Skocz do zawartości
Stasheq

Laptopy Actina - Czy Są Aż Takie Złe?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukając jak najtańszego laptopa natknąłem się na Actina Hunter za 2300zł (Athlon 2000, WiFi, 256MB, 40GB, 2 lata gwarancji) Z tego co widzę to wszyscy z forum nie zalecają kupować sprzętu Actiny. Używa może ktoś tych laptopów? Czy faktycznie nie warto brać mimo aż tak niskich cen? Myślę że opłacają sie bardziej niż jakieś używane z miesiącem gwarancji, a cena ta sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega używa Huntera (tyle, że bez WiFi - korzysta z karty PCMCIA) od czterech miesięcy przy budowie sieci i jakościowo jest niestety kiepściutko - obudowa już jest powycierana w narożnikach, klawiatura jest z jakiegoś potwornie twardego plastiku, a klawisze odcisnęły trwałe rysy na matrycy. Touchpad jest taki śmiesznie gładki i niezbyt precyzyjnie działa. Z zalet mogę wymienić dwie - dłonie nie marzną podczas testowania sieci na dachu i jest na tyle tani, że upuszczenie go z w/w dachu nie stwarza ryzyka skoku 'w_pogoni_za_laptopem'.

Aha, jeszcze jedno - akumulatory do nich są tanie jak barszcz - ok. 140 zł w Action.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam Actiny Tytan od około 4 lat i fakt jest faktem, że nie jest to sprzęt który powala na kolana (PIII866 128ram HDD 10GB LCD 12 cali,WinXP prof itd). Ale przy rozsądnym użytkowaniu, czyli nie rzucaniu o ściany itp, może spełnic swoje zadanie. Mój laptopik jest codziennie ze mna w podróży, nie powiem abym szczególnie delikatnie wkładał go do bagażnika, a mimo to przez cały ten okres nie zanotowałem awarii. Niestety słabym punktem w laptopach tego producenta były zawiasy, a właściwie górna część obudowy z LCD. Plastik pęka przy zawiasach, ale w ramach gwarancji był wymieniany na nowy. Ja w końcu samodzielnie wzmocniłem słaby punkt i w zasadzie moge powiedzieć, że nie mam wielkich powodów, aby narzekać na firmę ACTINA. Stosunek jakości do ceny jest w tym przypadku zachowany. Myślę, że nowe modele mają lepszą jakość a co za tym idzie są warte swojej ceny. Napewno nie można ich porównywać do renomowanych producentów, ale też cena jest znacznie niższa.

Edytowane przez japa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle, że jest to dobra konkurencją do różnych medionów itp.

Jakość porównywalna ale cena niższa no i wspieramy rodzimy przemysł ;) Myśle, że opłaca się go kupic pod warunkiem, ze nie rzucamy o ściany ;)

p.s. Wnioski kumpla który używał Actiny i był w miare zadowolony (cena a jakośc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zdecyduję się na Actinę jak tylko uda mi się sprzedać kompa ;] Dzisiejsze ceny netto z Actionu:

ACTINA WEBBOOK C2.4/14/30/128/CD/BSY 24MG 1 499,00 PLN

ACTINA HUNTER AW2.0/14.1/40/256/COMBO/Wi-Fi/BSY 24MG 1 799,00 PLN

Edytowane przez Stasheq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi