Bolesuaf Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Hi all Zamierzam stowrzyć sieć bezprzewodową i mam kilka pytań, oparta o standard 802.11b - bo z tego co wiem jest najtanszy i najbardziej dostępny( jeśli się myle to mnie poprawcie) Wiec pytania: 1.Czy są jakieś ograniczenia w kablu który łączy antene z kartą sieciwą/punktem dostępowym - jeśli tak to jakie ?(potrzebuje wysoki maszt wystawić i dlatego takie pytanie) 2.Potrzebuje połączyć sieć zwyczajną LAN z bezprzewodową - jakieś problemy większe ? i jakieś tanie urządzenie które proponujęcie do połączenia tego- założenia są takie żeby to po jak najniższych kosztach zrobić. 3.Karta sieciowa i jej antena - na ile metrów na czystej przestrzeni może działać w tym standardzie. 4.Czy zwyczajne antenki dołączone z kart wystarczy mi na odległości do 100m i do 200m ? - jeśli nie to co proponujecie. Wszelkie propozycje mile widziane :) - jestem zielony dosyć w tym temacie więc pytania nie koniecznie są inteligętne. za każdą pomoc dzięki. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackx1 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 1. Na maszcie obok anteny albo pod nią zamontuj puyszke fermentyczną. Oczywiście do niej jakiegoś Acces pointa do którego podepniesz antene a do siebie do karty sieciowej pociągniesz od Acces pointa skrętką 2. nie ma problemu Acces pointa (tanio nie kupisz) http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=52263567 do tego skrętka i niewilką długośc kabla h155(do połączenia Acces pointa z anteną+koncówka) 3.Sprzęt do odbioru jakieś D-linka http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=52335343, a antena taka: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=51973475. W czystej przestrzeni może daleko działać kilkanaście kilometrów to wszystko zależy od sprzętu. 4 Osobiście nie polecam antenek z kart ponieważ rożnie z tym jest ogólenie zle to działa Jeśli coś zle tu coś napisałęm to porosze mnie poprawić :D ps: mam średnie umiejętności z sieciami bezprzowodowymi ale za to mam wielkie chęci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Nie widzisz, że masz osobne forum do wifi? Przenoszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 wazne jest by dobrac odpowiednie anteny nie rob tak jak mase niedoswiadczonych userow ktorzy na odleglosni 50-100 m biora anteny o wzmocnieniu 19-24dbi czasami sa klopoty ze zbyt mocnymi antenami na malych odleglosciach - po co maja ci zbierac syf z okolicy chcesz robic siec na standardzie b ale roznice cenowe nie sa wielkie miedzy b a g a da sie odczuc roznice prosta a porzadna siec w standardzie g latwo jest zbudowac w dosc przystepnej cenie np. AP - dlink 624 za 190 zl na allegro (wysmienity AP) antenke 9dbi dookolna porzadna z kablem jakies 90 zl rowniez mozna poszukac na allegro (to co jest przy AP ma 3dbi) d-link airplus dwl g520 (wersja 108 mbps) za jakies 150zl (mozna szukac tanszej ale osobiscie polecam ta karte) do niej jakas panelowke ~9dbi z kablem za 40zl z allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) 1.Czy są jakieś ograniczenia w kablu który łączy antene z kartą sieciwą/punktem dostępowym - jeśli tak to jakie ?(potrzebuje wysoki maszt wystawić i dlatego takie pytanie) 2.Potrzebuje połączyć sieć zwyczajną LAN z bezprzewodową - jakieś problemy większe ? i jakieś tanie urządzenie które proponujęcie do połączenia tego- założenia są takie żeby to po jak najniższych kosztach zrobić. 3.Karta sieciowa i jej antena - na ile metrów na czystej przestrzeni może działać w tym standardzie. 4.Czy zwyczajne antenki dołączone z kart wystarczy mi na odległości do 100m i do 200m ? - jeśli nie to co proponujecie. 1. jesli maszt to lepiej AP w puszce na maszcie pod anteną, wtedy zasilanie mozesz puscić skrętką (PoE) albo poprostu do tej puszki podciągnij 220v i wsadzisz tam razem z zasilaczem. Co do kabla antenowego to dla zestawów kliencich 15m h-155 jest rozsądnym maximum, choć na niewielich odległosciach i 20m zadziala, zależy od antenki jaką zastosujesz... pamietaj tylko aby tłumienie kabla+złączki nie było większe niż zysk antenki 2. no po to są własnie AP, jesli chcesz połączyć dwie sieci LAN radiowo to zrób to na dwóch AP w trybie bridge... 3. j/w zależy ile kabla i jakie anteny do linku użyjesz... skorzystaj z kalkulatorów zasięgu dostępnych w necie... np. na stronach www.interline.pl 4. zapomnij, no chyba że oba kompy postawisz na boisku ;) tłumienie scian budynków zrobi swoje... Edytowane 2 Czerwca 2005 przez morion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...