Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakos nie miełem okazji do "tworzenia" i konfiguracji RAID-a.

Mam pytanie czy lepiej jest zostawić dwa dyski w całości czy dzielić na partycje. ??

Chodzi o stworzenie RAIDA 1 i maksymalne zabezpieczenie danych.

Pozdrawiam i dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj oddziela się system od danych aplikacyjnych - stawia się je na różnych fizycznie RAIDach. W wersji budżetowej warto to zrobić na osobnej partycji, aczkolwiek nie podniesie to jakoś specjalnie poziomu bezpieczeństwa danych. Najważniejsze to jak najczęstszy backup (całościowy, przyrostowy - politykę trzeba określić na podstawie rodzaju danych, częstotliwości ich zmiany i ilości).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj oddziela się system od danych aplikacyjnych - stawia się je na różnych fizycznie RAIDach.

Witam.

Też tak uważam ,ale jak zmusić ,przyzwyczaić tzw. "zielonego" użytkownika komputera do tego żeby zawsze pamiętał o tym aby dane przerzucal na drugą partycje.Nie zawsze odpowiednia konfiguracja aplikacji na to pozwoli aby dane domyślnie były zapisywane na innej partcji.Użytkownik i tak bedzie robił to po swojemu.

Dletego wydaje mi sie ze chyba dobrym rozwiązaniem będzie RAID 1 bez podziału partycji .I do tego kieszen na dodatkowe dyski na których raz na jakiś czas sam będe przerzucał dane .A danych troche jest i bedzie w przyszłości bo to zakład fotograficzny.

Pozdrawiam i dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi