Suchy101 Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Witam Przegladajac forum trafilem na opinie iż niebieskie swiatlo emitowane przez katody jest szkodliwe poniwaz widmo swiatla niebieskiego jest bardzo blisko UV, ktore jak wiemy zbyt "dobre" nie jest ;) . Na ile jest to prawda i powod do przejmowania sie i podejmowania kroków zapobiegawczych. Dalsza częścia pytanie jest czy tyczy sie to samo diod LED niebieskich. Jest jeszcze jedna kwestia ktorą chcialbym poruszyc. Kupilem obudowe Chieftec'a ktory ma niebieska diode od zasilania ktora jest cholernie jasna ( w nocy rzuca swiatlo na przeciwlegla sciane pokoju ). Martwi mnie to troche - czy nie zepsuje to wzroku, czy swiatlo emitowane przez LED jest takie samo jak zarowki czy czegokolwiek innego czy jednak nie nalezy sie przejmowac walącym po gałach LEDem ? Pozdrawiam Tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Ehmm że tak powiem spokojnie , po pierwsze trzeba wiedziec na jakiej zasadzie dziala taka dioda led , a dziala ona zupelnie inaczej od zarowki ( uzywa sie tu materiałów elektroluminescencyjnych , czyli czegos co pod wplywem pradu swieci ) jednym slowem ma to malo wspolnego z zarowka , co do samego widma swiatla niebieskiego a UV to niema sie co tym przjemowac , przeciez nie patrzysz w tego leda 24/7 -365 po pierwsze widmo niebieskiego to niejest UV a co do samej mocy uv w ledzie to tez niema co plakac , podobna rozmowa byla kiedys na temat katod UV - czy aby bezpieczne , ale tez wyszlo na to ze wiecej plakania niz realnych zagrozen, jezeli zas dalej sie boisz o tego niebieskiego leda w obudowie to zawsze mozesz sobie zmienic na inna - czerowna , zolta , zielona . pomaranczowa i jaka sobie tam jeszcze znajdziesz . Kilkoma slowami biorac duzo strachu o nic... btw powiedz mi gdzie znalazles taka opinie ze niebieskie ledy sa szkodliwe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardukpl Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 A ja powiem tak: czy Chieftec zrobił by obudowę szkodliwą dla zdrowia, gdy w dzisiejszych czasach UE kładzie ogromny nacisk na bezpieczeństwo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy101 Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Sand : dzieki za odpowiedz, a co do "szkodliwosci" niebieskiego swiatla to znalazlem gdzies na tym forum, niestety ciezko mi teraz bedzie znalezc gdzie gdyz wlasnie zaczalem sie wkrecac w temat moddingu i uznalem ze wypadaloby najpierw przeczesac forum i zdobyc troche wiedzy o tym i owym, takze gdzies po drodze wpadla mi taka informacja w rece ... A ten moj LED z obudowy wkurzal mnie od poczatku, nawet jak patrze na monitor do mnie jarzy, normalnie jak go zakrywam to czuje taka ulge, wiec jak jeszcze doczytalem coscik takiego to uznalem ze czas zapytac. I racja ze byloby to conajmniej, hmmm, nie moge znalezc odpowiedniego slowa, ale fakt - trudno wypuszczac produkt w dzisiejszych czasach ktory jest niebezpieczny dla zdrowia, i to tym bardziej w tak jawny sposob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 światło LED niebieskiego jest szkodliwe... odobnie jak każdego innego jeśli przyłozysz do oka i bedziesz świecił non stop.. założe się ze wypali Ci dziurę w czopkach czy pręcikach i będziesz słabiej widział... ale nie ze względu na długość ermitowanej fali a na natężenie światła. Jeśli chodzi o UV.. to główny powód jego szkodliowści leży w tym... że promieniowanie w zakresie UV ZABIJA komórki.. więc jeśli będziesz promieniował sobie do oka to będziesz zabijał lub osłabiał komórki receptorowe wzroku - ślepota. Światło niebieskie z pewnością niczego nei zabije.. może co najwyżej oślepić jasnością (podobnie jak laser - którego skupiona wiązka niesie ze sobą dużą energię) A z tym wypuszczaniem na rynek produktów szkodzących to bym tak nie ufał normom z UE... przecież sumarycznie każdy laser czy emiter UV jest szkodliwy (może być) i jakoś jest to w sprzedaży... powinno być ino oznaczone odpowiednim symbolem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 ja tez uwazam ze nie ma sie czego bac. sam uzywam i zyje :wink: , nie zauwazylem zadnych skutkow ubocznych... moze za 2 laty wyrosna mi 4 dodatkowe nogi, skrzydla i chitynowy pancerzyk :-P co do wypuszczania na rynek. uwazam ze lepiej nie podownywac renomowanych firm z jakims chinskim 'noname'. firmy renomowane tez laduja niebieski ledy i nikt ich chyba jeszcze za to po sadach nie ciagal. bo gdyby cos bylo nie ok to amerykanie by juz dawno na tym kase robili w sadach B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...