Skocz do zawartości
misha

Kompleksowe wyciszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pierwszy post i od razu konkretne pytanie:

Jakie moglibyscie zaproponowac mi kompleksowe rozwiazanie ktore ma na celu obnizenie szumu komputera. Chodzi mi przede wszystkim o oszczednosc, nie wiem wiec czy lepiej bedzie cos kupic czy sarac sie samemu cos kombinowac. Sprzet jak ponizej, wiatrak porcesora to coolermaster dp5-6I11A, obudowa codegen. Zaznaczam ze chodzi mi przede wszystkim o wyciszenie, choc gdyby wyszloby z tego jakies dobre chlodzenie to moze wzialbym sie za podkrecenie AXP 1700+ do 2000-2100... A czy ktos ma jakies doswiadczenie z podkrecaniem nForce'a? Wiem ze to smieszne ale na razie w zupelnosci mi wytarcza. Dysk jest dosc cichy ale mimo wszystko calosc troche za bardzo halasuje.

Czekam na wszystkie propozycje!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupujesz maty korkowe i wykladasz wszystko , mozesz obkleic napedy , i kup korek ok 6mm

mata korkowa w obi kosztuje 4mm 11,50 , 6mm 15,99 czy cos takiego wymiartow maty nie podam ale jedna starcza na big towera i jeszcze zostanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było tego troche na forum więc poszukaj.

Jeżeli koszta niegrają roli to polecam chłodzenie wodą procesora,wyciszenia extra.Ja mam dysk twardy seagyte medalist 5400 obr 15GB który hałasuje nieźle więc przecztyałem gdzieś żeby go zawiesić na sznurówkach :) Więc ładnie go splotłem sznurówkami w miejsce 5.25 cala i tak sobie wisi(chodzi jakieś 5 razy ciszej!).MOżesz też sie bawić w wyklejanie obudowy jakimś filcem lub gombkami,ponoć pomaga bużo (niewiem bo się w to niebawiłem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, na na przykład mam wiartaczek jakiś tytan 3000obr, przecięłem kabelek czerwony i zamontowałem precyzer (wcześniej miałem zwykły potencjometr) i mam tarez płynne rególowanie obrotów wiatraka, gdy go zwolnie do 2000obr to jest już niesłyszalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na korek mozna przykleic filc to da jush bardzo dobry efekt, nalezy tesh wyciac kratke przy wentylatorze w zasilaczu, przeznia wentylator mluci niepotrzebie poweitrze i zwiekrza sie halas, nalezy pamietac ze jak wytnie sie ta kratke to si egwarancje traci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wspomniano obklejenie korkiem i na to gombka albo filc pomaga dlatego ze zmiejszaja sie drganai obudowy i te materialy wylapuja dzwieki jeszcze mozna polecic maty bitumiczne w samochodowym podobno mozna dostac obudowe trzeba uszczelnic ( poza otworami wentyli ;) ) jezeli bedzie staly sterowany przeciag to mozna zwolnic wentyle do poziomu kiedy beda nieslyszalne i temp bedzie w normie i bedzie cicho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...