Skocz do zawartości
sebas999

Ustawienie Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sobie ustawic pamięci aby chodzily jak najszybciej jednak gdy wchodze do biosu mam tyle funkcji ze nie wiem co i na ile powinienem zmienic. Bede wdzieczny za pomoc. Posiadam 512 MB DDR 400 Twinmos.

W biosie mam nastepujące ustawienia:

Bank Interleaving

CAS Latency

TRC

TRFC

TRCD

TWR

TRWT

TRWT

TRAS

TRP

DDR Clock Delay

Wszystko mam teraz ustawione na Auto. jak mam ustawic poszczegolne zakladki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym sobie ustawic pamięci aby chodzily jak najszybciej jednak gdy wchodze do biosu mam tyle funkcji ze nie wiem co i na ile powinienem zmienic. Bede wdzieczny za pomoc. Posiadam 512 MB DDR 400 Twinmos.

W biosie mam nastepujące ustawienia:

Bank Interleaving

CAS Latency

TRC

TRFC

TRCD

TWR

TRWT

TRWT

TRAS

TRP

DDR Clock Delay

Wszystko mam teraz ustawione na Auto. jak mam ustawic poszczegolne zakladki??

1457813[/snapback]

Na manual i zjezdzasz w dół... tylko wypadało by się na tym znać troszkę, faq ?

poczytaj postudiuj bo to nie jest tak, ze sobie cos zmienisz i bedzie ekstra fajnie, jest wiele czynników, nie chce mi sie pisać [;

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tja bylo juz o tym tysiace razy. Najwazniejsza wartosc odpowiedzialna za szybkosc dzialania pamieci to CAS Latency (im nizsza tym lepiej). Zobacz jakie masz ustawinia auto, ale w ciemno postaram zgadnac 3-3-3-8. Jak odgadlem to chyba zapisze sie do stowarzyszenia wrozek komputerowych ;) Zajrzyj do FAQ o czym we wczesniejszym poscie pisal emilooos i tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Zasada wydajnosci pamieci jest prosta (im mniejsze timingi tym lepsza wydajnosc przy takim samym taktowaniu) Napisz cos wiecej o swoich pamieciach i pozostalym konfigu to dostaniesz nastepne rady.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi