g00f Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Juz jakis czas temu zauwazylem proca intela o ciekawej nazwie Xeon. Co to wogole jest? Czym sie rozni od p4? Czy to poprostu wersja dwu procesorowa ?(jak Athlon MP) Taktowanie Xeon ma takie same jak P4 ale jego cena jest nieznacznie wyzsza. Czy mogl by mi to ktos wytlumaczyc? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 bo on ma jak nie zauważyłeś CACHE L3 o wielkości dochodzącej do nawet 3MB Taka róznica :) Ale on jest przeznaczony głownie do serwerów !!!!!! Chociaż ciekawi mnie jaki bym miał wynik w 3D MARKU na GF4 i Intel XEON 2.0GHz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 ma pamiec L3=2MB i jest do serwerow 2 lub wiecej procesorowych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 trochem sie spuznilem hie hie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 EEee gooowno. Jakiś czas temu pokazywali jak dwa Antki MP całkiem dobrze sobie z Xeonkami radziły (choć były ofkoz gorsze). Ja tam chciałbym se pokręcić zestaw 4 X Opteron (jakieś 4000+) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 EEee gooowno. Jakiś czas temu pokazywali jak dwa Antki MP całkiem dobrze sobie z Xeonkami radziły (choć były ofkoz gorsze). Ja tam chciałbym se pokręcić zestaw 4 X Opteron (jakieś 4000+) przykro mi to moowić (nie lubię intela) ale niestety na rynku high end intel rulzz. moowię o sprzęcie, ktoory możesz qpić w sklepie. najszybszy dostępny u nas anteq to mp2000+ za 770zł netto, w xeonach jest większy wybór: do 2,4GHz za 1080zł. można też qpić xeona 1,6GHz z 1MB cache L3, HyperThreading za skromne 16000 netto. tak, tak, 16k złotych polskich. a co to da to nie wiem. w każdym razie takie dwa xeony 2,4 na pewno niestety rozpikały by te dwa mp2000+ :cry: . na rynku low-end :wink: dual-proców amd rulz (a szczegoolnie, jak się używa 2x XP 8) ) a to ze względu na fakt, że natańsze mobo pod xeona, co posiada AGP kosztuje koło 2900 netto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 a slyszeliscie o takim procko o nazwie "ITANIUM 2"(800MHz) bo ja slyszalem i widzialem testy no i on przebija wszystkie inne procki przebija P4 2,8GHz przebija athlona 2800+ , i to przebija z wielkim chalasem, ale co najgorsze to cena :-( nieznam jej ale napewno na 10000zl sie nie skonczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Slyszalem o ITANIUM 2. Prawdziwy wypasik* :P. Tylko ta cena ;(. *-tak wiem ze to do serwerów i do stacji roboczych procek, ale chciałbym cosik takiego :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 bo on ma jak nie zauważyłeś CACHE L3 o wielkości dochodzącej do nawet 3MB Taka róznica :) Nie prawda. Tylko coponiektore Xeony maja cacheL3 a kosztuja XXXXXzl. Sa sporo drozsze bo i koszta produkcji sa sporo wieksze. Standardowo dostepne Xeony nie maja CacheL3. Procesory te oparte o rdzen Norhwood wyroznia jeszcze obsluga juz od kilku miesiecy HT (wspolbierznosci wielowatkowej) ktora pod strzechy zawita z P4 3,06GHz. No i do tego inna podstawka i praca w trybie SMP. BTW niedawno moglem uczestniczyc w skladaniu serwerka na tym cacku :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 tych wersji z cache3 to było trochę,zaliczane do P3 a osiągi to chyba przebijały P4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 tych wersji z cache3 to było trochę,zaliczane do P3 a osiągi to chyba przebijały P4 Nie bylo nigdy czegos takiego jak Xeon na rdzeniu P3 z cache L3=>www.intel.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 No, a wszystko zaczelo sie od Pentiuma PRO ;). Chociaz pierwszym Xeonem byl Pentium II Xeon (szybkosci 400 i 450, L2 cache 512, 1024 i 2048 kB). Mniam, chcialbym takiego duala, w USA "sparowany" zestawik dwoch takich Xeonikow nowiutkich, w zafoliowanych pudelkach, dobrej serii kosztuje... $115... a w Polszcze:?: :( Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 No, a wszystko zaczelo sie od Pentiuma PRO ;). Chociaz pierwszym Xeonem byl Pentium II Xeon (szybkosci 400 i 450, L2 cache 512, 1024 i 2048 kB). Mniam, chcialbym takiego duala, w USA "sparowany" zestawik dwoch takich Xeonikow nowiutkich, w zafoliowanych pudelkach, dobrej serii kosztuje... $115... a w Polszcze:?: :( Pozdr... hmm, ja ci moge powiedzieć tylko, że pIII xeon, 700MHz, z L2 2MB kosztuje 8750 netto. jak już pisałem, fanom dualnej pracy rynku middle-end polecam 2x XP 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 hmm, ja ci moge powiedzieć tylko, że pIII xeon, 700MHz, z L2 2MB kosztuje 8750 netto. jak już pisałem, fanom dualnej pracy rynku middle-end polecam 2x XP 8) 1szt Xeona 2,4GHz ktory ja macalem kosztuje 1300zl brutto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 hmm, ja ci moge powiedzieć tylko, że pIII xeon, 700MHz, z L2 2MB kosztuje 8750 netto. jak już pisałem, fanom dualnej pracy rynku middle-end polecam 2x XP 8) 1szt Xeona 2,4GHz ktory ja macalem kosztuje 1300zl brutto. racja, lancer - patrz mój post wyżej. ja pisałem teraz o xeonku co ma L2 jak stodoła :lol: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 hmm, ja ci moge powiedzieć tylko, że pIII xeon, 700MHz, z L2 2MB kosztuje 8750 netto. jak już pisałem, fanom dualnej pracy rynku middle-end polecam 2x XP 8) 1szt Xeona 2,4GHz ktory ja macalem kosztuje 1300zl brutto. racja, lancer - patrz mój post wyżej. ja pisałem teraz o xeonku co ma L2 jak stodoła :lol: . zgadza sie ale chce tu uzupelnic, ze cene tego CPU ksztaltuje nei koszt produkcji a elitarnosc tego CPU i jego...wycofanie z rynku.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...