Szczurky Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Kim (albo czym!!) jest ten cały Czege Wara. Ludzie piszą różnie bo jest też wersja pt. Czegewara. Kojarzy mi się tylko z tą osobą to, że była i jest w czołówce "Kuby Wojewódzkiego" jak zapiernicza z flagą, a na skale są narysowani Lenin, ktoś tam jeszcze i wśród nich był między innymi chyba ten Czegewara (facet z bródką, bakami i czarnym beretem z widniejącą czerwoną gwiazdką). Kto to?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasiela Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 ehkmm ... Zacznijmy od tego ,że nazywał się Che Guevara ... Porównywać Che Guevarę do Wojewódzkiego to nie jest dobry pomysł ;) (zapewniam się ,że nie mają ze sobą nic wspólnego :P) poczytaj sobie o nim . <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) Ameryka południowa Boliwia. Oto linki http://pl.wikipedia.org/wiki/Ernesto_Guevara http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34194,2469211.html poczytaj. Rewolucjonista, partyzant. Edytowane 23 Maja 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) To taki przereklamowany koleś, który walczył za to czym jest teraz Kuba, czyli siał zaraze zwaną komunizmem... edit: pewnie pomijam "pare" istotnych faktów i raraz mnie zlinczują ale jak skonczyła kuba kazdy widzi :P Edytowane 23 Maja 2005 przez sir Afeen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 To taki przereklamowany koleś, który walczył za to czym jest teraz Kuba, czyli siał zaraze zwaną komunizmem... edit: pewnie pomijam "pare" istotnych faktów i raraz mnie zlinczują ale jak skonczyła kuba kazdy widzi :P 1460151[/snapback] Linoczować trzeba tych ludzi którzy się z nim (jego doktryną) utożsamiają, potem biorą się komuniści, alterglobaliści i innego rodzaju syfy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 nie wiedziec czemu stał się jednym z symboli popkultury... jest MODNY <_< ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 nie wiedziec czemu stał się jednym z symboli popkultury... jest MODNY <_< ? 1460347[/snapback] Na to wygląda, według mnie dużo ludzi się z nim jakoś utożsamia bo jest w sumie symbolem buntu, który to w wieku nastu lat każdy człowiek w mniejszym/większym zakresie przechodzi, oczywiście to nie znaczy iż jest to postać pozytywna,w sumie hitler też jest popularny w pewnych kręgach młodzieży :), ot takie życie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczurky Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 ehkmm ... Zacznijmy od tego ,że nazywał się Che Guevara ... Porównywać Che Guevarę do Wojewódzkiego to nie jest dobry pomysł ;) (zapewniam się ,że nie mają ze sobą nic wspólnego :P) 1460144[/snapback] Hehe, chodziło mi o to, że facjata tego Che Guevara widnieje na samiuśkim początku, jak sie zaczyna program Wojewódzkiego, a nie, że Kuba i Che mają coś ze sobą wspólnego :) (chociaż na upartego coś by się tam znalazło) W każdym razie dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 To taki przereklamowany koleś, który walczył za to czym jest teraz Kuba, czyli siał zaraze zwaną komunizmem... edit: pewnie pomijam "pare" istotnych faktów i raraz mnie zlinczują ale jak skonczyła kuba kazdy widzi :P 1460151[/snapback] Gdyby Polska byla teraz takim amerykanskim "wychodkiem" jakim byla Kuba za rzadow Batisty tez bys zatesknil za komunizmem. nie wiedziec czemu stał się jednym z symboli popkultury... jest MODNY <_< ? 1460347[/snapback] Biorac pod uwage imperialistyczne zapedy usa, nie ma sie co dziwic ze "Czege Wara" (lol) jest teraz postacia na topie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Heh komunizm pewnie nie miał imperialistycznych zapędów Niestety takie są koleje losy że trzci się wywrotowców, ludzi którzy uczynili więcej złego niż dobrego, ciekaw jestem czy mieszkańcy Kuby odczuli tą wolność o którą rzekomo on walczył, bez obrazy, ale wszystkie chasła postulowane prze komunistów/rewolucjonistów okazały się zwykłą mżonką, zresztą wszędzie tam gdzie ów system osłab na tyle by móc go obalić, zosatł obalony to chyba czegoś dowodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto56 Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 che jest przykry. został wysłany przez kumpla kastro do boliwi gdzie dostał kulke dlatego że był bardziej populerny niż on, wykorzystany w imie głupich poglądów nie warto o gościu wspominać, nosić na koszulkach itp :) Ale przez popkulture urusł do rangi mistycznego boszka rodem z indii, je..ł go chudy mojżesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 a mnie się wydaje że on po prostu fajnie wygląda na tych wszystkich przetworzonych obrazkach (Andy Warhol?) i przez to wszyscy wiedzą o kogo chodzi, choćby z czystej ciekawości ;) A że jest u Wojewódzkiego? Proste wytłumaczenie: Wojewódzki ma na imię Kuba... Ernesto walczył za/o Kubę... Ernesto się kojarzy z Kubą (państwem) więc dlaczego by tego nie miał wykorzystać Kuba (Wojewódzki, powiatowy, czy jakiśtam gminny). Jakby jeszcze trochę poszukać, to pewnie by się znalazło 666 u każdego (zawołajcie berety z RydzykStacji :twisted2: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) Miał fajny beret, to trafił na koszulki :lol: Edytowane 24 Maja 2005 przez Sysak13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 ogolnie czci sie czlowiek ktory daj sie wyciulac i chwycil kulke najprawdopodobninej z rozkazu swojego kolegi po fachu - Najmilosciwiej Im Panujacego Fidela C. a ze faktycznie niezle sie prezentuje w tym berecie (moze moherowym) to Worhol go uwiecznil - ot taki kaprys historii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumun_666 Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Czege Wara :mur: :mur: :mur: :mur: Nieeee nooo leze i kwicze :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Trafił do popu jako piękny symbol człowieka który umiera w imie ideałów. Większosc zespołów rockowych hard corowych chcących podrobic prawdziwą muzyke "zaangazowaną" wyciera sobie nim gęby. W dzisiejszych czasach gdy bycie punkiem oznacza miec plecak kostkę i glany po prostu modne jest miec fajną FORMĘ, o treściach które niosa za sobą ludzie umierający dla jakiejs sprawy zapomina się szybko. Pisząc o Cze cos w stylu komuch walczący o komunę - jest niena miejscu. Nawet pwawdziwi zatwardziali amerykanie twierdza ze ten człowiek naprawdę wierzył i co wiecej ROBIŁ tak jak mówi narodówka... niestety mało jest takich ludzi w polityce co robią cos tak jak mówią publicznie. Wolałbym cze jako przywodcę niz kogos kto kłamie nawet jaką ma szkołę, albo goscia który z ulubionych sportów lubi pomidorową.. lub zabija tysiace niewinnych irakijczyków dla ropy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Trafił do popu jako piękny symbol człowieka który umiera w imie ideałów. Większosc zespołów rockowych hard corowych chcących podrobic prawdziwą muzyke "zaangazowaną" wyciera sobie nim gęby. W dzisiejszych czasach gdy bycie punkiem oznacza miec plecak kostkę i glany po prostu modne jest miec fajną FORMĘ, o treściach które niosa za sobą ludzie umierający dla jakiejs sprawy zapomina się szybko. Pisząc o Cze cos w stylu komuch walczący o komunę - jest niena miejscu. Nawet pwawdziwi zatwardziali amerykanie twierdza ze ten człowiek naprawdę wierzył i co wiecej ROBIŁ tak jak mówi narodówka... niestety mało jest takich ludzi w polityce co robią cos tak jak mówią publicznie. Wolałbym cze jako przywodcę niz kogos kto kłamie nawet jaką ma szkołę, albo goscia który z ulubionych sportów lubi pomidorową.. lub zabija tysiace niewinnych irakijczyków dla ropy.. 1461598[/snapback] dobrze gada , Che sie w grobie , przewraca widzac jak kapialistyczne ( tutaj pada slowo okreslajace kobiete pracujaca na drodze ) robia z niego towar nalezy dodac ze Che to byl jedyny czlowiek ( z tych ogolnie uznanych za wladcow ) ktory zalowal ze nie wystrzelono rakiet na USA Ogolnie czlowiek z ktorym mozna sie nie zgadzac ( mi nie pasue jego wizja <zwalo sie to chyba > 1000 plonacych wietnamow ) ale o pieknych idealach i robil cos w co wierzyl , do samego konca byl Socjalista ( niemyslic z komunizmem ) Czesc Mu i chwala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 1.Tylko większośc ludzi wie o nim tylko tyle że był rewolucjonistą, który gdzieś tam zginął w Ameryce Pd, gdy dowiadują się więcej o jego ideologii robią wielkie oczy i ich podziw dla jego działalności maleje w znacznym stopniu 2. To co robił robił nie za pomocą demokratycznych metod tylko za pomoca broni, co dla mnie jest nie dopuszczalne 3. Pozatym mylisz się po pierwsze socjalizm to filozofia stworzona przez Marksa, Engelsa i kilku mniej istotnych filozofów w latach 30 i 40 tych XIX, na jej bazie powstała totalitarna doktryna polityczna jakim był/jest komunizm Che był myślicielem tej doktryny to fakt ale był jej egzekutorem, tak naprawde jego działalnośc niczego dobrego nie przyniosła, jako typowy komuch wyznawał jedną wspólną dla nich dewize Czyli wszyscy są źli, tylko komunizm/socjalizm może uratować świat, oczywiście o to czy któryś z narodów chiał zostać by nim uratowany nikt nie pytał, zastanawiające jest fakt iż owy ustrój wszędzie został zainstalowany siła, a nie swobodnym wyborem i niemalże wszędzie nagle znikł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 1.Tylko większośc ludzi wie o nim tylko tyle że był rewolucjonistą, który gdzieś tam zginął w Ameryce Pd, gdy dowiadują się więcej o jego ideologii robią wielkie oczy i ich podziw dla jego działalności maleje w znacznym stopniu 2. To co robił robił nie za pomocą demokratycznych metod tylko za pomoca broni, co dla mnie jest nie dopuszczalne 3. Pozatym mylisz się po pierwsze socjalizm to filozofia stworzona przez Marksa, Engelsa i kilku mniej istotnych filozofów w latach 30 i 40 tych XIX, na jej bazie powstała totalitarna doktryna polityczna jakim był/jest komunizm Che był myślicielem tej doktryny to fakt ale był jej egzekutorem, tak naprawde jego działalnośc niczego dobrego nie przyniosła, jako typowy komuch wyznawał jedną wspólną dla nich dewize Czyli wszyscy są źli, tylko komunizm/socjalizm może uratować świat, oczywiście o to czy któryś z narodów chiał zostać by nim uratowany nikt nie pytał, zastanawiające jest fakt iż owy ustrój wszędzie został zainstalowany siła, a nie swobodnym wyborem i niemalże wszędzie nagle znikł 1461671[/snapback] 1) zgoda 2) bzdura , nie ma demokracji , jezlie masz to cos za demokracje to gratulacje , jedyne jak to mozesz okreslic to burzuazyjna demokracja 3) nie musisz mi mowic kto to byl Marks , Engels ( za to ja Ciebei zapytam co z ich dziel czytales ) 3a) zalozenie 1 komunizmu jeszcze nigdzie nie bylo , dlaczego , a to dlatego ze komunizm to po czesci zanik struktur panstwowych i panstwa klasowego , co jak wiemy nie nastapilo , jedyne co istanialo to socjalizmy realny ( stalinizm i jego odmiany , maoizm i jego odmiany ( i wlansie tej doktrynie socjalistycznej najblizej bylo Che < przez wielu jego teoria to chegevaryzm > ) tak wszyscy sa zli jakich narozow , powtorze jeszcze raz , jest komunizm nie ma panstwa to ze masy nieuswiadomione nie chca zmian to jest ogolnie wiadome , jednak popatrz na rewolucje burzuazyjna ( inaczej zwana rewolucja francuska ) , tam masy tez nie byly gotowe na zmian a one nastapily nie moj drogi , socjalizm ( chociaz ta nazwa jest nieadekwatna bo powinno to sie nazywac kapitalizm panstwowy ) nie zniknal ot tak sobie tylko zniknal na skutek kapitalistycznej kontrrewolucji podsycanej przez USA zreszta aby socjalizm mogl zaistnic musi pojawic sie na calym swiecie inaczej zostanie wypaczony i zmieni sie w cos takiego jak stalinizm co zreszta przewidzial trocki ( osylam Cie do jego ksiazki pt: Zdradzona rewolucja http://www.marxists.org/polski/trocki/1936/zdr-rew/ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Znów sie zaczyna, skonczylem wlasnie bana na 14 dni za religię a teraz dostnę za politykę :) A pokaz mi demokrato jeden ustoj demokratyczny.. bo ja k na razie widze usa modrująca ludzi dla ropy, a jednoczesnie chndlującą z komunistycznym rzadem chin, ito im nie oprzeszkadza.. Saddam nie mial broni masowego razenia, a jesli wogole kiedykolwiek ją miakl to dostal od USA do walki z kurdami, tymi samymi ktorych teraz usa popiera w wyborach :mur: Co oczywiscie wcale nie wygląda na probę destabilizacji konkurencji w przemysle wydobycia ropy. I wcale nie przypomina wojny podjazdowej by upadło ZSSR.. NA swiecie nie ma zadnego własciwego ustroju politycznego, bo gdziekolwiek w polityce wystepuje czynnik ludzki następuje rozkład idei. TO samo sie tyczy religii. Dostalem Bana bo probowalem pokazac jednemu gosciowi obludę i slepotę, i nie wiem czy chcę znów dostac nastepnego. Czym jest demokracja, a czym socjalizm?? Gdzi enie cierpiał zwykły człowieczek?? Czy FBI nie ma prawa wejsc do twojego domu kiedytylko chce? Czy masz wolnosc wypowiedzi - tylko brak funduszy by sie wypowiedziec publicznie? Ja nie bede opiewał ideałów che, bo mam polityke gdzieś. ALe tez nie bede robił szopki i poeliny z prawicowych idei, bo są tak samo do d*** jak te lewicowe.. Czy w polsce wskaznik rozbitych rodzin i samobójstw spadł czy wzrosł po przejsciu polski z DYKTATURY ZSSR na demokraję wolnego kraju? - no wlasnie to cos mówi o poltyce, społeczenstwo bylo bardziej stabilne za czasów dyktatury niz za czasów "wolnosci" ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) 2. Dla mnie to jest demokracja, fakt może nie bezpośrednia, wkońcu nie żyjemy w antycznym greckim polis, ale moge oddać sobie swój głos na kandydata którego popieram, za komuny/ socjalizmu tego prawa nie miałem 3. Co do Marksa, Engelsa czytałem tylko to co musiałem przeczytać, nie powiem żeby była to dla mnie przyjemność 3a http://pl.wikipedia.org/wiki/Komunizm skoro komunizm to ideologia to musi mieć jakieś założenia, nawet anarchizm je ma Pozatym to co z tego że komunzim postulował zanik struktór państwowych, skoro miała to być już najwyższym stadium owej reolucji ustrojowej, które nigdy nie nastąpiło gdyż ta ideologia wogóle miała złe podsatwy i własnie błedne zalożenia Zresztą widze że jesteś w tym sporze stroną zainteresowaną wyczuwam że sam jesteś nośnikiem owej ideologii, tak więc wydaje mi się że twoje wypowiedzi są subiektywne Na szczęście owy ustrój już znikł co najwyżej przetrwały niektóre jego elementy, miejmy nadzieje iż to zniszczenie i wypaczenie nigdy już nie powróci Edit do Galago De Codi 1. Może za bardzo na siłe próbujesz przekonywać do swoich racji 2. Arabowie mordują się sami i powiem szczerze że raczej mnie to nie martwi, kolejny jeden mniej to kolejny powód do świętowania :) 3. Jeżeli ją dostał od USA to do walki z Iranem nie Kurdami 4. Zgodze się że nie ma idealnego ba nawet dobrego ustroju politycznego, śmiem twierdzić iż ten obecnie panujący jest najmniej ułomny 5. To z FBI powoli zalatuje jakimś anarchizmem 6. Tak jest wolnośc wypowiedzi przykład Tweak :) 7. Patologie istraniały zawsze jedyna róznica między PRL a obecnie to to iż w chwili obecnej owes stytstyki są prowadzone, wówczas nie były, pozatym częsciej wynika to z pwodów osobistych, niż politycznych Edytowane 24 Maja 2005 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Moze nie miales jeszcze "przyjemnosci" pisać do NFZ pism błagalnych by dali fundusze na leczenie osoby, bo ona umiera na raka - a demokratyczny kraj nie ma funduszy na jednego wyborcę.. Moze masz tatusia i mamusie prosperujących w dobrej "wolnorynkowej firmie" i macie pod sobą paru "demokratycznych czarnuchów" .. a moze sa urzedasmi.. Bo chyba nie widzisz tego co sie dzieje w tym kraju... Wtedy nas mordowali na łubaince obcy, teraz nasz wykrwawiaja na smierc "swoi". Fajnie ze mam na kogo głosowac, tylko ze wciąz na listach te same komunistyczne gnioty siedzą.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) USA wielka demokracja ;) wychowana na : niewolnictwie, i "prawie posznaowania własności", a także miłująca pokój ;). Tak samo jak ZSRR ;) , lub Korea pł, Chiny. A demokracja MASZ KASĘ MASZ WŁADZĘ ;) i swój głos możesz w nie powiem co wsadzić ;). To nie jest ustrój równych ludzi niestety.... Edytowane 24 Maja 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) Mylisz deomkracje z niewydolnością finansową państwa i jego instytucji, wbrew pozorom to nie to samo, służba zdrowia powinna być oparta o komercyjne ubezpieczenia i nie powinno być już takich problemów A co do moich starych to trafiłeś jak kulą w płot A to co dzieje się w tym kraju, nie jest znowu aż tak źle, choć dobrobytu też tu nie ma Do Domik Ludzie nie są nie byli i nie będą równi, twierdzenia iż są równi można własnie nazwać utopią, jedni są do rządzenia a inni no cóż nie mają szans wyjścia poza te swoje "pola bawełny", to właśnie tacy wyrotowcy jak Che usiłowali to zmienić po przez uprzykszenie zycia wszystkim, a nie na polepszeniu go reszcie Edytowane 24 Maja 2005 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Ludzie nie są nie byli i nie będą równi, twierdzenia iż są równi można własnie nazwać utopią, jedni są do rządzenia a inni no cóż nie mają szans wyjścia poza te swoje "pola bawełny", to właśnie tacy wyrotowcy jak Che usiłowali to zmienić po przez uprzykszenie zycia wszystkim, a nie na polepszeniu go reszcie 1461831[/snapback] ojj zebys nigdy sie nie przekonal o tym na wlasnej skorze dlaczego ludzie nei sa rowni , w czym robotnik jest gorzysz od lekarza w czym dziecko ze wsi jest gorsze miastowego ? dlaczego ma byc gorsze ? jak napisal Marks : BByt ksztaltuje swiadomosc i wlasnie tutaj jest caly problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 jest MODNY <_< ? 1460347[/snapback] "Modny" to może nie... Ale w wielu miejscach widziałem jego podobizny (Polska, Hiszpania). Według mnie symbol buntu, symbol rewolucji... Nie pamiętam go bo za młodyyyy jestem w każdym razie trzymał się z Fidelem Castro. Na zlecenie USA został zabity... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 ojj zebys nigdy sie nie przekonal o tym na wlasnej skorze dlaczego ludzie nei sa rowni , w czym robotnik jest gorzysz od lekarza w czym dziecko ze wsi jest gorsze miastowego ? dlaczego ma byc gorsze ? jak napisal Marks : BByt ksztaltuje swiadomosc i wlasnie tutaj jest caly problem 1461841[/snapback] 1. Tu jest jescze ważny jaki robotnik i jaki lekarz Proste porównanie co jest łatwiej i szybciej odtworzyć w wyniku straty, roboltnika po zawodówce, nie znającego się tak naprawde w chwili jej ukończenia na niczym czy lekarza którego studia nie dość że są kosztowne to jego wykształcenie trwa o wiele wiele dłużej, a teraz pytanie z odwronej strony dlaczego to wykształcony lekarz ma, który by zdać i ukończyć medycyne podją wysiłek nieporównywalnie większy niż do gościa po zawodówie ma być mu równy Dlaczego np inzynier fizyki prowadzący jakieś badania, na którym ciązy odpowiedzialnośc ma być uważany za równego np jakiemuś alkoholikowi z pod dworca Jeżeli chodzi o podział miasto wieś to nie uważam iż ktoś jest gorszy tylko dlatego że pochodzi ze wsi, ale jeżeli całe jego życie oparte jest tylko na sączeniu Jaboli, a tak jest na wsiąch nie oszukujmy się no to sory dlaczego ja mam się z nim równać, Konkludując ludzie są równi (moralnie) tylko podczas narodzin ich decyzje życiowe pwodują ich umiejscowienie w "szeregu" p.s to że ludnośc wiejska jest pod względem wykształcenia przeważnie gorsza od miejskiech to również efekt rządów komunistów w Polsce, którzy zresztą jak wszyscy pozostali głowną siłe skupili na rzekomo sprawiedliwiej redystrybujci dóbr niż na rozowju, efekt Europa Środkowo-Wschodnia jest najbardziej zacofanym obszarem w Europie nawet w porównaniu z Europą Południową z która w okresie przed II wojną światową wygrywała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Czyli EsiuWWW kapitalizm i demkoracja też są złe. Bo nigdy nikt w nich nie będzie miał równych szans. Pozatym mit od pucybuta do milionera :) dobry jest tyle że ilu jest milionerów a ilu pucybutów :):>?. Kapitalizm to darwinizm nie ma tam zmiłuj się :) słabszy ginie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) Czyli EsiuWWW kapitalizm i demkoracja też są złe. Bo nigdy nikt w nich nie będzie miał równych szans. Pozatym mit od pucybuta do milionera :) dobry jest tyle że ilu jest milionerów a ilu pucybutów :):>?. Kapitalizm to darwinizm nie ma tam zmiłuj się :) słabszy ginie. 1461870[/snapback] 1. Oczywiście że tak, są złe już to pisałem wcześniej, lecz są najmniej ułomnymi systemami że wszystkich obecnie występujących, najmniej wypaczają rzeczywistość, pozatym robimy tte jeden bład patrzymy na kapitalizm ze naszego punktu widzenia (Polski), spójżmy na np niemcy, tam on się jednak sprawdza, oczywiście problemy również występują, ale jest przynajmniej jakiś przykład do czego można mniej więcej dażyć, w socjalizmie było to czystą abstrakcją 2. Nie ma równych szans, nigdy nie było i nigdy nie będzie, jeżeli ktoś powie mi że za komuny każdy miał równo to go wyśmieje 3. Droga od pucybuta do milionera to rzeczywiście mit, owszem jest paru (dosłownie) takich szczęśliwców którym to się udało, zresztą niejeden Polak który wyemigrował do USA się o tym przekonał 4. Może nie koniecznie ginie, to nie XIX wiek, ale jak to się mówi?? "nie porywaj się z motyką na słońce" :) Edytowane 24 Maja 2005 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 wydawalo mi sie ze mam do czynienia z normalnym oponentem w dyskusji ale widze ze do Ciebie nei dociera komunizmu nigdzie nie bylo jeszcze ludzie sa rozni tak uwazam ze kazdemu powinno nalezec sie rowne szanse pozatym inaczej zacznieszspiewac gdy pracodawca cie wyrucha w dupe pierwszy bedziesz chcial zeby Ci zaplacil , zebs mogl zyc godnie dla mnei EOT , dopuki nie zaczniesz odrozniac realnego socjalizmu ( albo inaczej zdegenerowanego panstwa robotniczego jakim byla PRL ) od komunizmu w ujecie czy to Marksa czy bardziej realnego podejscia Leninowskiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...