robot007 Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) Witam, wczoraj kupiłem używanego laptopa i dzisiaj postanowiłem dokonać kalibracji baterii zeby sie przekonac, czy sprzedawca nie wcisnal mi kitu mowiac ze trzyma 1.5 h ;) Juz niedługo sie okaze co i jak. Do rzeczy, mam kilka pytań związanych z użytkowaniem baterii w taki sposob, zeby jej za szybko nie zakatować. Pierwsza sprawa - czy czesciowe rozładowywanie i doładowywanie baterii (Li-ion) skraca jej zywotność? Czy jezeli juz pracuje na baterii powinienem pozwolic jej sie rozładować do konca a potem na maxa naładować? Druga sprawa - wiekszość czasu będe pracował na zasilaczu. Czy lepiej jezeli bateria bedzie caly czas w laptopie, czy moze ją wyjąc ze sprzętu? Co bedzie dla niej lepszym rozwiązaniem? EDIT Jeszcze jedna sprawa... w sumie to nie wiem jak dokonac kalibracji baterii pod win XP. W manualu znalazłem tylko 95/98/2000. Sprawa nie jest tak oczywista, bo np pod 2000 kalibruje sie baterie z podłączonym zasilaczem, a w 98 z odłączonym. Moze mi ktoś doradzić jak to zrobić w Xp? Pozdrawiam Edytowane 23 Maja 2005 przez robot007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 kilka odpowiedzi znajdziesz tam> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=130150 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robot007 Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Dzieki za linka! Tylko ze cały czas nie wiem jak to jest z ta kalibracją :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Kalibracja ? co to takiego ? moze jakies nowe okreslenie na formowanie nazwane tez formatowaniem baterii ? Na bateriach linowo-jonowych polega to na 2-3 krotnym rozladowaniu baterii do konca i dlugiemu ladowaniu do maxa. Robi sie tak po kazdym dlugim okresie nieuzytkowania baterii. Chyba ze ta kalibracja to po prostu dopasowanie ilosci poboru pradu (a przez to pewnie wydajnosci kompa) do swoich potrzeb, wedle uznania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...