aiding Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 No właśnie kto z was wie jaka powinna być standardowa temperatura procesora jak sie jego nie uzywa i jak korzysta sie z niego najbradziej. Jak wypatrzylem w speedfanie jak nie używam to od 37C - 45C a gdy używam to 45C do nawet 60C. Właśnie kupuje cooler i mam nadzieje ze nie bedzie sie tak grzać w przyszlości :) :D :D Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 ja przy nie uzywaniu mam 45* jak uzywam progsa do chlodzenia to 34* ale przez to ze wiatrak chodzi 1500RPM zeby z Taganem tworzyl cisze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Bylo, bylo, bylo... BYLO!!! Szukaj... Poza tym nie ma czegos takiego, jak standardowa temperatura. Wg mnie standardowa to kazda ponizej tej, przy ktorej procek sie wiesza/uszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiding Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 ja przy nie uzywaniu mam 45* jak uzywam progsa do chlodzenia to 34* ale przez to ze wiatrak chodzi 1500RPM zeby z Taganem tworzyl cisze :) 1457992[/snapback] A weź mi powiedz jaki to program :D :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gib Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 (edytowane) S2K Control - klik ale o ile pamietam nie zbija on temp intelow a widze ze ty masz celka Edytowane 22 Maja 2005 przez gib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiding Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 hehe no rzeczywiscie nie chce dzialac. Pokazuje Supported processor not found. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 no ja na moim AMD mam normanie ok 38*C a w stresie ok 45-48*C jak jest gorąco na polu (czyli i w mieszkaniu) to do 50*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p@vel Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 gib - moglbys napisac jak nalezy skonfigorowac S2K Control pod semprona 2400+ ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 odpalasz w settings zaznaczasz Enable Bus Disconnect i zaczyna dzialac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gib Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 J/w.W zakladce S2K Settings zazanaczasz Enable Bus Disconnect i te suwaczki ustawiasz oba na 64 (przynajmniej ja mam tak ustawione) no i zeby sie urcuhamial przy kazdym starcie komputera to w zakladce Advanced zaznaczasz Autorun. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p@vel Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 No to nieye temp. osigasz na tej 600 setce :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiding Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 No to nieye temp. osigasz na tej 600 setce :D 1460328[/snapback] Hehe nio :P:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Czy taki program obniża choć trochę wydajność komputera i czy obniża temperaturę także w stressie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Jelsi działa tak samo jak np cpbalablabalextreme czy waterfall to nie. Procesor składa się z segmentów które mozna wygaszać lub uruchamiać. Gdy nie korzystasz z takiej ilosci kachu, ciach wyłączone.. gdy nie uzywasz tej jednostki, wyłączone.. Na moim kompie procesor normalnie ma 42-45 stopni. po uruchomieniu 29-30 .. więc to naprawdę działa. Mam tylko problem z muzyką, akurat moja płyta rwie muzykę (przy optymalizacji chipsetu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gib Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Czy taki program obniża choć trochę wydajność komputera i czy obniża temperaturę także w stressie? 1462041[/snapback] z obnizaniem wydajnosci sie nie spotkalem w swoim przypadku,w stresie nie obniza,a i jeszcze jak slucham mp3 to czasem tak zarywa muzyke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Mozna to zrobic na stale, zeby program nie byl uzywany.... http://www.osiol.com/index.php?showtopic=31460&hl= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 z muza to niestety na niektorych plytach jest :( u mnie trzeszcza lekko glosniki gdy to zalacze ale muza jest ok i w stresie nie da sie zchlodzic procka bo on wtedy wszytskie swoje czesci uzywa wiec nie ma co wygaszac a wydajnosc nie spada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wikol Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 A ja powiem dla odmiany, ze moim zdaniem takie programy obnizaja wydajnosc, jest to zauwazalne w programach typu UD albo Seti@Home Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 a co zmieniają ustawienia tych suwaków :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 z tego co zauwazylem to nic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakonnik Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Hehe nio :P:D 1461252[/snapback] przeszlifuj radiator i zmień pastę u mnie pomogło.tempy 29*C/45*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Używałem tego programu ale szybko przestałem jak zacząłem słyszeć piszczenie cewek :) Obecnie mam procek i chłodzenie jak w podpisie - w pokoju 29 stopni i temperatura w idle 54 stopnie. Nic na to nie poradze. Trzeba jakoś przetrwać to gorąco ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 u mnie glosniki w monitorze zaczely piszczec :P ale zabardzo mi to nie przeszkadza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 (edytowane) .... w pokoju 29 stopni i temperatura w idle 54 stopnie.... Człowieniu jak ty mozesz siedzieć w takiej saunie?!! Przecież to czysty masochizm. A procek to odczówa tak samo jak i ty! Edytowane 27 Maja 2005 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Człowieniu jak ty mozesz siedzieć w takiej saunie?!! Przecież to czysty masochizm. A procek to odczówa tak samo jak i ty! 1467391[/snapback] No ale powiedz co ja mam zrobić? Mam mały pokój, duże okno od strony zachodniej, po południu słońce tak świeci że szyby z zasłoniętymi żaluzjami dotknąć się nie da od ciepła. W zimie temperatura procka to około 43 stopnie a w stresie 55, teraz cóż ... ostatnio odkurzałem tego pentagrama ale w sumie to nic nie dało, nie chce go zdejmować bo kiedyś zmiażdzyłem Athlona 3000 xp+ przy zakładaniu. 2 wentyle z boku obudowy, jeden na wysokości grafiki ale bardziej z przodu oraz drugi na wysokości pentagrama wdmuciach!ą powietrze z prędkościa 1240 obrotów na sekunde zaś pentag mieli je z maksymalną czyli 3110 rpm. Jakieś rady? :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Na początek zgodnie z tradycją zarzucem Linkami :wink: : Programowe chłodzenie Jak ochłodzić obudowę @ WoofeR Spróbuj zrobić tak: wyłącz ten wiatrak koło karty kraficznej (a dziurę po nim czymś zakryj) i zamontuj jakiś z tyłu obudowy tak żeby wyciągał powietrze. Myślę że to będzie lepsze rozwiązanie. Sprawdź i zdaj relację. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Na początek zgodnie z tradycją zarzucem Linkami :wink: : 1467764[/snapback] Mamy problem :mur: Programy do chłodzenia procka powodują u mnie piszczenie cewek jak już gdzieś pisałem i pisk jest na prawdę głośny (fakt temp. spada ale jakim kosztem :( ), na dodatek mam bardzo słabiutki zasilacz. Po drugie odnośnie mojej obudowy FINE II Modecom, z tyłu pod zasilaczem jest oczywiście miejsce na wentylatorek ale szczeliny są tak małe (średnica dziurki około 3mm) że powietrze dusi się a nie zostaje wydmuchane, dlatego też postanowiłem wyciąć otwory w boku niż z tyłu bo wiązało by się to z wyjmowaniem płyty... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Zmieniłem wentylatory. Teraz ten który wdmuchiwał powietrze na kartę graficzą wydmuciach!e je pod zasilaczem (tyle, że jest problem z tym bardzo gęstym grillem (malutko wydmuciach!e)). Podkręciłem nieco te 2 wentyle do prędkości 1622 rpm. Drugi wentyl dmucha powietrzem na pentagram który kręci się teraz: 3200 rpm. Obecnie w pokoju mam 30 stopni :D a temperatura procesora wynosi 50 stopni. Zdjałem pentagrama jednak wydmuchałem go oraz założyłem nową paste (paste no name). Wnioski są takie, że to g**wno dało ... Obniżyło temp tylko o 5 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 No czytałem o tym piszczeniu twojego kompa a tamte sznurki dałem tylko dlatego że te tematy były tutaj poruszane :wink: . 5 stopni to mało? Wyjmuj tą płytę i wycinaj tego pseudogrilla. Jak u kumpla wyciąłem ten shit to mu temp. spadła o 4-5 stopni. Pomyśl przecież nawet przy starym układzie jak obydwa "wtłaczały" powietrze to ono nawet nie miało jak uciec z obudowy. Przeczytaj co napisałem w temacie (link wyżej) o chłodzeniu obudowy. Zastosuj się do tego i ciesz się niższą temp. :-P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...