zwirk Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Witam Noszę się z zamiarem zakupu nowego sprzęciku. Co tym myślicie??? -AMD Athlon 64 3400+ BOX (Socket 754) - w boxie podobno jest dobry wiatrak więc się nie będę wychylał -ABIT KV8 PRO - wszyscy się zachwycają się tą płytą więc biorę -GeForce 6600 Gigabyte GV-N66256DP 256MB (128-bit) TV/DVI BOX (AGP) - nie zależy mi na najnowszej i wogóle super fajnej karcie, ale to chyba wystarczy żeby co jakiś czas pograć? Da się ją podkręcić??? -2 X DDR 512MB PC-400 TwinMos CL 2.5 - podobno dobrze się spisują i kręcą z ATHLONami. -Chieftec BG-01B-B-SL - 300W - wystarczy dla tej konfiguracji? Będzi tam jeszcze 2 X dysk twardy i 2 X napęd optyczny - Pasta ARCTIC SILVER 5 pod procesor Proszę jeszcze o podpowiedź w jaskim sklepie to złożyć? Najlepiej internetowym, bo mieszkam w małym mieście i będę czekał 2 tygodnie zanim mi to złożą u mnie. Pozdrawiam i czekam na krytykę ZWIRK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picus Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Witam Noszę się z zamiarem zakupu nowego sprzęciku. Co tym myślicie??? -AMD Athlon 64 3400+ BOX (Socket 754) - w boxie podobno jest dobry wiatrak więc się nie będę wychylał -ABIT KV8 PRO - wszyscy się zachwycają się tą płytą więc biorę -GeForce 6600 Gigabyte GV-N66256DP 256MB (128-bit) TV/DVI BOX (AGP) - nie zależy mi na najnowszej i wogóle super fajnej karcie, ale to chyba wystarczy żeby co jakiś czas pograć? Da się ją podkręcić??? -2 X DDR 512MB PC-400 TwinMos CL 2.5 - podobno dobrze się spisują i kręcą z ATHLONami. -Chieftec BG-01B-B-SL - 300W - wystarczy dla tej konfiguracji? Będzi tam jeszcze 2 X dysk twardy i 2 X napęd optyczny - Pasta ARCTIC SILVER 5 pod procesor Proszę jeszcze o podpowiedź w jaskim sklepie to złożyć? Najlepiej internetowym, bo mieszkam w małym mieście i będę czekał 2 tygodnie zanim mi to złożą u mnie. Pozdrawiam i czekam na krytykę ZWIRK 1455784[/snapback] Na amd sie nie znam, ale wydaje mi sie ze zasilacz powinien byc "troszke" wiekszy :) jakis tagan 380, lub szef 420 , oczywiscie moja opinia jest taka, ze wole miec troche nadmiaru niz byc "na styk" pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daryoosh Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Piszesz, ze pamiatki do krecenia, ale za to procek cos mi sie zdaje, ze srednio. Z reguly, to najwloniejsze modele sie najepiej kreca. Nie wiem, jak jest z Athonami na s754, ale wiem, ze na s939 chyba najlepiej zainteresowac sie 3000+ za niecale 600 PLN. Jezeli nie chcesz krecic ekstremalnie, a podejrzewam, ze Ci sie to na tym sprzecie nie uda, to po co inwestowac w te pamieci? Do tego starcza Good Ramy (a jak bedziesz mial szczescie, to sie beda krecic niezle - patrz podpis), albo Apacera z CL2.5 i dozywotnia gwarancja za 155 zl w ESC. Zasilacz, spokojnie starczy Topower 350W za niecale 200zl, a na pewno bedzie lepszy od tego Chiefteca, bo ten ostatnio ma kiepskie zasilacze, a do tego cichszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serek_s91 Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Ja bym brał jakiegoś venice na s939, do tego jakiś asusik na nf 4 /abit/dfi/ pamiątki jeśli mają być do oc to może jakieś hynixy d-43, zasilacz to jakiś porządny - tagan 380, enermax 465p-ve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirk Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Idąc za waszymi radami skleciłem coś takiego: Procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice Pamięć RAM DDR 512MB PC-400 CL3 GoodRAM Płyta główna Asus A8N-SLI nForce4 SLI Karta graficzna GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66256DP 256MB (128-bit) TV/DVI BOX Obudowa Chieftec DX-01B-D-U-410 Wiem że zaraz powiecie że ten Chieftec ma pewnie słaby zasilacz, ale ja lubię Chiefteca, bo ma pożądne konstrukcje, a bez zasilacza najtańsze są za taką samą cenę. jak ten z zasilaczem. Jeżeli mam jeszcze 200 zł wydawać na zasilacz to mnie szlafg trafia. Może plecicie jakąś inną tańszą obudowę? -Piszcie co myślicie, co z tą kartą graf? podobno mozna ją programowo przerobić na 6600 GT, a to juz będzie coś, nie? -tego athlona dokręcę na 3400 ? Jak sobie złożyłem to w komputroniku to taka sama cena mi wyszła jak poprzednio, z tym że mam 939, PCI EXPRESS i mocniejszy zasilacz. no ale będzie trzeba procek podkręcać ZWIRK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 :lol: To moze od początku... Sklejam Ci ;] procek styka pamięc rozumiem jedziesz po kosztach, łykaj TwinMosy SpeedPremium jeśli myslisz o oc mobo - po kiego grzyba SLi ? tego 6600 i tak nie połączysz, jesli to masz na mysli, a przeplacasz troszke, zwykla dfi ultra czy jak tam i juz... grafa - mam ją i sobie chwalę, podkręcić czy sie da ? :lol: ofkors, ale najlepiej sobie zdefiniować profile bo moze sie nieco nagrzewać (pasywne) i tylko taka uwaga, nie bierz 256mb, jesli myslisz, ze bedzie lepiej, to sie mylisz ;] Nie wykorzysta ona 256mb, chwyt marketingowy, opłacony gorszymi kostkami, mozliwosciami oc, jakoscią... zmień choice ;] buda - niech bedzie to co wybrałeś, ale ja bym to rozwiązał inaczej, tani tracer fajny czy coś ~100zł + Tagan 380w or something like that, enermax 365 pewnie tez da rade... pszcie co myślicie, co z tą kartą graf? podobno mozna ją programowo przerobić na 6600 GT, a to juz będzie coś, nie?Nie wiem jak Ty chcesz to zrobić .... <_< Nie ma takiej opcji... -tego athlona dokręcę na 3400 ?dokręcisz...;] nawet wiele więcej, pod warunkiem, ze cos o oc wiesz [[; Ostatnie - komputronik - drozyzna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 pszcie co myślicie, co z tą kartą graf? podobno mozna ją programowo przerobić na 6600 GT, a to juz będzie coś, nie? Nie przerobisz tej 6600 na 6600GT. Dlaczego? Zwykły GF6600 ma pamięci DDR wykonane w technologii TSOP (podłużne prostokąty) z czasem dostępu przeważnie 3,6ns. W każdej 6600GT montują pamięci GDDR3 w obudowie BGA (kwadraciki) z czasem dostępu zazwyczaj 2ns. Widzisz różnicę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serek_s91 Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Procek ok mobo dfi ultra-d ram bierz te twinmosy zasiłka enemax 465p-ve (na allegro są po 209) grafa bierz jakiegoś gigabyta/leadteka ale 6600GT A i polecam www.skapiec.pl - wejdź i poszukaj sobie najtaniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirk Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 (edytowane) OK, obecnie mam w konfiguratorze, co o tym myślicie?: -Athlon 64 3000+ Venice - seryjny wentyl wystarczy??? -MOBO DFI LanParty UT NF4 Ultra-D - rzeczywiscie wypasik, ale jedno pytanie: dlaczego nie ma jej w testach ChipLab? -DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 - jakos nie mam zaufania do goodRamów i wolę TwinMosy -Skrzynia Chieftec DX-01B-D-U-410 - jezeli nie będę zadowolony z zasilacza to go wymienię na jakiegoś EnerMaxa czy coś innego co polecacie, ale wolę zostać przy Chieftechu bo to dobra konstrukcja. Jeżeli chodzi o KOMPUTRONIKa to składam tam sprzęt bo jest wygodny konfigurator i od razu zlicza ile kosztuje, wcale nie mówię że tam kupię, a jeżeli kupię to się będę targował - lubię sie targować. Aha, czy procka kupować BOX czy OEM i dokupić sobie do niego jakiś wentyl i radiator? różnica około 150 zł, kupię coś za to??? Dochodzi jeszcze taka sprawa że nigdy nie montowałem procesora, składałem sprzęt niejednokronie sam ale procesor miałem już 'wklejony'. Są jakieś poradniki na ten temat??? W sumie to chciałem mocnego sprzęta żeby potestować arch 64 pod linuksem Gentoo i ewentualnie trochę pogierczyć. No i wyewoluowałem z 754 na 939 i z AGP na PCI-E i to wcale niedrożej mnie to wyjdzie niż zakładałem. Dobry wybór czy nie? czy rzeczywiście jest tak duża różnica między tymi technologiami? Edytowane 22 Maja 2005 przez zwirk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daryoosh Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 BOX ma gwarancje dluzsza, ale pod warunkiem, ze uzywasz ze BOXowym chlodzeniem (bezalkoholowe oczywiscie ;) ). W ESC kazda bude chiefteca opchna Ci taniej o 100 zl bez zasilki, a ostatnimi czasy PSU od Szefa sa rozne. Nie bede robil reklam jakis konkrentych sklepow, wejdz na skapiec.pl lub kupujemy.pl. Albo jednak zrobie: ESC.PL GRAL.COM.PL Camino.pl - dobre sklepy i taniutkie nawet. Procka bardzo prosto sie montuje, baaardzo. Jezeli sie nie boisz i masz glowe, to nic sie mu nie stanie, spoko. Jezeli chcesz go krecic tylko na 3400+ to nawet na boxowym powinien spokojnie pociagnac, a na pewno, jak bedziesz mial dobrze wentylowana bude Szefa. Co do sporu miedzy 939 i 754 - zdecydowanie 939, bo 754 jest low-endowa podstawka, ktora nie bedzie juz specjalnie rozwijana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirk Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 OK, dzięki wielkie wszystkim. Dam znać jakie mam wyniki 3dMarków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...