Skocz do zawartości
Piterix

Moje Chłodzenie -summer Ready Rev0.6

Rekomendowane odpowiedzi

zobacz mosfety i kondzioly w ich okolicach.

Mozliwe tez ze przez takie temperatury w srodku zasilacz ciagnie gorace powietrze i sam sie przegrzewa.zobacz jakich obrotow dostaja wentyle w chieftecu po obciazeniu.Mozesz tez zasilke na chwile wywalic poza bude.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec cały czs kręci się tak samo... cichutko i powoli...

Może to nie temperatura tylko co innego - ale gdyby to było co innego to by komp się włączył odrazu po włączeniu (po tym jak się zresetuje)... a pomaga jedynie dołożenie chłodzenia.

W okolicach zasiłki jest raczej ok z temperaturą... Najgorzej jest na kontrolerze RAID, na drugim miejscu gorąco ma k. muzyczna na trzecim sieciówka i nad tym wszystkim rozciąga się duży GF 6800 GT w okolicach tych kart jest bardzo gorąco...

Zrobię dzisiaj kolejne zdjęcia i jak mi sie uda to je wrzucę... mam nadzieję ;-)

Mam dość WC - teraz już wiem dlaczego ludzie rezygnują :mur:

Ale dam radę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiałbym mosfety przy CPU... Moj kolega na Abicie AN7 + Barton 2500+ BEZ OC!!! przy WC na CPU ma temp w okolicach 70stC na mosfetach!

Po prostu zerowy przeplyw powietrza powoduje ze mobo BARDZO sie rozgrzewa... dlatego na zachodnich forach widzialem jak nie jeden montowal blok tez na mosfety.

Edytowane przez Orion_THG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloki na mosfetach :o kurcze, to moze całego kompa utopić w oleju!!!

(podobno niezły patent, widziałem jak koles tak miał chłodzoną zasiłke ... cała zatopiona w jakims specjalnym oleju)

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na mosfetach przyklejona czesc mojego starego radiatora sprzed WC :) wysoki na jakies 4 cm uciete chyba 5-6 zeberek. Przyklejony jest klejem Zalmana ktory dostalem wraz z radiatorem na NB :> czesciowo widac to tutaj na fotce... radiator jest nad kablem 12v z zasilacza... Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zamierzam pociąć radiator na mosfety. Zrobiłem test w IDLE przy otwartej obudowie o 17:30 było:

Temperatura w pokoju 23C (średnie z 4 termometrów w pokoju)

GPU 40C otoczenie 42,

CPU 33C otoczenie 33,

o 21:00 jest:

Temperatura w pokoju 24,5C (średnia z 4 termometrów)

GPU 40C otoczenie 43C,

CPU 34C otoczenie 34,

W Idle (net, zdjęcia, filmy itp.) 100% stabilnie. A tak to wszystko teraz wygląda:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu można ściągność plik (około 10Mb w formacie mov) z widokiem płynącej wody - tak działają 2 aquaszuty po podłączeniu do całego układu - dodam że całkowicie bezgłośnie. http://www.gdynia.mm.pl/~piterix/P5232522.MOV

Dalsze testy będą jak zrobię. Narazie jestem zadowolony z części tych temperatur. Otoczenie jest wyraźnie za ciepłe... narazie stabilnie w idle wieczorem dam mu testy na stres i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja jak pokazywalem swoje WC rev2 to mi mowili ze mam spaghetti :D

a na powaznie.

Zdecydowanie za cieplo masz wokolo grafy.

temperaturki na procu niezle.

przydalby sie jakis maxymalny stress przez 5-6h.

Ciekawy jestem jakie wtedy by byly temperaturki.

Edytowane przez [TiLt]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam takie jedno pytanko dotyczące temperatur grafy.

Mianowicie, urzywam SpeedFan'a do odczytu temperatur, no i jezeli sie dobrze orientuje w moich odczytach to mi nie pokazuje temp grafy, wiecie moze dlaczego? Jakiego programu urzywacie?

Screen z FanSpeed'a

Temp1 to procek, a ta druga temp1 to chyba cpu diode, (wiem ze stracznie wysoka, tym bardziej ze screen robiony jest w idle, nie wiem dlaczego tak jest, ale narazie mnie to nie interesuje bo bede składac wc)

p.s.: sorry ze tak sie tu wpieprzyłem z tym pytaniem do tematu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja jak pokazywalem swoje WC rev2 to mi mowili ze mam spaghetti :D

a na powaznie.

Zdecydowanie za cieplo masz wokolo grafy.

temperaturki na procu niezle.

przydalby sie jakis maxymalny stress przez 5-6h.

Ciekawy jestem jakie wtedy by byly temperaturki.

1462191[/snapback]

A jak połączyć 3 nagrzewnice, 3 bloki i 2 pompki bez spagetti ;-)

dołożyłem wiatraki koło karty aktualne temperatury:

GPU 40, otoczenie 31

CPU 32, otoczenie 31

Torchę się jeszcze boję puszczać full stres przez kilka godzin...

a zresztą - spróbuję ;-) Zostawiam kompa na noc - rano napiszę jak wypadł test.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam takie jedno pytanko dotyczące temperatur grafy.

Mianowicie, urzywam SpeedFan'a do odczytu temperatur, no i jezeli sie dobrze orientuje w moich odczytach to mi nie pokazuje temp grafy, wiecie moze dlaczego?

1462300[/snapback]

IMHO - ja mam GF 6800 GT więc temperatury grafy odczytuję dzikęki sterownikom do karty. GF 6800 GT ma czujnik temperatury, a GF 4200 nie ma - myślę że dlatego speedfan nie podaje temperatury.

Temepraturę procka mierzę USDM - programik do mojej płyty - EPOX.

Wiadomo że czujniki temperatur i tak są obarczone dużym błędem ale były czasy, że na tej płycie i tym procku miałem 48-52 C stres i 45 IDLE, a na grafie jak była prosto z fabryki to GPU 68 IDLE, 75 Stres. Po przesmarowaniu pastą artic silver 5 60 Idle, max 70C stres. Po zmianie wiatraczka na 2x 80 mm 50 C Idle, 60 Stres.

Po założeniu bloku wodnego - jeszcze testuję ;-) ale w idle jest 40 C ;-) to podejrzewam że max 50 C w stresie osiągnę (karta nie podkręcona, procek kręcony jak w opisie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"A jak połączyć 3 nagrzewnice, 3 bloki i 2 pompki bez spagetti "

a uwierz że sie da możesz kadeciaki po przerabiać tak abyś miał jeden wlot czy wylot trudno mi odgadnąć, koszt w hydraulicznym dwa kolanka i jeden trójnik wszystko ładnie zlutować i gotowe

choć sam układ jest jak dla mnie przekombinowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"A jak połączyć 3 nagrzewnice, 3 bloki i 2 pompki bez spagetti "

a uwierz że sie da  możesz kadeciaki po przerabiać tak abyś miał jeden wlot  czy wylot trudno mi odgadnąć, koszt w hydraulicznym dwa kolanka i jeden trójnik wszystko ładnie zlutować i gotowe

choć sam układ jest jak dla mnie przekombinowany

1462360[/snapback]

Jasne, że można - w sumie nie ma rzeczy niemożliwych - ale w czym przeszkadza spagetti w kompie ?? (poza tym że węże utrudniają przepływ powietrza... IMHO tylko troszeczkę)

Kszt jest większy bo do tego cynę i palnik rzeba mieć i jeszcze umiejętności bo można sobie rozszczelnić tak kadeta że go się później nie zlutuje...

Układ z założenia miał być włąsnie taki na jeden kadet miał przypadać 1,5 bloku równomiernie rzozprowadzając opory.

TEMPERATURY - całą noc działał 3D Mark 2001 (obciąża zarówno kartę graficzną jak i procesor)

Rozpoczęty o 23:30 zakończony o 6:20.

Temepratury:

GPU 42C otoczenie 36 C

CPU 35C otoczenie 33C

O 6:22 w idle temeratury:

GPU 41C otoczenie 33C

CPU 34C otoczenie 33C

IMHO - NIEŹLE ;-) Średnia temperatura w pokoju 25C.

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrząc po zdjeciach to Twoim problemem jest za duża plątanina węży i kabli. Tam obieg powietrza jest tak zakłucony że zapewne powietrze po prostu stoi. Nawiew z boku wentylatorem 120mm puszczonym na 5-7V rozwiązałby całkowicie sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrząc po zdjeciach to Twoim problemem jest za duża plątanina węży i kabli. Tam obieg powietrza jest tak zakłucony że zapewne powietrze po prostu stoi. Nawiew z boku wentylatorem 120mm puszczonym na 5-7V rozwiązałby całkowicie sprawę.

1462698[/snapback]

Planuję dać na dole 1 lub 2 - 120 mm i z boku(czyli z tyłu) 1 - 120mm.

Chwilowo użyłem 2x80mm - dmuchają w kierunku karty graficznej dzięki czemu temperatura otoczenia karty spadła i komp przeszedł całą noc test 3DMark 2001.

A co sądzicie o moich temeraturach ?? (pewnie jeszcze będą lepsze jak się pasta dobrze wygrzeje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie to tylko pogratulować można.

Świetne wyniki :D

1465677[/snapback]

I co z tego jak się nic lepiej kręcić nie chce... Karta w MOHPA wali artami już przy 365 Mhz, a jak proca podkręcę wyżej niż 2400 Mhz to albo winda nie wchodzi, albo prime95 wyrzuca błędy, albo po prostu restart...

No ale teraz wyciszę na maxa wiatraki zamknę to wszystko na conajmniej rok i będę miał przynajmniej CISZĘ i spokój !! (a tak chciałem mieć wydajność... :mur: )

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę dodać wiatraki żeby wiało na kartę i mosfety (żeby komp nie robił niespodzianek) i mam pytania:

1. Czy mam dać dwa na dole 120mm tak samo jak w tej obudowie z nagrzewnicami czy może ma ktoś inny pomysł??

2. Czy powinienem zrobić jakiś wyciąg u góry budy - czy mogę dać wyciąg z boku/tyłu (bo u góry strasznie hałasuje).

ps. aktualne temperatury:

GPU 40 C otoczenie 32 C

CPU 32 C otoczenie 30 C

temperatura w pokoju: 24 C.

Fajne temperaturki ??

Zrezygnowałem z maxymalnej wydajności (extremalnego podkręcania) bo i tak nie mogę tego procka bardziej wykręcić i karta czasem krzakiem sypnie jak ją mocniej potaktuję... więc pozostało mi stawiać na ciszę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi