Skocz do zawartości
Szczurky

Czege Wara ?

Rekomendowane odpowiedzi

EsiuWWW Niemcy :D wow :) hyhy największy socjal NA ZIEMI !:) już mają kłopoty !. Ich gospodarka jest potężna i są bogaci mogą sobie pozwolić na socjal , no teraz już nie nawet oni dostali zadyszki. Jak nie ginie :>? ilu ludzi umiera z wyziębienia co roku :>? Afryka cała Indie :>?. Mówisz że patrzymy na kapitalizm z punktu widzenia naszego (Polski). A wiesz jakie początki miały tamte inne gospodarki kapitalistyczne :>? (Niemcy, Francja, Wlk Brytania, USA). Argentyna też jest kapitalistycznym państwem .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia(lania) napisał(a):

wydawalo mi sie ze mam do czynienia z normalnym oponentem w dyskusji ale widze ze do Ciebie nei dociera

komunizmu nigdzie nie bylo jeszcze

ludzie sa rozni

tak uwazam ze kazdemu powinno nalezec sie rowne szanse

pozatym inaczej zacznieszspiewac gdy pracodawca cie wyrucha w dupe

pierwszy bedziesz chcial zeby Ci zaplacil , zebs mogl zyc godnie

dla mnei EOT , dopuki nie zaczniesz odrozniac realnego socjalizmu ( albo inaczej zdegenerowanego panstwa robotniczego jakim byla PRL ) od komunizmu w ujecie czy to Marksa czy bardziej realnego podejscia Leninowskiego

1461910[/snapback]

Nie to do ciebie nie dociera, ja mówie tu o faktach nie o pobożnych życzeniach niektórych filzofów, które niegdy zrealizować się nie dało, jezli mówimy o kumunizmi/socjalizmie to czeba go brać jako całość, a nie twierdzić iż np ZSRR było zwichrowane, ale tzw socjalizm utopijny jest dobry

Do Domik

Porówuj się zawsze do lepszych nie gorszych, skoro Niemcy to za dużo to dam przykład np Hiszpanii, Irlandi

A co do początków to hehh one są zawsze trudne, jakie paczątki maił komunizm (sory socjalizm) w większości państw np Rosja, Chiny Korea PN, zresztą w socjalizmie cel uświęcał środki

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z takim podejsciem to nie zeszlibysmy z drzew

stwierdzliby , raz sie nie udalo , no coz walek

pozatym kapitalizm tak jak wczesneij feudalizm sie konczy jest to kolej historii

i mozesz sobie myslec inaczej ale tak jest ,tak jak skonczylo sie niewolnictwo ( chociaz wkapitalizmie nei do konca ) bo poprostu wyczerpalo mozliwosci rozwoju , tak skonczyl sie feudalizm , bo nie wydajal tak i skonczy sie kapitalizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tylko jedno co zauważyłem ...

EsiuWWW w każdym temacie o religi, polityce prowokujesz innych, zrozum, że ludzie mają różne poglądy i nie każdy tak jak ty należy do kółka różańcowego i oddaje pół pensji na kościół i marzy o państwie kościelnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EsiuWWW napisał(a):

Do Domik

Porówuj się zawsze do lepszych nie gorszych, skoro Niemcy to za dużo to dam przykład np Hiszpanii, Irlandi

A co do początków to hehh one są zawsze trudne, jakie paczątki maił komunizm (sory socjalizm) w większości państw np Rosja, Chiny Korea PN, zresztą w socjalizmie cel uświęcał środki

1461934[/snapback]

Hym nie wiem czy cel uświęcał środki ;). Ale uwierz do Hiszpanii nie mam szans i długo nie będziemy mieć ;) Irlandia :>? z najwyższym wzrostem gospodarczym i nakładem na nauke :> My jesteśmy jeśli chodzi o nakłady na szkolnictwo na szarym końcu chyba włochy mniej wydają od nas i jeszcze jakieś państwo. Nawet mniejsze Czechy Węgry więcej $ przeznaczają na nauke. Jesteśmy biedni i tyle. I jeśli nie będziemy zapieprzać jak małe samochodziki to nie będzie lepiej. Znacie ten kawał otym kiedy jest cud a kiedy jest normalnie w Polsce :>? Normalnie kiedy Matka Boska schodzi z obrazu, i naprawia gospodarkę i ratuje nasz kraj, a cud kiedy Polacy biorą się do roboty ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luks__pl napisał(a):

Ja powiem tylko jedno co zauważyłem ...

EsiuWWW w każdym temacie o religi, polityce prowokujesz innych, zrozum, że ludzie mają różne poglądy i nie każdy tak jak ty należy do kółka różańcowego i oddaje pół pensji na kościół i marzy o państwie kościelnym.

1461959[/snapback]

Tak i co ja mam ci na to odpowiedzieć??, Chyba tylko to iż ja prowadze dyskusje, prezentuje swoje poglądy zgoda, raczej kontrowersyjne, ale po pierwsze nikogo nie prowokuje, jeżeli ktoś chce ze mną toczyć dyskusje to zapraszem jeżeli nie to nie, staram się przytaczać rzeczowe argumenty, natomaista analiza twojego posta

1. Nikogo nie staram się na siłe do niczego przekonywać sam się przekonać też raczej nie dam

2. Nie należe do kólka różańcowego, wogóle w takiej formie jak to przedstawiłeś jest to obrazą, niekogo w swych postach nie staram się uraźić, nikogo z powodu jego poglądów nie generalizuje

3. Nie wiem po co napisałeś tego posta, nic on nowego do dyskusji nie wprowadza ma na celu jedynie ośmieszyć moją osobe i moje poglądy tylko dlatego bo nie są one zbierzne z twoimi

4. zanim zaczniesz kogoś pouczać i wytykać mu jego błedy zwróc uwagę na swoje w pierwszej kolejności

Do Pietia(lania)

Socjalizm też zbytnio na rozwój świata nie wpłynął

Kapitalizm kiedyś się skończy to na bank, system polityczny to taki sam wynalzaek człwoeka jak np pieniądze wiadomo że ich forma niesyatnnie się zmienia

Ale systemem który go zastąpi na pewno nie będzie komunizm (Marksizm) tego jestem pewien

Pozwolisz że nieco później ustosunkuje się do podanego przez ciebie linka gdyż jest tam tego dośc sporo, a ja przy okazji przeglądam notatki na socjologie

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EsiuWWW mam pytanie jaka gospodarka jest teraz najbardziej dynamiczna na świecie :>? Znasz cytat Bismarcka :> "Dajcie Polakom niepodległość sami siebie wykończą". My chcemy bogactwa zachodu zamiast pracować jak zachód. Pozatym jesteśmy biedni a jeszcze sami się okradamy nie płacąc podatków, robiąc przekręty (w USA oszutwo podatkowe nikt się nie chwali w Polsce zamienia się w zaradność, np uniknięcie Vatu na samochód z kratką itp). Jeśli chodzi o przekręty wcale nie jesteśmy najgorsi tyle że biedni i bardzo odczuwamy to. Nawet w Niemczech (przekręt z stomatologią) Enron ......

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domik napisał(a):

EsiuWWW mam pytanie jaka gospodarka jest teraz najbardziej dynamiczna na świecie :>? Znasz cytat Bismarcka :> "Dajcie Polakom niepodległość sami siebie wykończą". My chcemy bogactwa zachodu zamiast pracować jak zachód.

1462049[/snapback]

1. Chińska :) wiem wiem kraj socjalistyczny (ale już nie w kwestiach gospodarczych, przynajmniej nie wszystkich)

2. Znam heh w sumie ja bym go zmienił na >> "Dajcie Słowianom niepodległość sami siebie wykończą" bo w sumie jego esencja odnosi się do calej grupy niż jednego narodu, no cóż przykre, a poniekąd niestety prawdziwe, heh może to jest powód żeby wejśc do UE :)

O właśnie i tu trafiłeś w sedno z tą pracą ustrój socjalistyczny wykształcił w ludziach taki model pracy

Edit czytam ten link już widze pare (moim zdaniem) nidomówień przedstawie jej jak przeczytam

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustój socjalistyczny nie wykształcił niestety ;/, tyle że myślenie państwowe to znaczy niczyje(to jest normalne kombinatorstwo w każdym kraju). Często to widać w słowach "państwo zapłaci" ale **** do diabła ! nie państwo lecz MY ! kolejny podatek bo ktoś nie zapłacił. Nadal kapitalizm to gospodarka planowa bo planują budżet a jak sie robi wały na paliwie to robią vat, czy inny podatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luks__pl napisał(a):

1462075[/snapback]

Nikt nie jest doskonały, każdemu może coś się wymsknąć, ale w porównaiu do twojego posta który zadaniem było ośmieszenie mnie to jest nic (prawie nic riposta)

Domik

Zgadzam się że jest takie myślenie szczególnie u osób w wieku średnim, bądź starszym

Jedno pytanie do wszystkich zaintereswanych

mianowicie

Czy jest możliwe pełne ukształtowanie się socjalizmu, a następonie komunizmu, w sposób nie przypominający tych znanych nam z historii

Czy idee jakie przyśięcały Marksowi da się wyegzekwować, skoro cześc środowiska w sposób wyraźnuy odpowiedziała NIE!!!!

Nie dla dyktatury proletariatu

Nie dla rewolucji

Nie dla gospodarki centralnie palnowanej

Takie są głowne założenia rewizjonimzu Berksatina które dały początek ruchowi Socjaldemokracji

Więc skor byli komuniści/socjaliści sami stwierdzili iż tego typu idee to tylko puste słowa jaki jest sens zastanaiwąć się nad taką alternatywą dla kapitalizmu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja EsiuWWW nie piszę o komuniźmie bo : żaden człowiek niechce mieć tyle samo co inny, każdy jest indywidualny, uważa że robi wszystko najlepiej i więcej niż inni, chce więcej niż inni. Na przeszkodzie stoi nasza nautra. Bo zawsze jest rywalizacja bogatszy silniejszy. Ja tylko mówię że demokracja to mżonka jak Komunizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz esiuwww znowu cos tam wiesz cos Ci tam dzwoni ale to nie to

w socjalizmie : kazdemu wedlug zaslug

w komunizmie :kazdemu wedlug potrzeb

a czy wiesz czym sie rozni wedlug potrzeb od po rowno??

byla taka anegdota kiedys : ktos zapytal ( bodajrze Marksa <ale pewny nie jestem > ) jak to jest ze w komunizmie kazdy ma miec po rowno to nie sprawiedliwie

Marks odpowiedzial ze , jelzie ktos bedzie sie domagal porcji po rowno to marksisci wyszydza go poprzez dodanie mu drugiej porcji

przeciez to oczywiste ze potrzeby sarozne, ja nei potrzebuje miec mercedesa , wystarczy mi motor , inny bedzie chcial mercedesa

aha ale najpierw musi nastac socjalizm globalny , dlaczego ? bo wlansie stalin udowodnil ze nei da sie wprowadzic komunizmu w jednym kraju a dlaczego ? a no dlatego ze bedzie permanentna grozba kontrrewolucji , i wyscig zbrojen , co doprowadzi do czegos takiego jak widzielismy

jak bardzo Ci bedzie zalezec to napsze na ten temat szerzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym wdzięczny ale nie wiem czy nie lepiej na priv, jak wolisz widze że się elpiej orientujesz w tym temacie

Ale nie odpowiedziałeś na moje poprzednie pytanie

Do Domik

I dlatego według mnie ludzie nie są równi

A teraz pytanko z seri tych dociekliwych

Czy kiedykolwiek zdażyło wam się że w myślach w porówaniu do tego czy owego człowieka uważaliście samych siebie za lepszych od niego??

żeby zobrazować taka sytuacja

Idziesz ulicą, nagle z za rogu widzisz jaką niewielką grupke kiboli (nie mylić z normalnymi kibicami), oszalikowani, wykrzykujący np Legie ch...., niszczący jakieś tam ławki, lub inne sprzęty uliczne :), czy widząc taką sytuacje nie myślisz sobie "jestem od nich lepszy, mądrzejszy, prezentuje sobą coś więcej niż oni" lub "jestem im równy"??

Jeżeli odp 1 to już wiesz czemu uważam iż wszyscy ludzi równi sobie nie są

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EsiuWWW napisał(a):

1. Tu jest jescze ważny jaki robotnik i jaki lekarz

Proste porównanie co jest łatwiej i szybciej odtworzyć w wyniku straty, roboltnika po zawodówce, nie znającego się tak naprawde w chwili jej ukończenia na niczym czy lekarza którego studia nie dość że są kosztowne to jego wykształcenie trwa o wiele wiele dłużej, a teraz pytanie z odwronej strony dlaczego to wykształcony lekarz ma, który by zdać i ukończyć medycyne podją wysiłek nieporównywalnie większy niż do gościa po zawodówie ma być mu równy

Dlaczego np inzynier fizyki prowadzący jakieś badania, na którym ciązy odpowiedzialnośc ma być uważany za równego np jakiemuś alkoholikowi z pod dworca

Jeżeli chodzi o podział miasto wieś to nie uważam iż ktoś jest gorszy tylko dlatego że pochodzi ze wsi, ale jeżeli całe jego życie oparte jest tylko na sączeniu Jaboli, a tak jest na wsiąch nie oszukujmy się no to sory dlaczego ja mam się z nim równać,

Konkludując ludzie są równi (moralnie) tylko podczas narodzin ich decyzje życiowe pwodują ich umiejscowienie w "szeregu"

... blah blah

1461860[/snapback]

Człoweiku!!! Opanuj się i przeczytaj co sam piszesz!!

Jakim prawem możesz decydować że lekarz jest lepszy od robotnika??!!! :mur:

Gdyby nie ten robotnik, lekarz nie miałby gdzie pracować (ktoś musi wybudować szpital), nie maiłby się w czym myć (wode trzeba podłączyć), nie mógłby korzystać ze sprzętu (eletryk by się przydał??)... MEGA LOL!!!

Nie porównuj inżyniera do alkoholika. Studia medyczne są drogie i długie (i trudne) ale wielu młodych zdolnych adeptów nie ma kasy żeby na nie podejść!!!!! I co? Są gorsi? Bo mają mniej gotówki tak? I są skazani na bycie "kimś gorszym:?? :? :o :|

Ech, nie mogłem się powstrzymać... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazik2000 napisał(a):

Człoweiku!!! Opanuj się i przeczytaj co sam piszesz!!

Jakim prawem możesz decydować że lekarz jest lepszy od robotnika??!!! :mur:

Gdyby nie ten robotnik, lekarz nie miałby gdzie pracować (ktoś musi wybudować szpital), nie maiłby się w czym myć (wode trzeba podłączyć), nie mógłby korzystać ze sprzętu (eletryk by się przydał??)... MEGA LOL!!!

Nie porównuj inżyniera do alkoholika. Studia medyczne są drogie i długie (i trudne) ale wielu młodych zdolnych adeptów nie ma kasy żeby na nie podejść!!!!! I co? Są gorsi? Bo mają mniej gotówki tak? I są skazani na bycie "kimś gorszym:?? :? :o :|

Ech, nie mogłem się powstrzymać... :mur:

1462608[/snapback]

Zanim będzie się ustosunkowywał do czyjejś wypowiedzi p-reczytaj najpier ją do końca a nie wycięty z kontekstu fragment

Napisałem iż człowiek po przez swe decyzje sam ustawia się w szeregu

Dalej twierdz że lekarz jest osobą ważniejsz od robotnika, doły kopać potrafi każdy, leczyć ludzi mało kto, zreszta u nas studia meydczne są państwowe, i jeżeli ktoś się na nie dostanie do znaczy iż osiągnał nielada sukces

Dlaczego mam nie porównywać skoro ludzi są równi tzn że znak równości można postawić pomiędzy dwiema dowolnie wybranymi jednostkami, a więc ???

Aha i tekstu w stylu MEGA LOL zostaw dla siebie samego, w tych tematach są one wyjątkowo nie na miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EsiuWWW napisał(a):

2. To co robił robił nie za pomocą demokratycznych metod tylko za pomoca broni, co dla mnie jest nie dopuszczalne

1461671[/snapback]

Nie bylo mnie na forum wiec nie moglem sie wypowiedziec :wink:

To co napisales jest bardzo interesujace ( nie chce szydzic z ciebie )... ale czym on sie roznim ( w zarysie ogolnym ) od obecnie USA. Wiem ze to jest uogolnienie porownywac jednostke do calego kraju i niektorych to moze zbulwersowac.....

Nie bede poruszal kwestii socjalizmu/komunizmu/demokracji bo sadze ze osoby ktore wypowiadaja sie na ich temat ( porowujac etc ) wiedza czym kazdy "system" rozni sie od siebie.

Che Guevara walczyl za "wolnosc" przy uzyciu "rewolucji", USA obecnie tez walczy "o" demokracje na swiecie, wpychajac sie buciorami w sprawy innych panstw. Zadacie teraz pytanie co to porownanie ma do siebie?? A no to, ze takimi samymi metodami ( jak napisal wczesniej EsiuWWW )jak Che Guevara "walczy" obecnie USA.

I teraz nauwa sie pytanie jezeli metody stosowane przez Che sa nie dopuszczalne to czemu caly swiat toleruje zapedy Usa? Przeciez to niczym sie nie rozni, no moze z wyjatkiem ze Che byl "jednostka" a USa jest "wielkie".

Moze swiat powinien sie zastanowic czemu potepia sie czlowieka, ktory walczy o "wolnosc" a popiera kraj, ktory na sile chce wprowadzic swoj system i wladze ( za pomoca sily) w innym kraju. Przeciez to co dzieje sie teraz w Iraku mozna smialo porownac do Traktatu Trzech Czarnych Orłów, z tym malym wyjatkiem ze Irak nie zniknol z mapy swiata..........

Naprawde przywodcy swiatowi powinni sie zastanowiczamiast cos zrobia..... i polska w tym uczestnuczy...........

Nie wiem czy podzielacie moje poglady.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie wiem czy podzielacie moje poglady.

Zdecydowanie nie :P

Cytat

I teraz nauwa sie pytanie jezeli metody stosowane przez Che sa nie dopuszczalne to czemu caly swiat toleruje zapedy Usa? Przeciez to niczym sie nie rozni, no moze z wyjatkiem ze Che byl "jednostka" a USa jest "wielkie".

Che wcale nie był 'jednostką' - reprezentował macki komunizmu/socjalizmu. Pewnie teraz płakałbyś znacznie bardziej gdyby udało mu się rewolucją zarazić świat (zakładając że istniałby internet).

Pozatym wszyscy widzą tylko negatywne skutki wojny (ofiary itp). To tak jakby Saddam nie mordował Kurdów i był uosobieniem pokoju. O pozytywnych skutkach jak np. poprawa zachowań Libii i Syrii (wycofanie wojsk z Libanu) to przeciwnicy wojny nic nie piszą.

Świat toleruje USA z jednej przyczyny - jego siły (militarnej i gospodarczej). Od zarania naszych dziejów to silniejszy miał rację - i nie zanosi się aby to się miało zmienić. Oczywiście to jest darwinizm i słabi giną, ale "that is the way of the Force, Luke".

I jeszcze detal - demokracji również nie uważam za najlepszy system sprawowania władzy - ale na razie musi wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EsiuWWW napisał(a):

Mylisz deomkracje z niewydolnością finansową państwa i jego instytucji, wbrew pozorom to nie to samo, służba zdrowia powinna być oparta o komercyjne ubezpieczenia i nie powinno być już takich problemów

A co do moich starych to trafiłeś jak kulą w płot

A to co dzieje się w tym kraju, nie jest znowu aż tak źle, choć dobrobytu też tu nie ma

Nie popieramjakiejkowliek polityki. Mój ojciec nie mogl skonczyc normalnie szkoly czy awansowac w pracy bo nie byl w partii, potem siedzial w pierdlu za odmowę sluzby wojskowej.

Wtedy nie maielismy wolnosci słowa. Ok .

Ale nie bylo wtedy takiej sytuacji ze osoba z mojej rodziny umiera na raka, a NFZ odmawia leczenia bo za drogi lek...

Sorry ale ja wolę sytuację gdzi enie mogę powiedziec czegostam (z resztą i tak mialbym to gdzies) niz sytucję gdy mówi sie o wolnosci, równosci itd. a ludzie UMIERAJĄ lub pracują po 400zł na czarno.

Patrząc na to wszystko dochodze do stwierdzenia ze nie ma własciwego rządu, własciwej idei itd.

Mam gdzies czy bedę na kubie, czy w polsce czy w usa. Bo szarczki zawsze sa kopane w dupę. A takie teksty o wyzszosci jednego ustroju nad drugim to zostaw sobie na debatę wyborczą lub dla dzieci, które nie miały kontaktu z rzeczywistoscią..

Mówisz ze demokrajca jest ok, tylko ze to czy to jest złe.. To samo moge powiedziec o komunie załozenia tez były piekne, i tak samo to czy to było złe..

Tylko ze to czy to, dla ciebie nazywa się "niewydolnoscią" a dla mnie nazywa się to sostra która w kazdej chwili moze umrzec z powodu odmowy leczenia przez NFZ, a zdarzyło się juz to 3 razy i za kazdym razem miała nawrót choroby.

Dla ciebie będzie to patologia, a dla mojej dziewczyny zmarnowane zycie gdzy w srodku ostatniego roku szkoły panstwo cofa fundusz alimentacyjny i gdybym ja nie pracował w firmie po 12 godzin za 600zł (co jest oczywiscie następna patologia ale za to demokratyczna) to zostałaby na lodzie ze skonczonym liceum i pewnie kaufland albo co inne za 400zł namiesiąc byłoby wyzem jej mozliwosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historia ocenia "ta cala wojne"

Wiesz po Traktacie Trzech Orlow (mam nadzieje ze wiesz o czym pisze ) swiat tez pokazywal same za a chyba my jako narod nie bylismy z tego zadowoleni?

Chyba polska jako jedn z nielicznych krajow na swiecie po czesci rozumie ( moze nie doslownie )co przezywaja Irakijczycy. Po mimo calego zla jakie sadam wyrzadzil zylo im sie "dobrze".

W XVII w. polakom po mimo slabosci kraju, ogolnego chaosu w rzadzie ( o dziwo teraz mamy to samo ;) ) zylo sie dobrze, nikt nie wystepowal przeciwko wladzy........ Dopiero panstwom osciennym sie nie podobalo i postanowily ( jak to powiedziala caryca ) "naprawic system polityczny oraz stabilnosc w Rzeczypospolitej"

Co teraz robi USA? Dba o sysuacje polityczna na drugim koncu swiata, a nikt ich o to nie prosil. Moze i sa mocarstwem ale kto dal im prawo kierowac panstwami na swiecie? zmieniac rzady/ ustroje polityczne? Nikt, kolonie juz nie istnieja, ( to co teraz napisze moze byc bardzo bulwersujace) ten kraj prawie nie ma swojej histroii!!! raptem 500 lat od odkrycia , a 150 od uformowania sie USA ( 1861 wojna secesyjna ).

MOim zdaniem wiele to sie nie rozni od rozbiorow polski, co prawda Irak nie znikl z mapy, sa niby ruchu ktore maja doprowadzic do usaamodzielnienia sie wladz w bagdazdie, ale widzac to co sie tam dzieje nc nie swiadczy o tym aby ten rzad mogl istniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Chyba polska jako jedn z nielicznych krajow na swiecie po czesci rozumie ( moze nie doslownie )co przezywaja Irakijczycy. Po mimo calego zla jakie sadam wyrzadzil zylo im sie "dobrze".

Polska się pisze z dużej litery.

A znasz osobiście jakichś Irakijczyków czy żywisz się tym czym cię karmi gazeta ?

Ja na przykład znam ... są niezadowoleni z obecnej sytuacji w kraju - ale traktują to jako stan przejściowy - a za dopłatą nie wzięli by saddama z powrotem.

Porówanie z rozbiorami Polski jest wyjątkowo nietrafne - w Iraku nie sprzątają państwa ościenne, nie ma utraty powierzchni państwa a konflikt obecnie ma charakter religijny - tzn sunnici nie mogą siępogodzić z utratą wpływów które mieli za saddama (i jak zawsze kasa - ale to jest oczywiste).

A co do pytania kto dał USA prawo do takich działań ? Oczywiście nikt - są na tyle silne że nie muszą się nikim przejmować.

I mam gdzieś ocenę 'Historii' - ona ma tendencje do popierania zwycięzców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOBO napisał(a):

I mam gdzieś ocenę 'Historii' - ona ma tendencje do popierania zwycięzców.

1462753[/snapback]

To wspolczuje ci, widze ze miales kiepskich nauczycieli, ktorzy nie potrafili w obiektywny sposob pokazac historii. Tendencja do popierania zwyciescow....... w Czeczeniu zwyciezyli Rosjanie a i tak sa za Czeczenie potepiani....

Co do Irakijczykow, nie znam ani jednego... ale ja moge zadac tobie pytanie czy znasz wszystkich Irakijczykow w Iraku, czy na podstawie znajomosci kilku mowisz o calym narodzie?

Sam napisales ze sunnici nie cziesza sie z okupacji, mozliwe ze inni tez sa nie niezadowoleni.

Dlatego wlasnie historia to osoadzi czy to bylo potrzebne i sluszne ( cala interwencja )

Co do porownania, rzeczywiscie nie ma utraty panstwa ale: Obce mocarstwo ( tak mozna nazwac USA obce dla Irakijczykow ) ustanawia nowy rzad, kontroluje zloza ropy w Iraku. Czy konflikt jest religiny... napewno ale napewno wiele niecheci Irakijczycy czuja w stosunku do Amerykanow za bombardowania, za ofiary ktore w nich zginely.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Galago De Codi

Przykro mi bardzo że zaistniała u ciebie taka sytuacja, jęzli tak jest jak piszesz to zachowanie NFZ-u jest naganne, ale za czasów PRL twwój członek rodziny również miał by problemem ze służbą zdrowia, ta akurat była niewydalona zarówna wóczas jak i teraz po prostu się o tym nie mówiło, pozatym w dalszym ciągu mylisz nieco kwestie, tak jak już napisałem wcześniej, demokracja nie ma nic do sposóbu działania jkiejś instutucji na rynku, efektem takiego stanu rzezy jest błędnie prowadzona polityka i zapóźnienia sięgając kilkudzięsięciu lat w jej reformowaniu

Do Buu

No raczej cały świat nie toleruje polityki USA wojna w Iraku wzbudziła wielkie kontrowersje, i akcja ta nie została poparta przez Rade Bezpieczeństwa ONZ, co do naszego udziału to nie będe się już wypowiadał, ale ktoś powinien u nas za to bęknąć

Pozatym upadek kolonializmu większośc państwom pokolonialnym nie przyniósł dużo dobrego, tak naprawde w właśnie w chwili kiedy państwa takie jak Irak uzyskały niepodległość zaczeły się w nich problemy, zresztą wystarczy spojrzeć na Afryke, co tam się dzieje

Acha na marginesie dla tych co uważaja polityke USA za imperialną niech odpowiedzą sobie co zrobiło by ZSRR gdy np taki osama uderzył w Moskwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Co do Irakijczykow, nie znam ani jednego...

Dlatego ja pisze na przykładach a Ty na powietrzu ....

Piszesz o historii najnowszej - a jak histroria traktuje Asyryjczyków zajmujących Babilon ? a A imperia rzymskie i egipskie ?

Ilu ludzi głośno potępia (na forum międzynarodowym) Putina za Czeczenie ? Historie piszą zwycięscy - choćby nie wiem jak zbrodniczy. Nie ma obiektywnej Historii (obiektywne są suche fakty), historia zawsze jest subiektywna. Czekanie na historię to tak jak europa zrobiła przy konflikcie w byłej Jugosławii - też debatowali czy to ma uzasadnienie - i zastanów się co by było gdyby nie interwencja.

Cytat

napewno wiele niecheci Irakijczycy czuja w stosunku do Amerykanow za bombardowania, za ofiary ktore w nich zginely

To prawda - napisz tylko jeszcze że są wdzięczni saddamowi za bombardowania, gazowanie i represje (szczególnie kurdowie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOBO napisał(a):

Dlatego ja pisze na przykładach a Ty na powietrzu ....

1462935[/snapback]

na przykladach? czy znajac 3-4 Irakijczykow mozna wypowiadac sie ze caly kraj jest wdzeczny za interwecje? raczej nie

Cytat

i zastanów się co by było gdyby nie interwencja.

Wielu juz gdybalo co by bylo gdyby. Ja nie gdybam bo nie wiem, nikt nie wie co by bylo gdyby nie bylo tego czy tamtego.

Cytat

To prawda - napisz tylko jeszcze że są wdzięczni saddamowi za bombardowania, gazowanie i represje (szczególnie kurdowie).

po co tyle "jadu" w tej wypowiedzi. Zreszta to juz staje sie wypaczeniem calej sytuacji. Mozemy tak odpowiadac jednym argumentem na drugi i do niczego to nie doprowadzi.

Co do ostatniej wypowiedzi kurdowie mieli za zle a sunnici i czesc spoleczenstwa sie "ciesyla" jezeli mozna to tak nazwac. Ale tak jak juz wczesniej napisalem to juz jest wypaczanie calej sytuacji, szukanie odpowiedzi na sile. Ty jestes za interwecja a ja przeciwko. Swoja droga co tak naprawde Irak zrobil Us ?

Grozil ze ich zaatakuje? Nie .

Czy porywali amerykanow ? Nie

Czy posiadali bron masowego razenia, ktora byla jednym z glownych powodow zaatakowania Iraku? NIe

Ze zle sie dzialo w Iraku czesci spoleczenstwa a innej czesci bylo dobrze nie oznacza ze mozna wpychac sie z buciorami i ustawiac caly kraj sila do pionu. Ile wiecj dobra USA by zrobilo gdyby zamiast wydawac $ na wojne przeznaczyla by to na pomoc glodujacym w afryce albo cos w tym stylu?

Cytat

Piszesz o historii najnowszej - a jak histroria traktuje Asyryjczyków zajmujących Babilon ? a A imperia rzymskie i egipskie ?

Chyba wiemy co to bylo niewolnictwo i wyzyskiwanie niewolnikow? wiec po co to rozpamietywac? Jezeli chcesz cos wiedziec cos o narodszie Egpiskim to wez ksiazke do histori, przeczytasz tam ze piramidy zostaly stworzone przez armie niewolnikow ktorzy pracowali ponad wlasne sily aby wybudowac grob dla faraona o ich "podbojach" Historia to osadzila i wiadomo w jakich warunkach zyli wtedy ludzie i jak musieli pracowac.

Dobra ja koncze bo moze sie zrobic nieprzyjemnie.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy przykład dowolny niż żaden - nie pisałem że cały kraj jest wdzięczny - pisałem że nie chcieli by saddama z powrotem.

Cytat

Wielu juz gdybalo co by bylo gdyby. Ja nie gdybam bo nie wiem, nikt nie wie co by bylo gdyby nie bylo tego czy tamtego.

Pewnie - Ty zostawisz Historii do osądzenia :D

Cytat

Co do ostatniej wypowiedzi kurdowie mieli za zle a sunnici i czesc spoleczenstwa sie "ciesyla" jezeli mozna to tak nazwac. Ale tak jak juz wczesniej napisalem to juz jest wypaczanie calej sytuacji, szukanie odpowiedzi na sile

Tu masz całkowitą rację - bo przecież można napisać że Białorusini się cieszą że Łukaszenko nie stosuje ludobójstwa, a Kambodżanie się mogą cieszyć że Pol Pot zostawił ich trochę przy życiu.

Cytat

Ile wiecj dobra USA by zrobilo gdyby zamiast wydawac $ na wojne przeznaczyla by to na pomoc glodujacym w afryce albo cos w tym stylu?

Lewicowe odchylenie - głodni by to przejedli i przyzwyczaili się do pomocy - takie akcje (dawanie ryby a nie wędki) robią więcej szkód niż pożytku.

Pozatym zbrojeniówka też musi zarobić - jedna rakieta tomahawk kosztuje ok 1 mln $ - czyli zamiast strzelać tym do Irakijczyków USA mogły po prostu kupić iracką armię i po wojnie :D - ale wolą dać zarobić swoim zakładom zbrojeniowym - co między innymi napędza część nauki i gospodarki. Wojna to nie same plusy - ktoś za to płaci życiem - ale cóż- ludzi jest ponad 6 mld więc dla niektórych wojna to czysty biznes.

