Liseq Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 witam. sprawa wyglada nastepujaco : mam plytke na kt600. Jako, ze to (z)asrock i to nie z serii k7s8... nie ma do niej zadnych nieoficjalnych biosow, chodzi glownie o zmiane timingow pamieci. Rozwiazania sa dwa - albo central brain identifier ( bo ma mozliwosc zmiany timingow) albo WPCREDIT i zabawa samemu z bitami. No i teraz pojawiaja sie dwa problemy : 1) nie moge znalezc pliku pcr do kt600 i musze uzywac tego z kt400 :( 2) timingi zmienia sie pod offsetem 64, tyle ze opis odpowiednich bitow nie odpowiada timingom w rzeczywistosci, czyli np. zmiana bitu sterujacego tRAS na 0 nie daje tRAS=5T ( wg. opisu) a 7T. Kombinujac na rozne sposoby tRAS ustawia sie na wartosci od 6T do 9T. Nigdy 5T I teraz zasadnicza czesc mojego postu : Prosze aby jakikolwiek posiadacz jakiejkolwiek plytki na kt600 ze zmiana timingow w biosie ustawil pamiec na 2-2-2-5, obojetnie na jakiej czestotliwosci ( moze byc nawet 266 MHz) i odpalil wpcredit`a a nastepnie spisal ciag bitow z offsetu 64 (np. u mnie 01010110). Bedzie to dla mnie bardzo pomocne w walce z ta plytka i ta wrecz tragiczna wydajnoscia odczytu pamieci ( ok. 2100 MB/s synchro z procem na fsb 166 MHz, pamiec na 2-2-2-7 cr2). to by bylo na tyle. z gory dzieki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Ja myślę, że nawet 2-2-2-5 nie będzie dużo lepsze... I być może ta płyta nie może obsługować takich timingów. Obecnie zrobiono pamięci o CS 1.5 a żadna płyta nie ma takiej możliwości w BIOSie i będą musiały powstać nowe BIOSy. ASRock w ogóle robi nie za bardzo dopracowane BIOSy pod względem ustawień. Być może nie przewidział takiej możliwości... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liseq Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) cos nie wydaje mi sie ze zalezy to tylko i wylacznie od plyty. nie wiem i nie chce zgadywac ale najlepiej by bylo gdyby ktos podal mi ten ciag bitow z offsetu 64 z ustawionym tRAS na 5T :). wtedy znikna wszelkie moje watpliwosci edit: no co, tyle godzin i zadnego odzewu? Hej, łejk ap ! nikt nie ma kt600? watpie Edytowane 24 Maja 2005 przez Liseq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...