pawel.agh Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Temperaturki mysle, że masz w normie. Ten cooler jest raczej stworzony dla bardziej prądożernych procków :) Zapusc prime przy 2V to zobaczymy jak sobie radzi. U mnie przy Zalmanie 7000B Cu i AXP-M @ 2,7GHz 2V podczas prime'a temp momentami przekracza 60oC. Przy BT powinno być ok. 8-10 stopni mniej. Oczywiscie orientacyjnie bo mamy różne warunki panujące w obudowie. PS: dużo miejsca zostało między Zalmanem na NB a Big Typhoonem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Temperaturki mysle, że masz w normie. Ten cooler jest raczej stworzony dla bardziej prądożernych procków :) Zapusc prime przy 2V to zobaczymy jak sobie radzi. U mnie przy Zalmanie 7000B Cu i AXP-M @ 2,7GHz 2V podczas prime'a temp momentami przekracza 60oC. Przy BT powinno być ok. 8-10 stopni mniej. Oczywiscie orientacyjnie bo mamy różne warunki panujące w obudowie. PS: dużo miejsca zostało między Zalmanem na NB a Big Typhoonem? No troche sie boje puscic na 2V bo to nie jest mobile i podkrecic tez sie bardziej nie da. A co do miejsca to jest na styk, Zalman prawie dotyka heatpipow BT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snoopikus Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Hello. Jestem nowy na forum - przeczytalem caly watek o BT i w sumie mysle ze bym go kupil i zainstalowal, jednakz astanawia mnie jedna kwestia... Mianowicie: BT jest wysoki na ok 16cm, czyli miedzy scianka boczna a BT zostaje niewiele miejsca. Jaka jest wydajnosc BT w zamknietej budzie przy zalozeniu ze na wysokosci procesora nie ma otworu pod wentylator? Moj komp jest tak ustawiony ze wlasnie ta otwierana scianka obudowy stoi przy scianie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dipol Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Witam ponownie. Trochę powalczyłem i na początek rezultaty. Na początku temperaturki idle/stres : 47/56 Po ponownym założeniu : 32/42 :))) Problem był w tym że za słabo przykręciłem śrubki te pierwsze przylegające do płyty bojąc się nie uszkodzić czegoś w pobliżu płyty głównej. I dokręcanie na maxa już samych tych nakrętek do mocowania chłodzenia niewiele dawało. Wpływ miało chyba też odkształcanie się tej naklejanej z tyłu gumy która jednak z czasem trochę się zgniotła = zmniejszenie docisku. Tym razem wszystko skręciłem naprawdę solidnie płyta główna chrupała a rdzeń trzeszczał aż miło :) Co do kręcenia to stabilnie procek nie chce chodzić i tak więcej niż 2500 mhz. Nawet przy napięciu 2v. Odpala się na 2700, zaczyna się ładować windows przy 2600 ale wysypuje się niestety strasznie. Obecnie pracuje na ustawieniach 227x10,5 przy napięciu ustawionym na default ( realnie około 1,7 V ) i są dla mnie optymalne jak na razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) No o dziwo temperaturka mi tez spadla w idle mam 34st. a w stress 38st. Mysle, ze jest ok a dokrecac juz chyba bardziej nie musze. ps. Prubowales odklejac ta gabke?? :D Jak nie to nie bede cie stresowac jak tak to wiesz o co chodzi. Ja niestety albo i stety pierwszy raz naklejalem na Epoxa i czego to ja nie robilem ze by to ustrojstwo zdjac. Cale szczescie jakos sie udalo a teraz na Abicie trzyma sie tylko na srubkach a nie na kleju ktory juz nie trzymie. ps2. wszystkim przyszlym posiadaczom BT zalecam po odklejeniu folii zabezp. klej z gabki, zmoczyc ja woda(tak zeby klej juz nie trzymal) zeby w przyszlosci jak bedziecie zmieniac mobo nie bylo problemow. Edytowane 29 Listopada 2005 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
link.mk Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Myślicie chłopaki, że pod Socket A ten Thermaltake jest teraz najleprzą propozycją?? Nie wiecie, czy istnieje choć cień szansy, że Scythe Ninja da się jak kolwiek zamontować na Socket A?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Myślicie chłopaki, że pod Socket A ten Thermaltake jest teraz najleprzą propozycją?? Nie wiecie, czy istnieje choć cień szansy, że Scythe Ninja da się jak kolwiek zamontować na Socket A?? Czlowieku po co przeplacac?! Tymbardziej, ze ninja w niektorych testach wypada gorzej. Bierz BT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
link.mk Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 pytam się z ciekawości. Bo niektórzy piszą, że niby można jakoś zrobić, zeby pasował :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 jak Ci sie uda przykrecic koszyk od 939 lub szyny od 775 do mobo na SocA to pewnie da sie wlozyc, ale bedzie ryzyko dla rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cin66666 Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 POMOCY Mam dylemat posiadam Asusa a7n8x i czy on wejdzie w obudowe Modecoma Step207 z zasilaczem(Chieftec400W). Bo jesli nie to sie w[ciach!]ie. Pomocy napiszcie co wiecie bo na moje oko beda problemy:((((((( :mur: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 POMOCY Mam dylemat posiadam Asusa a7n8x i czy on wejdzie w obudowe Modecoma Step207 z zasilaczem(Chieftec400W). Jak wyciagniesz zasilacz to wejdzie. Widzialem wczoraj Big Tajfuna i jest masakrycznie wielki, podobnie jak Pentagram QVC-120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crasher Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Planuje kupic chiefa midi tower. Wedlug specyfikacji ma takie same wymiary jak Antec, ale nie wiem jak z umiejscowieniem belki. Czy ktos ma taka obudowe i w niej tego klocka? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Przesiadłem się wreszcie z Zalmana 7000 A-Cu na TT BT :). Pierwsze wrażenie - O kur.... jaki on wielki! Ale to chyba każdy tak reaguje. Temperaturki jak dla mnie masakryczne - buda Chieftec DX, 2x80 wyciągowe, 1x80 nawiew z przodu, proc jak w podpisie, temp w chacie 19 C : Zalman max obr.- idle 34 C, stress Prime 44-45C TT BT - idle 25 C, stress Prime 35 C Jednym słowem rewelacja. Problem oczywiście z montażem na DFi - z jednej strony za krótkie śruby, by wykorzystać standardowy backplate, z drugiej strony podkładki H też nie można użyć bo przeszkadzają elementy SMD na spodzie płyty. Problem rozwiązałem....stosując montaż jak dla P4 tyle, że zamiast podkłądki H użyłem backplate od DFI. Niby na początku jak się skałda jest luz bo otwory są większe niż dystanse , ale jak się skręci już całość to jest sztywniutko i gitarka gra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 (edytowane) Planuje kupic chiefa midi tower. Wedlug specyfikacji ma takie same wymiary jak Antec, ale nie wiem jak z umiejscowieniem belki. Czy ktos ma taka obudowe i w niej tego klocka? Pozdrawiam posiadam matrixa MIDI i belka jest nad BT i to sporo takze bez obaw ;) wyslij na PM adres to wysle ci fote Edytowane 19 Grudnia 2005 przez [eM] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maleena Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Witam, mam konkretne pytanko, Czy Big Typhoon pasuje do płyty głównej Asus A7V600-X Via KT600? Jeśli nie pasuje, to czy możecie mi wskazać najlepszy mocny cooler pasujący do tej płyty (chcę trochę podkręcić mojego Athlonka 2200+)? Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wskazanie właściwego tropu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) Witam, mam konkretne pytanko, Czy Big Typhoon pasuje do płyty głównej Asus A7V600-X Via KT600? Jeśli nie pasuje, to czy możecie mi wskazać najlepszy mocny cooler pasujący do tej płyty (chcę trochę podkręcić mojego Athlonka 2200+)? Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wskazanie właściwego tropu. No jak widze ta plyta ma otwory wokol socketa w takim razie bedzie pasowac. Tak w ogole to wydaje mi sie, ze zaduzo nie podkrecisz tego swojego athlonka na tej plycie no ale jak juz musisz :wink:. Zreszta przyda Ci sie BT na przyszlosc. Pozdro Edytowane 29 Grudnia 2005 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Podam dla porównania swoje temperatury z "Tajfuna". Procek jak w sigu. Iddle: 44C Stress: 47C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f_barezi Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Witam Przeczytalem cały watek i sie wkoncu dzis skusiłem na TT BT i wiecie co jestem pod wrazeniem tego chlodziwa! rezultaty! Na starym chlodziwie (wiatrak 80 puszczony na 2000rpm) temperaturki idle/stres : 50/60 Po założeniu TT BT (obroty na 900rpm): 32/42 (temp w budzie 27) a wszytko to w budzie zamknietej Chiefteca Matrix + jeden wentyl 120 Cooling (1300rmp) wydmuciach!acy! Naprawde niespodziewalem sie takiego skoku! Czas bedzie wrescie sprawdzic co ten moj bartonek potrafi! Polecam to chlodziwo, jak dla mnie w tej chwili wymiata!!! PS. Jaka jest bezpiecze napiecie dla Mobilnego Bartona, bo cos mi sie o uszy obilo ze nie powinno sie ich zbyt mocno Voltowac! Wiecie cos na ten temat! Bo bym z checia sprawdzil co ta chlodnica potrafi! -------------------- Athlon XP Mobile 2500+@2400Mhz ( 200x12 ) 1.81 V real ; thermaltake big typhoon Abit AN7 bios 18DE81TS (cpc 1T) ; Zalman ZM NB42J na NB 2x512MB Hynix D43 dual DDR PC3200 ASUS 9999GT 6800GT@425/1100 TAGAN 430 U22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 (edytowane) Witam Przeczytalem cały watek i sie wkoncu dzis skusiłem na TT BT i wiecie co jestem pod wrazeniem tego chlodziwa! rezultaty! Na starym chlodziwie (wiatrak 80 puszczony na 2000rpm) temperaturki idle/stres : 50/60 Po założeniu TT BT (obroty na 900rpm): 32/42 (temp w budzie 27) a wszytko to w budzie zamknietej Chiefteca Matrix + jeden wentyl 120 Cooling (1300rmp) wydmuciach!acy! Naprawde niespodziewalem sie takiego skoku! Czas bedzie wrescie sprawdzic co ten moj bartonek potrafi! Polecam to chlodziwo, jak dla mnie w tej chwili wymiata!!! PS. Jaka jest bezpiecze napiecie dla Mobilnego Bartona, bo cos mi sie o uszy obilo ze nie powinno sie ich zbyt mocno Voltowac! Wiecie cos na ten temat! Bo bym z checia sprawdzil co ta chlodnica potrafi! -------------------- Athlon XP Mobile 2500+@2400Mhz ( 200x12 ) 1.81 V real ; thermaltake big typhoon Abit AN7 bios 18DE81TS (cpc 1T) ; Zalman ZM NB42J na NB 2x512MB Hynix D43 dual DDR PC3200 ASUS 9999GT 6800GT@425/1100 TAGAN 430 U22 Nie wiem jakie jest ale patrzac na twojego siga troche cienko widze te krecenie. 2400mhz na 1.81V to troche duzo. Zobacz sobie u mnie a mam wersje nie mobilna, plyta i bios ten sam. Edytowane 30 Grudnia 2005 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Jednym słowem rewelacja. Problem oczywiście z montażem na DFi - z jednej strony za krótkie śruby, by wykorzystać standardowy backplate, z drugiej strony podkładki H też nie można użyć bo przeszkadzają elementy SMD na spodzie płyty. Problem rozwiązałem....stosując montaż jak dla P4 tyle, że zamiast podkłądki H użyłem backplate od DFI. Niby na początku jak się skałda jest luz bo otwory są większe niż dystanse , ale jak się skręci już całość to jest sztywniutko i gitarka gra :) Dokładnie tak samo zrobiłem! :lol2: Tyle że na koniec sobie skróciłem te śruby piłką do metalu żeby ładnie wyglądało i nie zawadzało przypadkiem o boczną ścianę budy. Wg mnie największa katorga jest z przykręcaniem śrubek, a właściwie ich dokręcaniem... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f_barezi Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Nie wiem jakie jest ale patrzac na twojego siga troche cienko widze te krecenie. 2400mhz na 1.81V to troche duzo. Zobacz sobie u mnie a mam wersje nie mobilna, plyta i bios ten sam. Luki mozesz sprecyzowac, ze pewnie slabo go puscilem ja do badania stabilnosci uzywam programu SNM, ktory niezle daje po [gluteus maximus] procowi i dopiero przy takim napieciu nie wywala mi zadnego bledu. spokojnie przy takim napieciu wstaje na 2500 ale co z tego jak nie przechodzi testu obciazalnosci nie wiem wlasnie ile mozna dac nap max temu procowi zeby go nie ugotowac!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draagnipur Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Przyłącze się do tematu. Przestudiowałem sporą część forum w poszukiwaniu recepty na ciszę i wydaje mi się, że znalazłem właściwe miejsce. Jaki mam sprzęt to widać w stopce ale przypomnę: - A64 3000 Winni + Tt Fanless 103 - Gigabyte GF 6600GT (pasywny) - Tt Soprano (głośna jak cholera) - Be-Quiet Zastanawiam się co tu zrobić, żeby było cicho i wydajnie. Obecnie jak było lato to komp po godzinie grania się wyłączał (60*C). Zastanawiałem się nad WC (Tt Rocket) ale mysle, że jednak taniej będzie jak kupie BT (albo Freezer 7) i jakiś panel do regulacji obrotów. Proszę o jakieś rady czy to dobry pomysł w moim wypadku. Przyznaje, że najważniejsza jest dla mnie cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Luki mozesz sprecyzowac, ze pewnie slabo go puscilem ja do badania stabilnosci uzywam programu SNM, ktory niezle daje po [gluteus maximus] procowi i dopiero przy takim napieciu nie wywala mi zadnego bledu. spokojnie przy takim napieciu wstaje na 2500 ale co z tego jak nie przechodzi testu obciazalnosci nie wiem wlasnie ile mozna dac nap max temu procowi zeby go nie ugotowac!!! Chodzi mi o to, ze jak na mobila to troche slabo sie kreci. Tak przynajmniej mi sie wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Dokładnie tak samo zrobiłem! :lol2: Tyle że na koniec sobie skróciłem te śruby piłką do metalu żeby ładnie wyglądało i nie zawadzało przypadkiem o boczną ścianę budy. Wg mnie największa katorga jest z przykręcaniem śrubek, a właściwie ich dokręcaniem... :mur: Dokładnie, przykręcanie śrubek to masakra. Nie dość, ze ciężko to jeszcze nie wiadomo jak mocno dokręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OneHotMinute Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Jak jest z mocowaniem Big Typhoona na DFI nF4 Infinity Sli? Czytałem, że na DFI trzeba pokombinować, ale czy dotyczy to także tej płyty głównej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Szczyt lenistwa..... A o czym my tu rozmawiamy? Czytałeś CHOĆ tę stronę wątku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draagnipur Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zastanawiam się na zakupem BT wraz z Aerocool CoolPanel v.2 + Akasa Amber Ultra Quiet 120 mm x 2. Nie wiem tylko czy to mi zagwarantuje ciszę. Może ktoś mi doradzi czy to ma sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo911 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 miałem niesłyszalne WC, teraz mam BT proc tak samo ustwiony, BT puszczone na 5v i do tego w budzie jeden wentyl 12cm też na 5v. Jest tak samo cicho(nieśłyszalnie) jak na wc a temp troszke wyższe...jestem bardzo zadowolny:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draagnipur Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 (edytowane) U mnie z temperaturą na pewno nie będzie za fajnie bo mam niezłą pasywną grzałkę. Moja grafa potrafi się nagrzać do 120*C. Zastanawiam się czy BT trochę ją schłodzi. W tej chwili mam pasywne chłodzenie na procku i w zimę mam: idle 39*C a w stresie do 50*C. W lato dodajcie do tego +10*C. 06.01 Właśnie dostałem paczkę z TT BT + 2xAkasa Amber 120 mm + Aerocol CoolPanel2. Postaram się w miarę szybko zdać relację, chociaż czasu to ja nie ma (niestety) Edytowane 6 Stycznia 2006 przez Draagnipur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cpu Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 OK to i ja sie wlacze Dzis kupilem Typhoona zamontowalem i niezle 34 stopnie w stresie na Athlonie XP1700+@10x200 1.675 V mobo Abit NF7-S 2.0 i teraz sobie mysle czy wyciagne cos wiecej z tego Athlona na poprzednim coolerku Gigabyte 3D Ultra Super Silent mialem 9 stopni wiecej no ale wymienilem tez paste z silikonu na Arctic Silver 5 i np na NB zamiast 34 mam 21 stopni :) Mam jeszcze pytanko male jak to jest na s939 rozumiem ze backplate z k7 uzywac nie musze tylko widze mowicie ze sruby sa za krotkie - jak to sie ma do plyt Gigabyte ? Jak wyglada ten montaz na s939 ? Dzieki za fatyge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...