Gość Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Obecnie w moim Wc uzywam wezy 10mm zastanawiam sie czy nie zmienic na 12mm. Czy to cos da??? jak tak to ile??? pompka 600l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Pewno da, wieksza srednica wezy to wiekszy przeplyw :P Ja stare WC mialem na wezach 8mm a teraz bede mial na 12mm i na bloku od Mata, juz sie doczekac tego bloku nie moge :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 ja sie na tym super nie znam, ale przeplyw to raczej jest zwiazany z sila popmki. jesli ta jest slaba, to przy zwiekszeniu srednicy predkosc znacznie spadnie, co da taki sam przeplyw. co natomiast sie tyczy efektu, to nie wiem. przypuszczam, ze jesli na chlodnic nie miales duzych temperatur cieczy, to zwiekszenie srednicy moze dac efekt (ciecz poprzez dluzszy pobyt w bloku bedzie odprowadzala wiecej ciepla) ale jesli juz sie mocno grzala, to nie ma to sensu (bo woda tez w nieskonczonosc nie moze pobierac ciepla, nie? a poza tym, co ci da chlodzenie wrzatkiem ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marky Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Jak dla mnie to tez zalezy od tego jakie ma wejscie na WB. Bo jesli da wieksze weze 12mm a wejscie jest 10mm to zrobi sie taka mala pradownica przez co wzrosnie cisnienie i predkosc przeplywu wody w WB z jednej strony a z drugiej przy wylocie spadnie czyli IMHO bardzo dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Przepływ wody maleje razem z dlugoscia (im wieksza tym gorzej) i srednica (im mniejsza tym gorzej) weza. Nie instaluj mniejszych niz 12mm ID! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Jak dla mnie to tez zalezy od tego jakie ma wejscie na WB. Bo jesli da wieksze weze 12mm a wejscie jest 10mm to zrobi sie taka mala pradownica przez co wzrosnie cisnienie i predkosc przeplywu wody w WB z jednej strony a z drugiej przy wylocie spadnie czyli IMHO bardzo dobrze. To nie jest istotne. Woda plynie tym wolniej im wieksze opory do pokonania ma pompka. Na opory w bloku nic nie poradzimy, ale na opory w wezu jak najbardziej. Dlugosci weza za bardzo zmienic sie tez nie da, wiec zostaje jego srednica. Wiec to, ze blok ma takie, a nie inne wejscia/wyjscia nie jest wazne jesli chodzi o srednice wezy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Pytales ile to da. Skocz sobie na http://forums.overclockers.co.uk/showthrea...threadid=161107 I znajdz mojego posta (ten sam nick)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 czyli bede musial zmienic weze 10mm na 12mm Witchhunter wielkie dzieki PS.daj mi twoj nr gg jak masz bo widze ze jestes specem od WC i jakbym mial jakies pytania tobym sie pytal ciebie na gg. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marky Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Ale w tym momencie zalezy od tego jaka mamy pompke chyba, nie??? Jesli mamy kanal w bloku 10mm (zakladamy ze dlugosc wezy bedzie identyczna) to przy wezu 10 mm i 12 mm bedzie jakas roznica, czy nie bedzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Witchhunter wielkie dzieki PS.daj mi twoj nr gg jak masz bo widze ze jestes specem od WC i jakbym mial jakies pytania tobym sie pytal ciebie na gg. Nie jestem specem, ale jasne, mozesz pytac. Gadu gadu musze ponownie zainstalowac, zreszta i tak siedze na modemie :( Ale w tym momencie zalezy od tego jaka mamy pompke chyba, nie??? Jesli mamy kanal w bloku 10mm (zakladamy ze dlugosc wezy bedzie identyczna) to przy wezu 10 mm i 12 mm bedzie jakas roznica, czy nie bedzie? Tak bedzie, pompka nie ma znaczenia jesli chodzi o ID wezy (no chyba zebys chcial waz o 100mm ID i dlugosci parunastu/parudziesieciu cm ustawiony pionowy, to wtedy tak, ma), wejdz sobie na powyzszego linka to dostaniesz szczegoly. Ja ci tylko powiem, ze ustawienie: Pompa -> waz (0.5m dlugosci 14mm ID) -> blok (4x10mm kanaly) -> waż (0.5m dlugosci 10mm ID) dalo predkosc przeplywu 623l/h, a Pompa -> waz (0.5m dlugosci 14mm ID) -> blok (4x10mm kanaly) -> waż (0.5m dlugosci 12mm ID) dalo predkosc przeplywu 736l/h Pompa zatapialna, o nominalnej wydajnosci bez podnoszenia slupa wody 1500l/h, blad w moim tescie wydajnosci jakies 5%... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marky Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 oki poczytalem, czyli testowales na bloku o kanalach 10mm i przy wezach 12mm byl wiekszy flowrate czyli w tym momencie waskim gardlem byl WB przez ktorego woda musiala szybciej przeplynac, nie? Czyli to co napisalem wczesniej jest ok. Albo ja juz sam sie zakrecilem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Przepływ wody maleje razem z dlugoscia (im wieksza tym gorzej) i srednica (im mniejsza tym gorzej) weza. Nie instaluj mniejszych niz 12mm ID! chodzi ci o sredice wew czy zew?? zeby nie shcodzic ponizej 12mm??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 Caly czas mowie o srednicy wewnetrznej (ID - Internal Diameter). To zalezy co rozumiesz przez "szybciej plynac". Jezeli chodzi o ilosc l/h to ta ilosc jest stala bez wzgledu na miejsce, w ktorym dokonujesz pomiaru (nie biore pod uwage sytuacji, gdzie mierzysz przeplyw w jednym z 15 kanalikow bloku). Natomiast jezeli chodzi ci o predkosc wody poruszajacej sie w wezu, czyli droga, ktora pokonuje w czasie, to tak, im mniejsza wewnetrzna srednica weza tym porusza sie ona w nim szybciej, ale oczywistym jest, ze jej ilosc jest przez to mniejsza. Jesli chodzi tez o bloki wodne, ta predkosc jest nic nie warta. Aby uklad byl najwydajnieszy to: 1. Powierzchnia oddawania ciepla powinna byc mozliwie najwieksza 2. Przeplyw wody (w litrach/godzine) mozliwie najwiekszy Wazna jest tez jeszcze jedna kwestia. Grubosc scianek. Z wezami o duzej srednicy wewnetrznej jest problem taki, ze latwo sie "zginaja" blokujac przeplyw. To zalezy od indywidualnego ustawienia wszystkich komponentow. Dlatego weze o grubszych sa lepsze jesli chodzi o ochrone przed "zginaniem", ale tez trudniej sie je uklada i zajmuja wiecej miejsca. Cos za cos... No, to powiedzmy tyle 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...