BENO Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Witam. Jakos nie miełem okazji do "tworzenia" i konfiguracji RAID-a. Mam pytanie czy lepiej jest zostawić dwa dyski w całości czy dzielić na partycje. ?? Chodzi o stworzenie RAIDA 1 i maksymalne zabezpieczenie danych. Pozdrawiam i dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Zazwyczaj oddziela się system od danych aplikacyjnych - stawia się je na różnych fizycznie RAIDach. W wersji budżetowej warto to zrobić na osobnej partycji, aczkolwiek nie podniesie to jakoś specjalnie poziomu bezpieczeństwa danych. Najważniejsze to jak najczęstszy backup (całościowy, przyrostowy - politykę trzeba określić na podstawie rodzaju danych, częstotliwości ich zmiany i ilości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENO Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Zazwyczaj oddziela się system od danych aplikacyjnych - stawia się je na różnych fizycznie RAIDach. Witam. Też tak uważam ,ale jak zmusić ,przyzwyczaić tzw. "zielonego" użytkownika komputera do tego żeby zawsze pamiętał o tym aby dane przerzucal na drugą partycje.Nie zawsze odpowiednia konfiguracja aplikacji na to pozwoli aby dane domyślnie były zapisywane na innej partcji.Użytkownik i tak bedzie robił to po swojemu. Dletego wydaje mi sie ze chyba dobrym rozwiązaniem będzie RAID 1 bez podziału partycji .I do tego kieszen na dodatkowe dyski na których raz na jakiś czas sam będe przerzucał dane .A danych troche jest i bedzie w przyszłości bo to zakład fotograficzny. Pozdrawiam i dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...