronie, jest cichszy (30BA) od dysku WD (35dBA), co przemawia na plus. 2. Dysk WD ma wg informacji ze strony, szybszy transfer wewnetrzny (736 Mbps) niz dysk IBM (699 Mbps). 3. Sredni czas dostepu: IBM (8.5 ms) i WD (8.9 ms) 4. Jako dodatkowe fukcje: IMB (Quiet Seek mode (AAM) - co to znaczy??),a WD (Data Lifeguard™, Shock Guard™ - tez nie wiem, co to znaczy). No i w zasadzie nie ma tam innych, wazniejszych dla mnie informacji, no moze niezawodnosc w przypadku WD wynosi 750.000, a IBM jest mi nieznana. Oba dyski maja oczywisci 7200 obrotow na minute i 8MB pamieci cache. Jeszcze o dysku IMB napisane jest "Rodzina Deskstar oferuje nową technologię wspomagającą prace z aplikacjami multimedialnymi (AV)" Czy kots moglby mi doradzic, ktoren z tych dyskow wybrac??? Obecnie mam Barakude IV i wiem, ze oba z tych dyskow sa od niej szybsze. Komputera uzywam glownie do tworzenia grafiki (Photoshop), czasem grania itp., za niedlugo moze zajme sie zgrywaniem i edycja filmow z cyfrowej kamery (do tego mi potrzebny jest nowy dysk, gdyz obecny niie wystarcza, bo jak gdzies czytalem 10 minut cyfrowego video to ok. 2 GB danych, a tych minut bedzie spoooooro :)). Prosze o porade. Raczej bardziej zainteresowany jestem tym IBM, ze wzgledu na lozyska. Roznica cenowa w tym wypadku nie gra roli. Pozdrawiam ITI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 po doswiadczeniach wielu znajomych kup co chcesz tylko nie ibm a jakies wew.transfery, średnie czasu dostępu i inne tego typu bzdury są niewiele warte przy codziennym użytkowaniu ps.polecam wd z 8mb cache-sam mam od pół roku i jestem zajebiscie zadowolony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate76 Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Parę tygodni temu kupiłem na allegro IBMa 40GB IC35L040AVVN07-0 za 350zł... i jestem bardzo zadowolony. Słyszałem o tych cudach z padającymi IBMami, ale akurat przez wiele lat wcześniej miałem WDki i żaden nie dożył emerytury. W dodatku serwis robił chamskie numery z nieuznawaniem gwarancji z powodu rysek na bokach dysku, które się robiły od wkładania go do obudowy. Innymi słowy loteria... ja jednak wolę IBMa. Mateusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 tez jestem za IBM'em - jest wydajny ale czasami sie zdarza ze pada - sporadycznie 1 na 10000 a Caviar podobno sie mocno grzeje co raczej nie powinno sie dziac jestem za IBM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 tez jestem za IBM'em - jest wydajny ale czasami sie zdarza ze pada - sporadycznie 1 na 10000 a Caviar podobno sie mocno grzeje co raczej nie powinno sie dziac jestem za IBM podobno to wiesz.... niebo jest zielone temp mojego caviarka nie przekroczyła 40st-wiec nie mów ze sie grzeją jak go nie miałeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Ja tam polecam Ci WD-ka mam go 2 miechy i jestem z niego bardzo zadowolony. A takie bajki że WD (stare modele) szybko padają to nie uwieże bo mam 2 dyski, które mają po ponad 5 lat i śmigają do teraz. A o IBM słyszałem że się sypią ale podkreślam że TYLKO słyszałem !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Polecam WD mam 2 WD400BB i chodzą super! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 tez jestem za IBM'em - jest wydajny ale czasami sie zdarza ze pada - sporadycznie 1 na 10000 a Caviar podobno sie mocno grzeje co raczej nie powinno sie dziac jestem za IBM podobno to wiesz.... niebo jest zielone temp mojego caviarka nie przekroczyła 40st-wiec nie mów ze sie grzeją jak go nie miałeś skoro sie nie grzeje to co powiesz ze ja na swojim IBM Vancoover mam 32 stopnie ??? a 32 do 40 to chyba jest roznica, co ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 mam tego CAVIARKA 60 GB i mówie że jest maxymalnie szybki nie zastanawiaj się nad IBM'emw tej chwili na rynku rządzi CAVIAR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 WDC RULEZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 tez jestem za IBM'em - jest wydajny ale czasami sie zdarza ze pada - sporadycznie 1 na 10000 a Caviar podobno sie mocno grzeje co raczej nie powinno sie dziac jestem za IBM podobno to wiesz.... niebo jest zielone temp mojego caviarka nie przekroczyła 40st-wiec nie mów ze sie grzeją jak go nie miałeś skoro sie nie grzeje to co powiesz ze ja na swojim IBM Vancoover mam 32 stopnie ??? a 32 do 40 to chyba jest roznica, co ?? bo może masz go chłodzony??? a poza tym co to za temp. koło 40???-bardzo przyzwoita Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 gdy gosciu ma zamknieta obudowe i do tego podkreconego procka to raczej robi roznice .... p.s. nie mam chlodzonego hdd :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 gdy gosciu ma zamknieta obudowe i do tego podkreconego procka to raczej robi roznice .... p.s. nie mam chlodzonego hdd :) ale on pyta wyraznie o vancouver 2 a skąd wiesz jak te się grzeją??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 nbie wiem ale skoro to jest nastepca Vancovera to jest duze prawdopodobienstwo ze jest tak samo jak nie to ze jest jeszcze "zimniejszy". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bucaramanga Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 z tych dwoch to wez tego caviara, sporo sie mowilo na tym forum o awaryjnosci ibm-ow, a skoro tyle osob sie skarzy to cos musi w tym byc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 ja mam wdse tyle ze 80GB chodzi wypaśnie.. Ale nowy IBM hm... jakieś nowe technologie itp. zachęcają i mniejszy czas dostępu. Powiem ci jestem z wd BARDZO zadowolony. Ale jak możesz sprobuj "zaryzykować" IBM-u kolegi kiedys padł (starszy model). WD jeszcze nie słyszałem żeby u kogoś sie zj***ł. Wybor nalezy do ciebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demofoner Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 hmmm...no tak ja mam IBM od 3 lat i jestem zadowolony 0 słownie zero błędnych sektorów...nigdy nie miał żadnych nawet malutkich problemów... więc może to jakiś unik że tak długo chodzi...mam znajomego które ma dwie wypaśne maszyny w domu i dyski SCSI i ATA marki IBM a tych dysków jest ponad 10 i cały czas poleca IBMy...więc to też jest jakiś plus... po drugie to Czy brałeś pod uwagę Maxtora ata 133 7200 rpm i 8mb cache... czy on wogóle odpada??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeRNaL Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 krotko i na temat !!! WDC !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 A ja mówie IBM. Awaryjne IBMki pochodziły z fabryki na węgrzech, 2która już nie istnieje, a vancouver 2 jest nowym modelem IBM'a więc napewna tam go nie robili, czyli istnieje duże prawdopodobieństwo że nie bedzie sie walił. Ja osobiście bym zaryzykował i wziął IBM'ka. ps. Nie wiem czy wiecie, ale z serwisem WD też nie jest za ciekawie. Każda firma która kupuje w hurtowniach te dyski musi też pobrać specjalny programik do diagnostyki WD, stosuje sie go w przypadku padniecia WD, programik robi wydruczek i z tym wydruczkiem dopiero do serwisu. Ja bym tam nie ryzykował, diabli wiedzą co pokaże ten programik. Aha, wiem o tym bo kupuje części komputerowe w hurtowni, no i jak chciałem kupić WD to mi to wszystko wyjaśnili. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 A ja mam od tygodnia WDC 120 Gb SE, a poza tym IBM 40 Gb 7200 i oba dyski są wporządku, tyle że wole WDC(8 Mb cach). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Vancouver II ma 8mb :):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 tez jestem za IBM'em - jest wydajny ale czasami sie zdarza ze pada - sporadycznie 1 na 10000 a Caviar podobno sie mocno grzeje co raczej nie powinno sie dziac jestem za IBM podobno to wiesz.... niebo jest zielone temp mojego caviarka nie przekroczyła 40st-wiec nie mów ze sie grzeją jak go nie miałeś A moj IBM ma jak siedze w necie ~25-30C, podczas zgrywania filmow ok 40(czyli przy wysilku) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 po doswiadczeniach wielu znajomych kup co chcesz tylko nie ibm a jakies wew.transfery, średnie czasu dostępu i inne tego typu bzdury są niewiele warte przy codziennym użytkowaniu ps.polecam wd z 8mb cache-sam mam od pół roku i jestem zajebiscie zadowolony IBM padaly tylko z serii DTLA, a ICL35 to juz zupelnie co innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 po doswiadczeniach wielu znajomych kup co chcesz tylko nie ibm a jakies wew.transfery, średnie czasu dostępu i inne tego typu bzdury są niewiele warte przy codziennym użytkowaniu ps.polecam wd z 8mb cache-sam mam od pół roku i jestem zajebiscie zadowolony IBM padaly tylko z serii DTLA, a ICL35 to juz zupelnie co innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 A moj IBM ma jak siedze w necie ~25-30C, podczas zgrywania filmow ok 40(czyli przy wysilku) a jaki dokładnie model??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demofoner Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 po doswiadczeniach wielu znajomych kup co chcesz tylko nie ibm a jakies wew.transfery, średnie czasu dostępu i inne tego typu bzdury są niewiele warte przy codziennym użytkowaniu ps.polecam wd z 8mb cache-sam mam od pół roku i jestem zajebiscie zadowolony IBM padaly tylko z serii DTLA, a ICL35 to juz zupelnie co innego szczerze mówiąc to na jakieś 20 dysków z serii dtla które widziałem każdy ma się nadal dobrze... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 wszystko tylko nie IBM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...