Skocz do zawartości
TomekB

Skacze Mi W 3dmarku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio wymieniłem płyte i procka jak w podpisie, ale grafę sobie Radka 9600Pro nie zmieniłem.

I teraz mam taki problem że w niektórych testach 3DM2001 rwie mi się obraz(np. w fill rate, high polygon count).

Próbowałem różne sterowniki, włącząłem/ wyłączałem Fastwrites oraz sideband adresing. Przełączałem też tryb pracy AGP 8x/4x

Całe to rwanie się obrazu wpływa negatywnie na koncowy wynik :(

tu do ściągniecią krótki filmik jak to wygląda (1.4MB):

Filmik

Może coś doradzicie.

A i stery nForce też różne już próbowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No winda była postawiona od nowa bo przecież zmieniałem płytę główną.

A co do gier to grałem tylko w Enemy Territory i się nic nie tnie. Ale sprawdze jeszcze w innych grach na directx

UPDATE 1:

Odpaliłem demko Empire Earth II i tnie jak głupie przy scroolowaniu ekranu :?

A co do Explorer.exe to jeszcze nie sprawdzałem, ale to chyba nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie problemu co ?

Edytowane przez TomekB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reinstall sterów, możlwie że rdzęń za wysoko podkręcony ale jeśli wcześneij ci działało to wyluczam tę opcję. Wywal te stery co masz >>> Czyszczenie Driver Cleanerem Pro (na guru3d.com do zassania) install Catalisty 5.4 lub 5.5 (u mnie 5.4 działają narazie najelpeij ze wszystkich). Zainstyaluj oryginalne catalisty !!

POzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fastwrites już wcześniej próbowałem i nic z tego.

Przed chwilą pograłem w PSI OPS i nic nie cieło.

A po zabiciu explorer.exe przestało ciąć tez w 3dmarku, ale wynik spadł o ponad 2000 :mad:

Spróbuje jeszcze z drivecleanerem. Chociaż wątpie czy to coś da bo świeżo po zainstalowaniu windy miałem Omegi 5.4 a później zainstalowałem oryginalne catalysty 5.5 i nic to nie dało.

Jak już wcześniej pisałem te problemy pojawiły się po przejściu na platforme A64. Na socket A nigdy nie miałem problemów chociaż zdążyłęm mieć trzy różne płyty.

UPDATE:

Stery wyczyściłem, zainstalowałem cat. 5.4 i .... dalej to samo, ale wymusiłem w sterach wyłaczenie vsync i .... przestało skakać.

Dziwna sprawa bo wcześniej było ustawione na "zależnie od aplikacji" no i 3dmark01 sobie wyłączał sobie to vsync co było widać po testach z autkiem gdzie fpsy były >100FPS (odświeżanie monitora mam 60hz)

Tak czy siak problem rozwiązany.

Jest jeszcze problem z tym że w trybie AGP x8 przy podkręconym procku ciagle mi się wysypuje VPU Recovery, ale to już inna bajka :wink:

Edytowane przez TomekB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery wyczyściłem, zainstalowałem cat. 5.4 i .... dalej to samo, ale wymusiłem w sterach wyłaczenie vsync i .... przestało skakać.

Dziwna sprawa bo wcześniej było ustawione na "zależnie od aplikacji" no i 3dmark01 sobie wyłączał sobie to vsync co było widać po testach z autkiem gdzie fpsy były >100FPS (odświeżanie monitora mam 60hz)

1460572[/snapback]

gdzie znalazles opcje "wylacz vsync" ?? mam stery catalyst 5.4 i jak otwieram catalyst control center, to nie moge tego znalezc :(

Edytowane przez michomis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę niefortunnie się wyraziłem, ale miałem na myśli tą opcję:

Dołączona grafika

1467801[/snapback]

wlasnie tak myslalem, ale mimo to nie ma tej opcji u mnie. zauwazylem iz u Ciebie jest miedzy mipmap a trueform. u mnie miedzy nimi nie ma nic. znalazlem za to opcje composite sync, domyslnie byla wylaczona ale to chyba nie to bo byla ona w zakladce monitor properties a nie w 3D. zainstalowalem tez Riva Tuner i rowniez nie moge sie tego tam doszukac. moze sprobuje inne sterowniki :(

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz asusa to asus i nie tylko on wypuścił poprawkę do biosu właśnie na taki wątek jaki ty masz ;)

1468798[/snapback]

ale czy chodzi tu o bios do plyty glownej czy do karty :blink: plyta glowna u mnie to faktycznie Asus, ale karta to Sapphire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi