lgolebio Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Witam Jakiś czas temu kupiłem sobie dysk twardy na kontrolerze Sata. Postawiełem Windę blablabla....i po wejsciu w panelu sterowania jest ikonka do ustawień "Silicon Image Sata Controller", wszystko ok, tak ma być , ale gdy wchodzę do tych ustawień to po przejściu na zakladkę "Flash Bios" moim oczom ukazuje sie takie okno (jest zrobiony screenshot). Tak więc czy możliwe jest flashowanie Biosu kontrolera Sii 3112 na np. nowszy?? Nigdzie nie znalazłem opisu jak to zrobić ale widać można to uczynić z poziomu Windowsa, jest nawet taka opcja ale jest ona nieaktywna. Jeżeli tak, to skąd ściągnąć Bios, i jak flashować, i czy wogóle ma to jakiś sens ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnAl Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) to jest nieaktywne poniewaz sluzy do fleszowania biosow na kartach pci wyposazonych w ten kontroler w przypadku kontrolera na mobo jego bios znajduje sie w biosie plyty mozna go podmienic na nowsza wersje np cbrom'em no i oczywiscie trzeba od nowa przefleszowac bios mobo tu masz przykladowy opis jak to zrobic tez kiedys sie zastanwialem nad biosem do tego ukladu okazalo sie ze silicon image przestalo supportowac kontroler 3112a przez www.station-drivers.com trafilem na link do takiej http://http://12.24.47.40/display/2n/index...d=2&r=0.1756098 stronki silicon image na której jest info o ukladach 3x12 tu są oficjalne pliki dla 3x12a najnowszy bios jaki znalazlem to 4.2.50 (dla raid sata) a stery 1.0.0.51 UPDATE: rozgryzlem tego linka ma byc http://12.24.47.40/display/2n/index.asp?c=...d=2&r=0.1756098 Edytowane 23 Maja 2005 przez ZnAl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Tak jak myślałem, trochę to skomlikowane i chyba zostawię ten Bios w spokoju. Mam płytę Gigabyte'a która ma Dual Bios i nic większego nie może mi się stać ale czy Bios Sata jest niezależny od Biosu głównego, tzn czy jeżeli coś się spierpzy przy flashowaniu Sata to mogę już nie uruchomic kompa ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnAl Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 hmm sprawdź najpierw jaki masz teraz bios sata byc moze masz juz najnowszy wzglednie looknij czy na stronce gb nie ma czasem nowszego biosu do mobo bo np do mojego asusa a7n8x-e dlx juz od kilku wersji biosa mobo jest najnowszy modul sata no i nie da sie sfleszowac samego modulu trzeba go wbic w plik z biosem mobo i dopiero calosc fleszowac jak masz dualbios to mozesz poekspeymentowac bo nawet jak cos pojdzie nie tak to masz drugi bios :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Sprawdzałem mam wersję 4.2.00 (zaraz przy uruchamianu systemu ). Problem w tym, że mam najnowszego Biosa do tej płyty (sprawdzam co miesiąc, ale wygląda na to, że moja płyta Ga-7-NNXP już nie doczeka się nowszego Biosu, chyba...) a Bios do kontrolera Sata jaki był taki jest. Aha i ten link co podałeś nie działa. No może tylko chwilowo....Wydawało mi się to troszkę prościejsze do wykonania ale chyba pozostanę przy tej wersji, no chyba, że mnie coś weźmie.... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnAl Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 mi tam wszystkie hulają własciwie za tym ostatnim masz ostatnie stery i bios pozdro i powodzenia przy ew fleszowaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...