deuz Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Na samym poczatku chcialem pszeprosic za powtarzajacy sie temat,nie moglem znalesc starych postow. No wiec mam abit kt7a i durona 800 spitfire wykreconego na 1000,chlodze to pentagramem freezone ,no wiec standardowo napiecie na plycie 1.6V teraz mam 1.725V,ale system nie stabilny -rozsypuje sie na 3dmarku,pamieci sa rowniez podkrecone. Moje pytanko brzmi jakie napiecie mam zostawic aby system chodzil stabilniej,ale i w miare bezpiecznie dzieki z góry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 nie ma wrozek ,kazdy proc inny zadbaj o chlodzenie i probuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Podaj więcej info to Ci pomogę. Też mam tą płytkę i do kręcenia jest wymarzona. Podaj jakie masz FSB (i jakie przy tym PCI), mnożnik. Jakie masz kości pamięci (100 czy 133mhz) I jedno z ważniejszych, jaki zasilacz i jakie podaje napięcia (najlepiej mierzone miernikiem, ale z biosu w ostateczności też może być). Skompletuj info to coś pomyślimy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Podaj więcej info to Ci pomogę. Też mam tą płytkę i do kręcenia jest wymarzona. Podaj jakie masz FSB (i jakie przy tym PCI), mnożnik. Jakie masz kości pamięci (100 czy 133mhz) I jedno z ważniejszych, jaki zasilacz i jakie podaje napięcia (najlepiej mierzone miernikiem, ale z biosu w ostateczności też może być). Skompletuj info to coś pomyślimy :D 1457356[/snapback] Zasilacz standardowy 300W,mnożniki standardowo 8 ,teraz 9.5,na fsb 100,napiecia standardowo 1.6V ,treaz 1.75V,pamieci 1x100,2x133 ale moge miec wszystkie razy 133MHz,wszystko krecone jest tylko mnozlikiem teraz aha i dzielniki: 100/33 101/34 133/33 przyblizone bo z pamieci ale jest tego duzo az do 155/?? wiec dowolnie Chlodzenie mam ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Po pierwsze napięcie możesz spokojnie podnieść jeszcze o 0,05V (jeżeli płyta pozwala, ja mogę ustawić max 1,85) Kontroluj temperaturkę (podaj jaka jest w stresie) No i zmierz te napięcia bo to podstawa, szczególnie przy "standardowych 300W" zasilaczach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) Po pierwsze napięcie możesz spokojnie podnieść jeszcze o 0,05V (jeżeli płyta pozwala, ja mogę ustawić max 1,85) Kontroluj temperaturkę (podaj jaka jest w stresie) No i zmierz te napięcia bo to podstawa, szczególnie przy "standardowych 300W" zasilaczach. 1458611[/snapback] ale nie wiem jak je zmiezyc i czym,a nie mam zadnych przyżądów,np w programie "SpeedFan" napiecie mam Core 1.83V,+3.3V - 3.52V,+5.V - 5.10V,+12V - 12.42V,o chlodzenie sie nie martw mam pentagrama Q AlCu 80+ wystarcza ,temperatura w stresie(po 20 minutach torture test) - 41,42st ,standardowo 38st.Co mi daje podwyzszenie napiecia?? PS>jakim cudem masz atlona 1.3 o ile sie nie myle na abit kt7a ,wyczytalem ze 1.2 to jest max dla tej plyty Edytowane 23 Maja 2005 przez deuz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Podnoszenie napięcia jest konieczne w miare podwyższania taktowania, inaczej będzie się wieszał,wywalał Cię z 3dmarka, lub może wogóle nie odpalić. Żeby temu zapobiec, podnosi się napięcie rdzenia. Jak pomierzyć napięcia masz opisane w FAQ, warto zajrzeć. Linia 3.3V wg tego speedfana jest u Ciebie przeciążona, daje napięcie powyżej dopuszczalnej normy. Ale trzeba zmierzyć miernikiem żeby mieć pewność. Dodam że należy mierzyć napięcia w stresie. Załaduj sobie najnowszy bios do płyty (koniecznie na niepodkręconym procesorze). Pozwala odpalać wyższe procki niż 1,2Ghz. Na ostatnim revision płyty można odpalić nawet Athlona 1800+ :] Płyta jak na swoje czasy jest zajebista, trzeba przyznać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Podnoszenie napięcia jest konieczne w miare podwyższania taktowania, inaczej będzie się wieszał,wywalał Cię z 3dmarka, lub może wogóle nie odpalić. Żeby temu zapobiec, podnosi się napięcie rdzenia. Jak pomierzyć napięcia masz opisane w FAQ, warto zajrzeć. Linia 3.3V wg tego speedfana jest u Ciebie przeciążona, daje napięcie powyżej dopuszczalnej normy. Ale trzeba zmierzyć miernikiem żeby mieć pewność. Dodam że należy mierzyć napięcia w stresie. Załaduj sobie najnowszy bios do płyty (koniecznie na niepodkręconym procesorze). Pozwala odpalać wyższe procki niż 1,2Ghz. Na ostatnim revision płyty można odpalić nawet Athlona 1800+ :] Płyta jak na swoje czasy jest zajebista, trzeba przyznać. 1459685[/snapback] ok sprawdze to jeszcze sandra PS.Pisze do ciebie na gg a ty nic:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 w biosie jest taka opcja I/O Voltage i domyslnie mam 3.40 V moze dlatego ,mam to zrobic nan 3.3V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) w biosie jest taka opcja I/O Voltage i domyslnie mam 3.40 V moze dlatego ,mam to zrobic nan 3.3V 1459900[/snapback] daj 3.9v to ci pamieci ladnie sie podkreca :> mozesz dac 3.3v ,ale jezeli podkrecasz fsb lepiej jakby bylo 3.4-3.5v dla pewnosci P.S. fajna plytka byla ,czasami brakowalo mi i/o voltage na nowszych plytkach :mrgreen: Edytowane 23 Maja 2005 przez KGB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 daj 3.9v to ci pamieci ladnie sie podkreca :> mozesz dac 3.3v ,ale jezeli podkrecasz fsb lepiej jakby bylo 3.4-3.5v dla pewnosci P.S. fajna plytka byla ,czasami brakowalo mi i/o voltage na nowszych plytkach :mrgreen: 1459940[/snapback] Nie no dowiedzialem sie ze mam napiecie 3.3V powyzej normy iwec chce jej zmniejszyc ,w bosie dalem I/O voltage na 3.3V i teraz jest 3.42V,trohe tego nie rozumiem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 odpalilem go na fsb=133 ale system nie chce sie ladowac co sie stalo dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 1066MHz dla durona to troche duzo ,mimo napiecia 1.85v czasami trzeba bylo dac 2.0v ,a do tego trzeba robic vmoda plyty glownej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 1066MHz dla durona to troche duzo ,mimo napiecia 1.85v czasami trzeba bylo dac 2.0v ,a do tego trzeba robic vmoda plyty glownej 1463369[/snapback] ja nie chce osiagnac 1GHZ tylko chce zmusic kompa aby chodzil na fsb = 133 mhz. Mnoznik mam ustawiony na 6 a fsb 133 co w wyniku daje 800 mhz . wszystko jest ok tylko winda nie chce mi sie zaladowac. prosze pomozcie mi, pamieci mam oczywiscie 133 mhz, podwyzszanie napiecia daje ten sam efekt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 a jakie masz pamieci?? - musza byc pc133 ,albo pc100 takie co pojda 133MHz obniz timingi na cl3 i sdram8ns/10ns ewentualnie zwieksz spowrotem napiecie I/O na te 3.5v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 a jakie masz pamieci?? - musza byc pc133 ,albo pc100 takie co pojda 133MHz obniz timingi na cl3 i sdram8ns/10ns ewentualnie zwieksz spowrotem napiecie I/O na te 3.5v 1464144[/snapback] Pamieci mam 133Mhz,timingi sa po 8-10 ns,lecz napiecie I/O Voltage mam=3.3V,choc defaultowo 3.4V,Wtedy Sandra mowi ze mam 3.52V a to za duzo i dlatego zmniejszylem ,ale cos jednak jest nie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 jezeli mnoznik masz odblokowany (a przeciez masz) to wrzuc sobie jakiegos proca z listy na fsb133 - np. Athlona 1000 zatwierdz zmiany ,pozniej wejdz jeszcze raz i zmniejsz mnoznik pamieci oczywisci Host clk - choc nie wiem czy u ciebie ta opcja jest - ja na KT7 mialem ,to od pracy pamieci synchro lub asynchro druga sprawa to ze KT7 nie mial odczytow SPD i bylo spoko ,a KT7A to nie wiem czy ma,jezeli tak to moze bruzdzic i trzeba pamiec ustawic dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 jezeli mnoznik masz odblokowany (a przeciez masz) to wrzuc sobie jakiegos proca z listy na fsb133 - np. Athlona 1000 zatwierdz zmiany ,pozniej wejdz jeszcze raz i zmniejsz mnoznik pamieci oczywisci Host clk - choc nie wiem czy u ciebie ta opcja jest - ja na KT7 mialem ,to od pracy pamieci synchro lub asynchro druga sprawa to ze KT7 nie mial odczytow SPD i bylo spoko ,a KT7A to nie wiem czy ma,jezeli tak to moze bruzdzic i trzeba pamiec ustawic dobrze 1465746[/snapback] tak ale sprawa powstaje otwarta z napieciami - spytam inaczej co sie moze stac gdy mam trohe za wysokie napiecie I/O Voltage 3.3V - bo mam 3.52V a Grandzu powiedzial ze to za duzo??O co z tym chodzi,powoli dostaje z tym świra :mur I dlaczego system nie chce mi sie uruchomic na fsb=133,ta plyta obsługuje taka czestotliwosc proc - rowniez powinien wytrzymac,ale co z systemem A co do athlona 1000 - JA mam duraka 800 a nie athlona :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Napięcie 3.3 masz troche zawyżone, ale tym się specjalnie nie przejmuj. Z tego co rozumiem to masz 2 kości pamięci. Spróbuj wyciągnąć jedną i uruchomić system na FSB 133. Potem spróbuj tak samo z drugą kością. Jeżeli na którejś nie ruszy, to mamy odpowiedź. Jeżeli ruszy na obu, to problem prawdopodobnie leży w złym ułożeniu kości w slotach pamięci. Przestaw pierwszą kość do 3 slotu i spróbuj. Jeżeli nie odpali na ani jednej ani drugiej kości, to problem leży gdzie indziej i też go znajdziemy ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Napięcie 3.3 masz troche zawyżone, ale tym się specjalnie nie przejmuj. Z tego co rozumiem to masz 2 kości pamięci. Spróbuj wyciągnąć jedną i uruchomić system na FSB 133. Potem spróbuj tak samo z drugą kością. Jeżeli na którejś nie ruszy, to mamy odpowiedź. Jeżeli ruszy na obu, to problem prawdopodobnie leży w złym ułożeniu kości w slotach pamięci. Przestaw pierwszą kość do 3 slotu i spróbuj. Jeżeli nie odpali na ani jednej ani drugiej kości, to problem leży gdzie indziej i też go znajdziemy ;-) 1467867[/snapback] Wielkie dzieki, bede dzis to sprawdzac,mam 3 kosci 64,64,128{pc133}.A co do napiecia to je zostawiam juz w spokoju Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 moje ustawienia to fsb=133,I/Ovoltage 3,4V w standardzie,mnoznik 7.5 co daje 1000Mhz,pamieci 64,64,128 i temperatura 42 standard,ale cos za duzo ogólnie wydaje sie stabilny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siedorov Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 mam duron 1200mhz plyte glowna Abit kt7a ( tak pisze w everest ultiamate edition: Abit KT7(A)/KT7(A)-RAID/KT7E - to juz nie wiem czy mam raid czy nie :P )2x128ramu (133mhz) bios chyba musze zaktualizowac? czy mam mozliwosc podkrecenia ? jezeli tak to napiszcie co i jak :) temperatura/plyta glowna - 34stopnie temperatura/procesor - 55stopnie czemu taka wysoka ?? :) jak nic nie podkrecalem co proponujecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...