Fett Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Mam płytę MSI (MS-6380) K7T266 PRO-2 Socket-A, a na niej 512 mb SD RAMu... Jednak jak każdemu wiadomo, SD jest mniej wydajną pamięcią niż DDR. I tu moje dwa pytania: 1. Czy mozna na tej plycie montować pamięć DDR? 2. Jeśli tak, to ile? Z góry dziękuję za odpowiedź. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 conajmniej 512mb na dimm jednak sdram nie bedzie dzialal z ddr - musisz wyjac sdram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fett Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Tak, SD wyjmę... Czy coś ponad 512 ddru zmieści? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 pewnie masz 2 lub 3 dimmy na ddr wiec wejdzie conajmniej 1gb ddr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fett Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Niestey w sprawach części jestem cienki bolek... Czy gda się gdzieś sprawdzić, ile dimmów mam? Chciałbym być pewien, ile RAMu moge zakupić. I jeszcze pytanie: czy karta graficzna Radeon 9800SE Sapphire 256 MB DVI będzie na tej płycie głównej działać bez problemów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmardok Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) Na MSI 6380 są tylko i wyłącznie 3 x DDR, każdy bank obsługuje moduł od 64 MB - 1 GB :) Tak pisze w instrukcji, bo akurat miałem taką płytę i mam do niej instrukcje w pdf :) Pozdrawiam Edytowane 23 Maja 2005 przez mmardok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fett Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 mmardok> Czy mógłbyś mi ją przesłać? Jeśli tak, wyślij na adres fett_8[at]interia.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 no to Fett zdecyduj sie jaki ram masz ,bo sadzilem ze to wlasnie to msi z bankami na sdram i ddr skoro sa same ddr to masz 512mb ddr (a nie sdram) i mozesz spokojnie dolozyc jeszcze 2x512mb (kosci 1gb sa drogie i trudno dostepne - strzez sie pamieci ECC Registered ,mozesz jedynie wlozyc ECC Unbufered) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Proponuję LOL-a 2005 roku dla Fett-a , jest tak jak napisał mmardok - też miałem tą płytę i tam chodza tylko DDR-y !!!!. Pozdr. :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmardok Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 mmardok> Czy mógłbyś mi ją przesłać? Jeśli tak, wyślij na adres fett_8[at]interia.pl 1460372[/snapback] Już wysłałem :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fett Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) Proponuję LOL-a 2005 roku dla Fett-a , jest tak jak napisał mmardok - też miałem tą płytę i tam chodza tylko DDR-y !!!!. Pozdr. :-P 1460383[/snapback] Sobie mozesz lola roku przyznać :> Cytat z intrukcji: "Main Memory [...] Supports 2.5v DDR, SD RAM, DIMM" :P A ja na bank mam obiecnie 512 sd... Edytowane 23 Maja 2005 przez Fett Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Hehehe, kolega ma taką płytę i też wiem, że tam są tylko DDRy. Tym bardziej się zdziwiłem jak kolega KGB napisał, że zamiast DDR do tych banków mozna włożyć SDR buahah. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fett Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 No widać można jednak, skoro mam i działa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Hehehe, kolega ma taką płytę i też wiem, że tam są tylko DDRy. Tym bardziej się zdziwiłem jak kolega KGB napisał, że zamiast DDR do tych banków mozna włożyć SDR buahah. 1460410[/snapback] nie napisalem ze do tych samych bankow bylo wiele plyt na kt266 ktore mialy 2x sdram i 2xddr ,a byly nawet takie co mialy 2xsdram i 3xddr Cytat z intrukcji: "Main Memory [...] Supports DDR, SD RAM, DIMM problem jest taki ze mowiac SDRAM wszyscy maja na mysli dimm 168pin i nikomu to nie przeszkadza a SDRAM to tak naprawde rodzaj pakowania pamieci (moze nie dokladnie pakowanie ,a rodzaj) a DDR to tryb pracy pamieci DIMM to dokladnie rodzaj pakowania pamieci w taki wlasnie modul i to oznacza poprosu ze to co zwykle nazywamy DDR to "DDR sdram dimm" skrot pracy pamieci nie ddr to SDR (nie oficjalny skrot) stad cale zamieszanie - ta plyta posiada sloty jedynie na pamieci ddr 2.5v (sdram ma 3.3v ,a ddr2 ma 1.8v ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Sobie mozesz lola roku przyznać :> Cytat z intrukcji: "Main Memory [...] Supports 2.5v DDR, SD RAM, DIMM" A ja na bank mam obiecnie 512 sd... - no niestety nie wiesz co masz - masz DDR-y , bo nic innego nie możesz mieć - czyli w sumie OK ! i nic nie musisz zmieniać - tylko narobiłeś zamieszania. Pozdr. :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Dokładnie, ta płyta obsługuje tylko DDR'y, sam taką miałem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 I jeszcze pytanie: czy karta graficzna Radeon 9800SE Sapphire 256 MB DVI będzie na tej płycie głównej działać bez problemów?Chodzić będzie - ale tylko w trybie AGP x4 - podobno to niewielka różnica w stosunku do x8. Pytanie tylko czy zasilacz Ci to wytrzyma ??? Pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fett Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Nie wiem jak mi to wyjasnicie, ale nawet w rachunku za kompa widnieje mi: SDRAM 512 MB PC 133MHz :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Nie wiem jak mi to wyjasnicie, ale nawet w rachunku za kompa widnieje mi: SDRAM 512 MB PC 133MHz :blink: 1460830[/snapback] MS-6380 to K7T266 PRO, natomiast K7T266 Pro2 to MS-6380 v2.0. Obie maja 3 sloty na pamieci DDR (sam mialem K7T266 Pro2-RU) i tam sie NIE DA wcisnac zwyklych SDRAM-133. Wiec albo masz inna plyte, albo jednak pamieci DDR. Najlepiej zapodaj zdjecie plyty jak mozesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...