Co do Egiptu - jak zbudowano piramidy i kto to zrobił spory są do dziś - niech przy tym umierają miliony - co to zmieni ? Ludzie się urodzą nowi... Natomiast miałem na myśli osiągnięcia naukowe babilonu i egiptu. Królowie pojawiali się i znikali a ty nadal masz 24 godziny, dzielisz godzinę na 60 minut i minutę na 60 sekund....

Rozumiem że wolałbyś ocalić tych biednych niewolników z samego dna drabiny społecznej i dalej kręcić słońcem wokół ziemi.

Ja nie kończę :P - jeżeli ktoś ma zamiar rozsądnie polemizować to czekam na opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te linki to do mnie ?

W takim wypadku :

ad1 - tu oszczędzę komentarza bo autor wylewa tony jadu - często kłamiąc w żywe oczy -typu -

Cytat

Problemy gospodarcze USA zwiększają się z dnia na dzień, a sytuacja jest tak dramatyczna, że każde najmniejsze światełko w tunelu (np. minimalny wzrost gospodarczy) traktuje się jako nadchodzące wybawienie

Autor zauważa tylko pogróżki wobec Syrii - ale jej wycofania wojsk z Libanu już nie jest łaskaw zauważyć.

ad2 - czy ja pisałem że Irakijczycy są zadowoleni z sytuacji w ich państwie ? Ale jednak traktują to jako stan przejściowy ( z tym że uważają rzecz jasna że to trwa zbyt długo - i mają rację).

Cytat

Duża część społczeństwa myśli o wolności, równości, świeckich standardach i dobrobycie. Oczywiście, dobrze strzeżone są meczety, będące jednak miejscem szerzenia ignorancji i mitów wśród społeczeństwa.

No jakbym Lenina słyszał - czy że nie USA, nie sami Irakijczycy tylko socjaliści wiedzą co jest dla Irakijczyków lepsze :D Meczety należy upaństwowić i ich dobra rozdać <hahaha> No europie by to pewnie wyszło na dobre - tylko Zarkawi mógłby się na socjalistów obrazić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOBO napisał(a):

Lepszy przykład dowolny niż żaden - nie pisałem że cały kraj jest wdzięczny - pisałem że nie chcieli by saddama z powrotem.

Pewnie - Ty zostawisz Historii do osądzenia :D

Tu masz całkowitą rację - bo przecież można napisać że Białorusini się cieszą że Łukaszenko nie stosuje ludobójstwa, a Kambodżanie się mogą cieszyć że Pol Pot zostawił ich trochę przy życiu.

Lewicowe odchylenie - głodni by to przejedli i przyzwyczaili się do pomocy - takie akcje (dawanie ryby a nie wędki) robią więcej szkód niż pożytku.

Pozatym zbrojeniówka też musi zarobić - jedna rakieta tomahawk kosztuje ok 1 mln $ - czyli zamiast strzelać tym do Irakijczyków USA mogły po prostu kupić iracką armię i po wojnie :D - ale wolą dać zarobić swoim zakładom zbrojeniowym - co między innymi napędza część nauki i gospodarki. Wojna to nie same plusy - ktoś za to płaci życiem - ale cóż- ludzi jest ponad 6 mld więc dla niektórych wojna to czysty biznes.

Co do Egiptu - jak zbudowano piramidy i kto to zrobił spory są do dziś - niech przy tym umierają miliony - co to zmieni ? Ludzie się urodzą nowi... Natomiast miałem na myśli osiągnięcia naukowe babilonu i egiptu. Królowie pojawiali się i znikali a ty nadal masz 24 godziny, dzielisz godzinę na 60 minut i minutę na 60 sekund....

Rozumiem że wolałbyś ocalić tych biednych niewolników z samego dna drabiny społecznej i dalej kręcić słońcem wokół ziemi.

Ja nie kończę :P - jeżeli ktoś ma zamiar rozsądnie polemizować to czekam na opinie.

1463066[/snapback]

Zgadzam się z tym w całej rozciągłości, widać to szczególnie w Polsce na terenach po PGR-owskich gdzie gro tamtejszej społeczności mógł by starać się o jaką prace, lecz ludzie ci jej nie chcą, gdyż długotrwałe bezrobocie (po części zawinione przez państwo, po części przez nich samych), i co tu ukrywać "niewydajny" system pracy sprawił iż wolą siedzieć i dostawać kase z opieki społ

Powiem tak ludziom straszym (tzn w średnim wieku) to i może się nie dziwie, ok tak im przyszło, natomiast ta postawa przechodzi na młodsze pokolenia, które wchodząc na rynek pracy również od razu domagają się przywileji, że już nie wspomne o patologiach typu rodziny wielodzietne, które są "robione" tylko po to by dostać następną subwencje z państwa która przynależy się kilejnemu dziecku, i mimo programów aktywizujących, które państwo wbrew obiegowej opini prowadzi nie ma na nie chętnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi